Χριστόψωμο Άκης Πετρετζίκης: Αφράτο και ατομικό

Συνταγή για εύκολα και ατομικά Χριστόψωμα από τον Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά:

  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 150 ml νερό, χλιαρό
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 5 κ.σ. νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 αβγό, χτυπημένο
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο, χλιαρό
  • 50 ml γάλα, χλιαρό
  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ. γάλα

Για τη διακόσμηση

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 ml νερό

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Χριστόψωμο Άκης Πετρετζίκης: Αφράτο και ατομικό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, την οποία παίρνουμε από το σύνολο των 50 γραμμαρίων, με τη μαγιά και τα 150 ml χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά κι αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει το μείγμα στην επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε τις σταφίδες με τις 5 κ.σ. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν όλη την υγρασία. Αφαιρούμε σε ένα μπολ και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.

Σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.

Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε και κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο όπου ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το χτυπημένο αυγό, το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό γάλα.

Χρησιμοποιώντας μια λεπτή ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε το μείγμα ώσπου να ενωθεί σε ζύμη.

Τη βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη.

Τοποθετούμε σε καθαρό αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

Χριστόψωμο Άκης Πετρετζίκης: Αφράτο και ατομικό

Αφού περάσει 1 ώρα, βγάζουμε και πάλι τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνοντας ελαφρά την ξεφουσκώνουμε και την επαναφέρουμε στο αρχικό της μέγεθος.

Τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια (βγαίνει περίπου 75 γρ. το καθένα).

Φτιάχνουμε στρογγυλά ψωμάκια που τα τοποθετούμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα και ετοιμάζουμε τη διακόσμηση φτιάχνοντας ένα ζυμαράκι μόνο με το αλεύρι και το νερό.

Πλάθουμε 24 μικρά κορδόνια περίπου 5 χιλιοστά σε πάχος και 8 εκατοστά σε μήκος το καθένα.

Στη συνέχεια διαλύουμε τον κρόκο ενός αυγού με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα φουσκωμένα ψωμάκια.

Τοποθετούμε από 2 κορδόνια σε κάθε ψωμάκι φτιάχνοντας σταυρό.

Αλείφουμε και τους σταυρούς με αυγό.

Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 15 με 20 λεπτά ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Τέλος, για την επικάλυψη, βάζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό του πορτοκαλιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει το σιρόπι.

Αλείφουμε τα ψωμάκια μας με το σιρόπι αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ