Οι επιστήμονες προτείνουν: «Εργασία 8 ώρες την εβδομάδα για υγεία και ευτυχία»

Έρευνα που μελέτησε δεδομένα 80.000 ανθρώπων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να δουλεύουν πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα.

Από τους αυτόματους «ταμίες» στα σούπερ μάρκετ, μέχρι τα πιο φουτουριστικά «ρομπότ» καθαριότητας, οι εργασίες που τα μηχανήματα αναλαμβάνουν να φέρνουν εις πέρας, γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει εκατομμύρια ανθρώπους στις δουλειές τους, εκτοξεύοντας την ανεργία στα ύψη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες φαίνεται να προτείνουν μια πρωτότυπη λύση, η οποία σε πολλούς θα φανεί αρκετά θελκτική.

«Αντί να μειωθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας, μπορούμε να μειώσουμε το ωράριο των υπαλλήλων!», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Science & Medicine».

Αν και στο παρελθόν πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τον αρνητικό αντίκτυπο της ανεργίας στην ψυχική υγεία, κανείς δεν ήξερε πόσες ώρες χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος για να απολαύσει τα οφέλη της εργασίας.

Στο παραπάνω ερώτημα, λοιπόν, αποφάσισαν να απαντήσουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Cambridge και Salford, μελετώντας δεδομένα δείγματος μεγέθους 80.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να δουλεύει περισσότερες από 8 ώρες την εβδομάδα για να είναι ευτυχισμένος και υγιής.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη μείωση του ωραρίου εργασίας και ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν σε έναν καλύτερο προγραμματισμό της εργασίας μελλοντικά», γράφουν οι ερευνητές.

Μιλώντας στη Vice, η Daiga Kamerade, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Είναι σαν τη βιταμίνη C – όλοι την έχουμε ανάγκη, αλλά από ένα σημείο και μετά, μια μεγαλύτερη δόση δεν έχει επιπλέον πλεονεκτήματα για την υγεία μας. Μάλιστα, μια υπερβολικά μεγάλη δόση, θα μπορούσε να μας βλάψει».

Διαβάστε ΕΔΩ την έρευνα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ