Πρόστιμα-παρωδία στα Χανιά: Επιτρέπεται η σωματική άσκηση στον Ομαλό, αλλά… μόνο αν πάτε εκεί με τα πόδια

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά δείχνουν να λειτουργούν οι ελεγκτικές αρχές για τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, αφού πολύ συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες πολιτών για αυθαίρετα ή υπερβολικά αυστηρά πρόστιμα των 300€.

Έτσι την “πάτησαν” δύο νεαροί από τα Χανιά, που καλούνται να πληρώσουν 600€ για κάτι που, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, είναι καθ’ όλα νόμιμο, να μετακινηθούν δηλαδή για σωματική άσκηση εντός της Περιφερειακής τους ενότητας. Θέλοντας, λοιπόν, να πάνε στον Ομαλό, τιμωρήθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου επειδή επιτρέπεται να πάνε, αλλά μόνο αν μετακινηθούν με τα… πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Οπωσδήποτε, κάτι τέτοιο δείχνει παράλογο, αφού τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αθλούνταν στην Πάρνηθα, θα έπρεπε να κάνει σχεδόν 35 χιλιόμετρα (και άλλα τόσα για να γυρίσει) με τα πόδια από το Μέγαρο Μαξίμου!

Αναλυτικά η καταγγελία στο zarpanews.gr:

«Την ημέρα Τετάρτη 20/01/2020 και ώρα 12:56 δέχτηκα κλήση από δύο κυρίους του α.τ. Πλατανιά Χανίων, όπου την συγκεκριμένη στιγμή βρισκόμουν στον δρόμο εγώ και ο συνοδηγός μου, σύνολο 2 άτομα μέσα στο αμάξι, για να φτάσουμε στον Ομαλό (βουνό Χανίων) και να ανέβουμε στο καταφύγιο του Καλλέργη, γνωστό στους κατοίκους της πόλης, με πεζοπορία ως άθληση.

Αφότου υποδείξαμε αμφότεροι, στους κυρίους τα απαραίτητα έγγραφα, όπου μαζί με αυτά και το μήνυμα στον αριθμό 13033, που μας επιτρέπει την άδεια μετακίνησης και ειδικότερα τον αριθμό 6 που είχαμε αποστείλει, περιμέναμε να μας αφήσουν να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το μέρος άθλησης. Αντιθέτως, οι κύριοι μας έκοψαν κλήση ύψους 300 ευρώ έκαστος, δικαιολογώντας αυτή τους την ενέργεια λέγοντάς μας, πως ο αριθμός 6 ισχύει μόνο όταν ξεκινάμε με τα πόδια από το σπίτι και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο μέσο μετακίνησης για να πάμε στο μέρος της άθλησής μας.

Δηλαδή, με την λογική και την δήλωση των κυρίων, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ο κάθε τενίστας για να μπορέσει να αθληθεί, θα πρέπει να έχει κοντά στο σπίτι του γήπεδο. Άρα ο τενίστας που μένει στο Κολυμπάρι για να πάει στο κοντινότερο γήπεδο τένις, το οποίο βρίσκεται στο Γεράνι, θα πρέπει για να είναι σωστός ως προς την ερμηνεία των αστυνομικών, να διασχίσει με τα πόδια του μια απόσταση 11 χιλιομέτρων. Αδιανόητο.

Επίσης, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά, τα οποία μαθαίνονται με πολλούς να λένε πως τους άφησαν να γυρίσουν πίσω, χωρίς πρόστιμο! Άρα μήπως οι κύριοι απλά έψαχναν να βρουν αφορμή και να γράψουν όποιον εκείνοι θελήσουν; Είναι επιεικώς απαράδεκτο και δεν είναι δυνατόν, να γίνονται διαχωρισμοί στους ανθρώπους και άλλοι να αφήνονται σε ίδιες περιπτώσεις άνευ προστίμου και σε άλλους να τους επιβάλλεται πρόστιμο και ένα παραπάνω σε φοιτητές οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν εύκαιρα 300 ευρώ.

Παράλληλα, μετά από αναζήτηση βρέθηκαν δύο ομιλίες, μία του υπουργού ανάπτυξης κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη και μία του πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τις οποίες λένε ξεκάθαρα για αυτήν την περίπτωση, ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα, “προφανώς επιτρέπεται” όπως ήταν τα λόγια του κυρίου υπουργού, να στείλει μέσω μηνύματος στον αριθμό 13033 τον αριθμό 6 και να πάει να αθληθεί οπουδήποτε εντός νομού.

Έρχομαι λοιπόν στην δυσάρεστη θέση, να μου κόβεται κλήση, για κάτι που ο υπουργός μας και ο πρωθυπουργός μας έχουν διαβεβαιώσει πως επιτρέπεται και έπειτα από την ταλαιπωρία της ένστασής μου, η οποία όπως αναφέρει στο e-mail της η διεύθυνση της αστυνομίας του Πλατανιά Χανίων “κρίνεται αβάσιμη και αποφασίζεται απορριπτέα”, να ψάχνω την δικαιοσύνη αλλά και την αλήθεια, στο τι πραγματικά ισχύει.

Ζητάω να βγει κάποιος να ξεκαθαρίσει τι επιτρέπεται στον κόσμο και τι όχι. Να δώσουν σαφείς πληροφορίες και ίσες για όλους. Διότι αρχικά είναι το λιγότερο ανοργάνωτο, ένα αστυνομικό τμήμα να χαρακτηρίζει τα λόγια δύο πολιτικών της ενεργής κυβέρνησης αβάσιμα και έπειτα να μπορεί ο κόσμος να ανεβαίνει στην Πάρνηθα για άσκηση αλλά στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος αυτό να απαγορεύεται.

Ας είμαστε, σε τέτοιους καιρούς, το λιγότερο άνθρωποι και η αστυνομία να αρχίσει επιτέλους να υποστηρίζει τον πολίτη και να βρίσκεται δίπλα του και όχι απέναντί του. Ελπίζω στην επίλυση του θέματος.»

πηγή: https://www.zarpanews.gr

EDIT
Νεότερη εξέλιξη: Κι άλλο πρόστιμο για πεζοπορία στον Ομαλό – Τι απάντησε η Αστυνομία στην ένσταση

Μετά τη δημοσίευση του περιστατικού με το πρόστιμο σε δύο αδέρφια για μετάβαση στον Ομαλό, άλλο ένα περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά με πρόστιμο σε κάτοικο Χανίων που υποστηρίζει ότι είχε πάει για πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 και δέχτηκε πρόστιμο από αστυνομικό στο Ξυλόσκαλο.

Ο Χανιώτης (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr), αναφέρει στην ένσταση που έστειλε προς το ΑΤ Πλατανιά, ότι ο αστυνομικός του επέβαλε πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, παρά το ότι είχε στείλει μήνυμα ότι πάει για ατομική άθληση, ήταν μόνος του και – το σημαντικότερο – υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει απαγόρευση μετάβασης οπουδήποτε για άθληση εντός της περιφερειακής ενότητας.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε πάει για ποδηλασία στην Πάρνηθα, πράγμα για το οποίο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε πει ότι “μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας”.

Η ένσταση απορρίφθηκε, ενώ φαίνεται ότι το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΕΛ.ΑΣ από το οποίο ήρθε η απόρριψη, δεν δέχεται απαντήσεις. Έτσι, το αίτημα του πολίτη να του εξηγηθεί εγγράφως ο λόγος της απόρριψης και ποιος έλαβε την απόφαση, δεν παρελήφθη καν, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία:

Πρόστιμα-παρωδία στα Χανιά: Επιτρέπεται η σωματική άσκηση στον Ομαλό, αλλά… μόνο αν πάτε εκεί με τα πόδια

Το zarpanews.gr δημοσιεύει την ένσταση που έκανε ο Χανιώτης και την εξιστόρηση του περιστατικού, όπως την παρέθεσε ο ίδιος μέσα στην ένσταση. (Ορθογραφία και σύνταξη αυτούσιες)

“Στις 20/01/2021 και ώρα περίπου 11:00 το πρωί, την ώρα που επέστρεφα από ατομική άθληση ( πεζοπορία – ορειβασία ) που είχα πάει σε τμήμα του ε4 μονοπατιού “ξυλοσκαλο-γκιγκιλος” και έχοντας πάνω μου όλα τα απαραίτητα έγγραφα, υφιστάμενος σας που ήταν έξω από αυτοκίνητο της υπηρεσίας σας με αρ κυκλοφορίας …. ή … (η πινακίδα ήταν φθαρμένη και δεν ήταν ευδιάκριτος ο αριθμός κυκλοφορίας όπως θα δείτε αν κάνετε zoom στη φωτο 1) που ήταν σταματημένο στο παρκινγκ που βρίσκεται στον Ομαλό στη θέση ξυλοσκαλο με σταμάτησε για έλεγχο.

Ο υφιστάμενος συνάδελφος σας μου ζήτησε να του δείξω την ταυτότητα μου όπως και έκανα.
Μετά από τον έλεγχο της ταυτότητας, ο υφιστάμενος σας, έβγαλε μπλοκάκι να με “γράψει” για άσκοπη μετακίνηση. Δεν μου ζήτησε 1)ούτε έντυπο 2)ούτε  sms μετακίνησης(τα οποία τα είχα πάνω μου)  ούτε τίποτα, απλά άρχισε να βεβαιώνει πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης.
Όταν τον ρώτησα το λόγο μου απάντησε: λόγω άσκοπης μετακίνησης. του είπα ότι έχω έντυπο μετακίνησης για άθληση και μου απάντησε ότι άθληση επιτρέπετε μόνο έξω από το σπίτι μου.
Όταν προσπάθησα να του εξηγήσω ότι στο φεκ (αρθρο4) αναγραφεί ότι επιτρέπετε η μετακίνηση εντός περιφερικής ενότητας (στην περίπτωση μας περιφερική ενότητα Χανίων) και απαγορεύεται ΜΟΝΟ η μετακίνηση ΕΚΤΟΣ περιφερικής ενότητας (στην περίπτωση μας εκτός περιφερικής ενότητας Χανίων) και ότι στο φεκ δεν αναγράφετε ΠΟΥΘΕΝΑ ότι άθληση επιτρέπετε μόνο γύρω από την κατοικία μου φωτο 2 + φωτο 3, ο υφιστάμενος σας έδειχνε να μη γνωρίζει τι ακριβώς αναγράφετε στο φεκ και για λόγους που δε μπορώ να τους εξηγήσω (δεν του άρεσαν τα μούτρα μου??????) επέμενε να βεβαιώσει το πρόστιμο χωρίς να θέλει να με ακούσει. (θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιον προϊστάμενο για το τι ισχύει αντί να με αγνοεί).
Στην συνέχεια προσπάθησα να του πω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη του με τον κύριο Τσιορδα , ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και το γραφείο τύπου του ιδίου του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι μετακινήσεις εντός νομού ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕ όταν έχουν να κάνουν για άθληση (πχ περίπατος σε βουνό)
Ο υφιστάμενος σας, δυστυχώς ξανά- έδειξε  πλήρη αγνοία για τις δηλώσεις του ιδίου του πρωθυπουργού, του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης, υπουργών της κυβέρνησης αλλά και  του γραφείου τύπου της κυβέρνησης. Σας παραθέτω πήγες των παραπάνω:
Δήλωση Κύριου Μητσοτάκη – Τσιορδα για βόλτα – περίπατο στο βουνό εντός νομού: Video1(επισυνάπτεται και σας στέλνω αντίστοιχο link).

Ανάρτηση διευθυντή γραφείου τύπου κυβέρνησης Νίκου Ρωμανού για σωματική άσκηση πρωθυπουργού σε βουνό εντός νομού (Παρνηθα):

Δήλωση κυρίου Πέτσα αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών για σωματική άσκηση σε βουνό:

Δηλώσεις κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη υπουργού ανάπτυξης για σωματική άσκηση σε βουνό:

Δήλωση γραφείου τύπου πρωθυπουργού για βόλτα σε βουνό σε euronews:

Η ανάρτηση του euronews στα αγγλικά:

Με γνώμονα τα παραπάνω και τηρώντας του κανόνες υγείας για το κοινό καλό λόγω της κατάστασης που ζούμε μετακινήθηκα για άθληση – περίπατο – ορειβασία (όπως θέλετε πείτε το) σε βουνό ΕΝΤΟΣ της περιφερειακής ενότητας που μένω ΜΟΝΟΣ μου. Επίσης πήγα σε μέρος και σε ώρα που δεν υπήρχε καν συνωστισμός καθώς περπατούσα μόνος (κρατώντας και φορώντας και μάσκα υπό τον φόβο του προστίμου για μη χρήση μάσκας)
Παρακαλώ πολύ -λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν σας τα παραπάνω αλλά και την δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε- παρακαλώ για τις ενέργειες σας και την ακύρωση της ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ … στα στοιχεία  … με ΑΦΜ … που μου επιβλήθηκε ΑΔΙΚΩΣ από τον υφιστάμενο σας (όνομα δεν γνωρίζω καθώς όταν του ζήτησα να μου δείξει τα στοιχεία του με αγνόησε)

μετά τιμής και ελπίζοντας στην κατανόηση -φιλότιμο σας”

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο: https://www.zarpanews.gr/chania-ki-allo-prostimo-gia-pezoporia-ston-omalo-ti-apantise-i-astynomia-stin-enstasi-photo

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ