Ο «Παρθενώνας των Ναυαγίων»: Το υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας σε βάθος 30 μέτρων με το ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ.

Σε λειτουργία βρίσκεται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες σε βάθος 30 μέτρων, για να θαυμάσουν το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ που το National Geographic χαρακτήρισε ως «Παρθενώνα των Ναυαγίων».

Το μουσείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου και έχει οριοθετηθεί πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστεράς, ενώ άνοιξε πιλοτικά για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020.

Φέτος είναι έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να θαυμάσουν το σπουδαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου, όπως έχει χαρακτηριστεί από τους αρχαιολόγους το Ναυάγιο της Περιστεράς.

Πρόκειται για ένα μεγάλο, εμπορικό πλοίο του 5ου αιώνα π.Χ, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς κρασιού, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πήρε φωτιά και βυθίστηκε κοντά στην Αλόννησο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι αμφορείς, που εκτείνονται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, μπορούν να δώσουν την αίσθηση του περιγράμματος, καθώς και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Προσθέτουν ότι ο αριθμός των αμφορέων είναι πρωτοφανής, ενώ και η διατήρηση του ναυαγίου σε αυτό το μικρό βάθος είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Το συγκεκριμένο αξιοθέατο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τον Αλοννησιώτη ψαρά, Δημήτρη Μαυρίκη, το 1985. Βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, στοιχεία που το καθιστούν ως έναν προορισμό μεγάλου ενδιαφέροντος για τους δύτες.

Ωστόσο, ακόμα και όσοι δεν αγαπούν την κατάδυση θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στο ναυάγιο, καθώς στη χώρα της Αλοννήσου το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού υποδέχεται τους επισκέπτες με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να περιηγηθούν σαν αληθινοί δύτες, με τη βοήθεια τεχνολογικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας.

Δείτε πλάνα από το υποβρύχιο μουσείου:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ