“Φυσαλίδα Αγκαλιάς” σε γηροκομείο της Γαλλίας: Ηλικιωμένοι νιώθουν την χαρά του αγγίγματος

Η Colette Dupas είναι 97 ετών και ζει σε οίκο ευγηρίας, στην περιοχή . Από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid -19 και μετά, επικοινωνεί με τις κόρες της μόνο μέσω βίντεο κλήσης ή βλέποντάς τις από ένα παράθυρο. Η ευρεσιτεχνία της “φυσαλίδας αγκαλιάς” της επιτρέπει να δεχτεί το άγγιγμα των αγαπημένων της, τόσο σημαντικό για την ψυχική της υγεία.

Η “φυσαλίδα” είναι ένα στεγανό παραπέτασμα από πλαστικό στο οποίο έχουν προσαρμόσει δύο πλαστικά “μανίκια” Έτσι, οι επισκέπτες και οι φιλοξενούμενοι μπορούν να περάσουν τα χέρια από τα μανίκια και να αγκαλιάσουν τους οικείους τους.

Old people Coronavirus

“Είναι μία παρηγοριά”

Η κυρία Dupas, η οποία ζούσε στην κοντινή στο γηροκομείο περιοχή Boussois και εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση αρτοποιίας μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, συνάντησε τις κόρες της, την Παρασκευή. Στην πρώτη τους πραγματική συνάντηση οι κόρες της Marie – Paule και  Marie – Joseph, έβαλαν τα χέρια μέσα στα μανίκια και αγκάλιασαν την μητέρα τους, ενώ πριν φύγουν την φίλησαν στα μάγουλα.

“Είναι μία παρηγοριά” αναφέρει η νοσοκόμα στον οίκο ευγηρίας της περιοχής Jeumont, Στεφανί Λουαζό. “Πριν την εγκατάσταση της φυσαλίδας, οι ένοικοι έβλεπαν τους συγγενείς τους μόνο μέσα από ένα παράθυρο ή μέσα από μία κάμερα και τους έλειπε πάρα πολύ η πραγματική επαφή”, προσθέτει.

Το ρεπορτάζ του Reuters, περιγράφει πως, όταν τελείωσε η συνάντηση της κυρίας Dupas με τις κόρες της, ένας εργαζόμενος στον οίκο ευγηρίας, ανέλαβε να απολυμάνει την “φυσαλίδα αγκαλιάς”, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη συνάντηση. Η Fabienne Dewille ετοιμαζόταν να συναντήσει την μητέρα της Raymone. Βάζοντας τα χέρια της στις υποδοχές, κράτησε τα χέρια της μητέρας της, λέγοντάς της: “Είναι όμορφο που μπορούμε να συναντιόμαστε έτσι, δεν είναι;”, περιγράφει το ρεπορτάζ.

OldPeopleCorona

Εμβολιασμός για κορονοϊό: Πιο επιφυλακτικοί διεθνώς οι Γάλλοι

Σήμερα έγινε γνωστό πως η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.507. 480 ανθρώπων, σε σύνολο 65,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία μετρά 54.140 νεκρούς από τον κορονοϊό. Ωστόσο, όσο πλησιάζει ο εμβολιασμός που σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο, τόσο λιγότεροι Γάλλοι φαίνονται διατεθειμένοι να εμβολιαστούν.

Γκάλοπ που δημοσιεύεται στην Journal du Dimanche, δείχνει πως μόνο 41% των Γάλλων σχεδιάζει να εμβολιαστεί, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ να είναι 58%. Δημοσκόπηση της Gallup με δείγμα 140.000 ανθρώπων σε 44 χώρες, δείχνει πως οι Γάλλοι είναι ο λιγότερο διατεθειμένος λαός στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο. Εκφράζουν κυρίως φόβους για την ασφάλεια του εμβολίου, το οποίο βγαίνει στην αγορά πολύ γρήγορα.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως μεταξύ των αιτίων για τις επιφυλάξεις είναι οι μνήμες από σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει τη δεκαετία του 80, όταν χιλιάδες ασθενείς με αιμοφιλία μολύνθηκαν με HIV, σε διαδικασία μετάγγισης. Επίσης, το 2009 αποκαλύφθηκε πως ένα παρασκεύασμα αδυνατίσματος πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων, “χτυπώντας” την καρδιά τους και προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Οι Γάλλοι είναι επίσης διστακτικοί και όσον αφορά τους μαζικούς εμβολιασμούς, καθώς το 2009 ανάλογη πρωτοβουλία για μαζικό εμβολιασμό κατά της γρίπης των χοίρων κατέληξε στην καταστροφή εκατομμυρίων εμβολίων, τα οποία κόστισαν εκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από Reuters και AFP

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ