Πρωταπριλιά: Οι καλύτερες φάρσες όλων των εποχών

Πρωταπριλιά σήμερα και οι περισσότεροι από εμάς θα τιμήσουμε την ημέρα κάνοντας μια μικρή, αθώα φάρσα σε κάποιο φίλο ή συγγενή μας.

Ένα «έθιμο» που επικρατεί εδώ και καιρό μεταξύ των μαθητών (όταν η Πρωταπριλιά πέφτει καθημερινή) είναι η γνωστή αλλαγή αίθουσας, όπου το ένα τμήμα μπαίνει στην τάξη του άλλου, με στόχο να μπερδέψουν τους καθηγητές.

Η συγκεκριμένη ιδέα, σίγουρα φαντάζει ιδιαίτερα ήπια σε σχέση με άλλες, πολύ πιο περίτεχνες και εμπνευσμένες φάρσες που έχουν γίνει κατά καιρούς, από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, ακόμα και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών.

Βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη

Ήταν 1 Απριλίου του 1995, όταν το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος του πασίγνωστου αρχαίου φιλοσόφου, Σωκράτη, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για την κατασκευή του μετρό. Η σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, ανέφερε πως εντοπίστηκε και ο χιτώνας του, καθώς και… ίχνη του κονίου που είχε πιεί.

Γρήγορα, η ψευδής αυτή είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, με πρώτο και καλύτερο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που έτρεχε να ανακαλέσει την είδηση, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση.

Η συντέλεια του… κόσμου

Κι όμως, το 1940, το επιστημονικό ινστιτούτο Φράνκλιν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ δε δίστασε καθόλου να μεταδώσει μια είδηση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και πανικό σε χιλιάδες ανθρώπους: η πρώτη Απριλίου θα ήταν και η τελευταία μέρα της ανθρωπότητας!

Η κακόγουστη αυτή φάρσα είχε οργανωθεί στις 31 Μαρτίου από τον υπεύθυνο τύπου του Ινστιτούτου Φράνκλιν, προκειμένου να διαφημίσει μια διάλεξη που θα γινόταν την επομένη στο Ινστιτούτο, με θέμα «Ποιο θα είναι το τέλος του κόσμου;».

Μάλιστα, η είδηση αυτή έφτασε μέχρι και τα τοπικά μέσα, με τον ραδιοφωνικό σταθμό «KYW» να μεταδίδει το δελτίο Τύπου ως εξής: «Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Φράνκλιν επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους σας για τη συντέλεια του κόσμου. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο κόσμος θα καταστραφεί αύριο ακριβώς στις 3 μ.μ. τοπική ώρα. Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ο Βάγκνερ Σλέσινγκερ, διευθυντής του Πλανητάριου της πόλης, μπορεί να το επιβεβαιώσει».

Φυσικά, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και η ταραχή ήταν τέτοια που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του ανθρώπου που τη διοργάνωσε.

Συγκομιδή σπαγγέτι

Μια εμβληματική πρωταπριλιάτικη φάρσα έκανε το BBC στους τηλεθεατές του το 1957, όταν έκανε ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ σχετικά με την ανοιξιάτικη συγκομιδή ζυμαρικών σπαγγέτι από μια οικογένεια στην Ελβετία.

Στο οπτικοποιημένο ρεπορτάζ απεικονίζονταν μακαρόνια να κρέμονται κυριολεκτικά από τα δέντρα και ορισμένοι Βρετανοί το πίστεψαν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Το ξεκαρδιστικό ρεπορτάζ έχει διασωθεί και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Πλέον οδηγούμε από αριστερά

Μια ακόμα δυνητικά επικίνδυνη αλλά ξεκαρδιστική φάρσα είναι εκείνη που έγινε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας, την Πρωταπριλιά του 1971.

Τότε, ο εκφωνητής ανακοίνωσε ότι πέρασε καινούριος νόμος, ο οποίος προέβλεπε πως ο Κ.Ο.Κ. αλλάζει και πως όλοι οι Ευρωπαίοι οδηγοί θα έπρεπε πλέον να οδηγούν αντίθετα (από την αριστερή πλευρά του δρόμου δηλαδή), για να νιώθουν πιο… άνετα οι Βρετανοί (οι οποίοι οδηγούν έτσι), όταν θα μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκατοντάδες Γάλλοι κάλεσαν το σταθμό για να εκφράσουν τα παράπονά τους, με αποτέλεσμα ο εκφωνητής να παραδεχτεί σχεδόν αμέσως ότι επρόκειτο για φάρσα και να ζητήσει συγγνώμη.

Ο Άιφελ πήγε… βόλτα

Για ακόμα μια φορά, οι Γάλλοι πρωτοπορούν, με τη γνωστή εφημερίδα «Le Parisien» να μεταδίδει πως η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να… μετακινήσει τον Πύργο του Άιφελ ανατολικά του Παρισιού. Σύμφωνα με το φαρσέρ συντάκτη, στη θέση του εμβληματικού πύργου θα χτιζόταν ένα στάδιο 35.000 θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ