Γιώργος Μπαμπινιώτης: Απολαυστική κόντρα με τον σκιτσογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο [pics]

Δε χάνει το χιούμορ του ο γνωστός γλωσσολόγος, Γιώργος Μπαμπινιώτης, εν μέσω πανδημίας. Αφού μας μίλησε για «take away και μας σήκωσε» και μετά επανήλθε με το click away, τώρα σχολίασε με το δικό του γλωσσολογικό τρόπο το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Χαντζόπουλος θέλοντας να καυτηριάσει το σχόλιο του Μπαμπινιώτη για το click away σχεδίασε μια καρικατούρα του γλωσσολόγου να κοιτάζεται σε ένα καθρέφτη και τη συνόδευσε με την παρακάτω λεζάντα: «Κι εσύ Γιώργο μου εμμένεις στο ιταλογενές Μπαμπινιώτης, εκ του bambino, ενώ διαθέτουμε εξαίσια ελληνικά ονόματα, όπως Μικρούτσικος και Μωράκης».

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έσπευσε να σχολιάσει το σκίτσο λέγοντας πως γλωσσολογικά θα έπρεπε να μετονομαστεί και ο κ. Χαντζόπουλος σε «Ξενιστής ή Πανδοχεύς» και καταλήγει την ανάρτησή του λέγοντας: «Αυτός άρχισε…»

Αναλυτικά η ανάρτηση του καθηγητή:

«Με ένα χιουμοριστικό σκίτσο του ο προικισμένος γελοιογράφος τής «Καθημερινής» Δημήτρης ΧαΝτζόπουλος με παριστάνει με σατιρική διάθεση να αυτοπροτείνω για το επώνυμό μου, αναγόμενο πιθανώς στο ιταλ. bambino, επώνυμα που να περιέχουν μεταφραστικά από την Ιταλική λέξεις όπως «μικρός» ή «μωρό». Έτσι ο εκλεκτός σκιτσογράφος μού δίνει την ευκαιρία να προτείνω, βάσει τής ίδιας αρχής, ως μεταφραστική επίσης αυτοπρότασή του την απόδοση τού επωνύμου του ΧαΝτζόπουλου, αναγόμενου στο τουρκικό «χάνι» [μεταφορά τού τουρκ. han < περσ. hān «οίκημα για διανυκτέρευση (και για ζώα) – καραβάν-σαράι»], από Χαν[ι]τζόπουλος σε «Ξενιστής» ή «Πανδοχεύς». Διπλή κι αυτός επιλογή. Εκτός αν για λόγους ετυμολογικής διαφάνειας το διατηρήσει ως Χανιτζ-όπουλος. Το ότι έγω δεν αναφέρθηκα ποτέ σε κύρια ονόματα, αλλά στα σωρηδόν εισαγόμενα αυτόν τον καιρό lock down, delivery, take away, click away, rapid test, Black Friday (καταστήματα πουλούσαν γαλοπούλα για το Thanksgiving Day, ενώ αρχές Νοεμβρίου κάποιοι γιόρτασαν το Halloween) κ.ά., δεν εμπόδισε τον εκλεκτό (το εννοώ) γελοιογράφο να σατιρίσει «γελοιογραφικῇ ἀδείᾳ» το επώνυμό μου. Επιχειρώ —γλωσσολογικά εγώ— το ίδιο. Αυτός άρχισε… »

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ