Γιορτή της Μητέρας: Ποια είναι η ιστορία της

Πότε πέφτει φέτος η Γιορτή της Μητέρας και πώς ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε.

Κάθε χρόνο, την δεύτερη Κυριακή του Μάϊου, γιορτάζουμε την ημέρα της μητέρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου.

Πώς, όμως, ξεκίνησε η Γιορτή της Μητέρας;

Οι ρίζες στην αρχαία Ελλάδα

Οι πρώτες αναφορές που έχουν εντοπιστεί σχετικά με μια μέρα αφιερωμένη στη μητέρα, έρχονται ήδη από την αρχαία Ελλάδα.

Η Γαία, σύζυγος του ουρανού και μητέρα του κόσμου, αντιπροσώπευε την Φύση, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρευόταν σαν την υπέρτατη θεότητα. Μερικούς αιώνες αργότερα, οι αρχαίοι Ρωμαία λάτρευαν τη μεταγενέστερη εκδοχή της, Ιλάρια, ως τη μητέρα θεών και ανθρώπων.

Κατά μία άλλη άποψη, η πρώτη γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι «μητέρες» αυτές του κόσμου λατρεύονταν σαν θεές, καμία από τις παραπάνω γιορτές δεν ήταν αφιερωμένη στην μητρότητα αυτή καθ’αυτή.

Η καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας στη σύγχρονη εποχή

Στην πραγματικότητα, η θεσμοθέτηση της Γιορτής της Μητέρας με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι κατασκεύασμα του 20ου αιώνα και έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ.

Η έμπνευση της συγκεκριμένης γιορτής αποδίδεται στην Αμερικανίδα Anna Marie Jarvis, η οποία, μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905, προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της χαμένης της μητέρας.

Αν και δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με την ιδέα της, η Άννα συνέχισε να επιμένει και το 1908, στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της, η ίδια επανέφερε το θέμα, με το σλόγκαν «πρέπει να τιμούμε αυτή που έχει κάνει τα περισσότερα για εμάς».

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου η Anna καταγόταν, αποφάσισε να αναγνωρίσει την ημέρα ως επίσημη γιορτή. Σύντομα, ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πολιτείες.

Στην Ελλάδα, η ημέρα της μητέρας αρχικά συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά το ότι η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον μόλις 40 ημερών Ιησού στον Ναό για να πάρει την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία).

Από την δεκαετία του 1960 και μετά, ωστόσο, η χώρα μας ακολούθησε τον δυτικό εορτασμό και έτσι, πλέον, η ημέρα της μητέρας εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του κάθε χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ