Επιστολή Κ. Παλάντζα προς ΕΕΠ Δημόσιας Υγείας, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ΥΕΕ ΓΓΑ

Την παρακάτω δημοσίευση έκανε λίγο πριν το προφίλ του ο Κώστας Παλάντζας:

Την παρακάτω επιστολή έστειλα πριν λίγο μέσω του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου στις Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, ως απάντηση στο μέιλ που εστάλη χθες στον σύλλογο από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ σχετικά με τις “διευκρινιστικές Οδηγίες της Γ.Γ.Α. οι οποίες περιλαμβάνουν και αθλήματα που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τις σχετικές προϋποθέσεις” (https://gga.gov.gr/…/odigies_athlitsmos_lockdown_01_03…)

Αξιότιμοι κύριοι.

Πέρασαν 4 μήνες μετά την ανακοίνωση του lockdown no2, την εύρεση λύσης από την 1η ημέρα για τη συνέχιση των εμπορικών ομαδικών αθλημάτων, και ήρθε η 1η Μαρτίου για να στραφείτε στα αθλήματα όπως τα: ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ποδηλασία δρόμου, ορειβατικό σκι, βάδην, δρόμος αποστάσεων, που αναφέρετε στην περίπτωση νο 11. Όσα απαιτείτε δεν είναι αποτελεσματικά για πλήθος λόγων, γι’αυτό και ανακοινώσαμε στα 362 μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου το εξής: ” 4 μήνες μετά το lockdown νο2, οι αρμόδιοι ασχολήθηκαν με τα αθλήματα ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ποδηλασία δρόμου, ορειβατικό σκι, βάδην, δρόμος αποστάσεων. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απέστειλε στον ΣΔΥ Βόλου τον νέο κανονισμό που ισχύει από χθες, και επιτρέπει προπονήσεις σε γκρουπ ως 7 ατόμων. ΠΡΟΣΟΧΗ. Οι γραφειοκρατικοί όροι που ζητούνται όπως να έχουμε δελτίο ΣΕΓΑΣ ή ορειβάτη, βεβαίωση Ομοσπονδίας για μία προπόνηση την ημέρα, το μέρος ώρα κλπ, να κουβαλάμε τόσα χαρτιά μαζί μας σε μία πχ αναερόβια προπόνηση (μόνο το λάπτοπ δεν ζητείται να έχουμε μαζί όταν τρέχουμε σε 7αδες), μας οδηγούν να ΜΗΝ κάνουμε χρήση του δικαιώματος για 7 άτομα στις προπονήσεις. Συστήνουμε στα μέλη μας να συνεχίζουν τις προπονήσεις και τις ατομικές πεζοπορίες σε ομάδες ως 3 ατόμων, όπως επιτρέπεται, καθώς στην άσκηση 3 ατόμων δεν χρειάζεται η ανωτέρω γραφειοκρατία. “.

Ο σύλλογός μας ως σύλλογος λαϊκού μαζικού αθλητισμού έχει μέλη πλήθος αρχάριων ή έμπειρων αθλητών που δεν έχουν δελτίο σε Ομοσπονδία, και αθλούνται για τη χαρά της δραστηριότητας και όχι, ή δευτερευόντως (αντ)αγωνιστικά. Έχουμε επίσης μέλη μας αθλητές με δελτίο πχ στον ΣΕΓΑΣ, όπως πχ εγώ που έχω ενεργό δελτίο στον ΣΕΓΑΣ από το 1998, αλλά δεν θα κάνω χρήση του, καθώς λόγω της γραφειοκρατίας που ορίζετε, προτιμώ να προπονούμαι σε ομάδες ως 3 ατόμων όπου δεν χρειάζονται τέτοιες διαδικασίες. Όλοι οι αθλητές μας θα είχαν δελτίο, αν η ΓΓΑ είχε αναγνωρίσει την Ελληνική Ομοσπονδία Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού στην οποία ο σύλλογός μας είναι ιδρυτικό μέλος, και το αντικείμενο του συλλόγου μας είναι κύρια ο μη (αντ)αγωνιστικός αθλητισμός.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 σας έστειλα επιστολή με τίτλο “Αίτημα για άμεση επικοινωνία με τους κκ Χαρδαλιά και Αυγενάκη μετά τα γεγονότα της Μακρινίτσας, και τις συλλήψεις – δικογραφίες σε βάρος αθλητών για πεζοπορία”, η οποία δεν έχει απαντηθεί ως τώρα. Αν δεν έχετε καταλάβει, πρόκειται για ένα ζήτημα που είναι αναπόφευκτο να πάρει διεθνείς διαστάσεις. Στα μμε του εξωτερικού, θα είχε μεγάλη απήχηση ένα θέμα που θα αφορούσε τη σύλληψη και τη δικογραφία σε βάρος ενός γνωστού Έλληνα μαραθωνοδρόμου, από τους λίγους που έχουν τρέξει 20 φορές τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Σύλληψη που αποκτά ακόμη πιο τραγικό χαρακτήρα καθώς γίνεται από τη χώρα που γέννησε και μετέδωσε στην Ανθρωπότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Κλασικό Αθλητισμό, και βέβαια τον Μαραθώνιο, ως αγώνισμα, ακόμη και ως λέξη, και η κατηγορία της σύλληψης είναι ότι περπατούσα στη φύση, και προέτρεπα και άλλο κόσμο να κάνει το ίδιο. Αν έλεγα ένα ναι στην επικοινωνία με μμε του εξωτερικού, όσα έγιναν θα λάμβαναν διεθνείς διαστάσεις. Δεν το έκανα επειδή δεν θέλω να εκθέσω τη χώρα μου, αλλά είναι θέμα χρόνου τα διεθνή μμε να κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ.

Εκτός από την αυθαιρεσία και την κατάχρηση των αρχών που δεν μπόρεσαν καν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία καθώς οι 4 από τους 6 που συλληφθήκαμε ήταν άσχετοι με τον σύλλογό μας και την ατομική μας πεζοπορία, το πάτημα για την κατάχρηση έρχεται από τον κανονισμό “άσκηση ως 3 άτομα”, που δίνει το δικαίωμα για συλλήψεις αν βρεθούν ή θεωρηθεί ότι βρέθηκαν περισσότεροι των τριών.

Εμείς ως σύλλογος ανακοινώσαμε στις 3 Νοεμβρίου 2020 την αναστολή κάθε ομαδικής δραστηριότητας, και σύσταση στα μέλη να μην εγκαταλείψουν τον αθλητισμό, αλλά να τον συνεχίζουν ατομικά καθημερινά. Για να δίνουμε το κίνητρο στα μέλη να συνεχίζουν, και σε νέο κόσμο επίσης να στραφεί στον αθλητισμό, δημοσιεύουμε στα μμε και τις εφημερίδες όλες τις ατομικές δράσεις, καθώς φυσικά δεν είχαμε και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, και πάντα κινούμαστε βάση των κανονισμών, έστω και αν μερικοί από τους κανονισμούς βάζουν μέχρι και εμπόδια ασφαλείας, ιδίως σε αρχάριους (σας είχαμε επισημάνει πολλά, με πολλές επιστολές). Αν οι αρχές θεωρούσαν ότι σε κάποια δραστηριότητα όπως οι ατομικές πεζοπορίες που πάντα δημοσιεύουμε, ξεπερνούσαμε το όριο, θα ήταν πανεύκολο να μας υποδειχθεί, και να είναι βέβαιοι ότι θα την σταματούσαμε. Δεν χρειαζόταν να στηθεί ένα σόου με 7μισυ ώρες ερευνών στο Πήλιο, και συλλήψεων για κάτι που είχαμε ανακοινώσει δημόσια και δεν κάναμε κρυφά, με συνέπεια να οδηγηθεί, όχι εγώ, αλλά ο Αθλητισμός, στα δικαστήρια. Στους 6 συλληφθέντες είναι ένας γνωστός μαραθωνοδρόμος με 20 συμμετοχές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και συνολικά σε 355 αγώνες (εγώ), ο Γιώργος Γερογιάννης που έχει παρευρεθεί στον Όλυμπο σε αρκετά περιστατικά διάσωσης μαζί με τους διαχειριστές των καταφυγίων πραγματοποιώντας την πρώτη προσέγγιση του τραυματία, για την εκτίμηση της κατάστασής του και του πεδίου, ενημέρωση της πολιτικής προστασίας, και έναρξης της επιχείρησης διάσωσης μέχρι να καταφθάσει η Πυροσβεστική υπηρεσία και η ΕΜΑΚ και αντί επιβράβευσης έλαβε την κατάχρηση των αρχών, και 4 ακόμη έμπειροι ορειβάτες που βρίσκονταν στο στοιχείο τους με τα σωστά έντυπα μετακίνησης αλλά τιμωρήθηκαν για αυτό.

Από την πλευρά μας, μετά από όσα υποστήκαμε στις 7 Φεβρουαρίου, όχι μόνο δεν σταματήσαμε τις ατομικές δράσεις, αλλά αντίθετα δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα παντού, εξακολουθήσαμε να κάνουμε όσα κάναμε την ημέρα των συλλήψεων, πάντα βάση των κανονισμών και φυσικά σεβόμενοι όσα έχετε ορίσει για την άσκηση. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις:

Ευχαριστήριο για τη συμπαράσταση από όλη την Ελλάδα για τα γεγονότα της Μακρινίτσας, και δημόσια ανακοίνωση για νέα ατομική πεζοπορία αυτή την Κυριακή runningnews.gr/item.php?id=47610

Δύο βδομάδες μετά, επαναλήφθηκε η ατομική πεζοπορία στη Μακρινίτσα runningnews.gr/item.php?id=47629

Ατομική πεζοπορία και καθαρισμός 10 παραλιών θα γίνει την Κυριακή στο νέο παραθαλάσσιο μονοπάτι Άγιος Στέφανος – Κριθαριά που άνοιξαν μέλη του ΣΔΥ Βόλου runningnews.gr/item.php?id=47661

Ατομική πεζοπορία με έντονη οικολογική δράση και καθαρισμό 10 παραλιών έγινε την Κυριακή από Άγιο Στέφανο Αλυκών ως Κριθαριά runningnews.gr/item.php?id=47682

Ομοίως θα συνεχίζουμε τις ατομικές μας δράσεις βάση των κανονισμών, και αποτελεί χρέος σας να ορίσετε βιώσιμο πλαίσιο ώστε δραστηριότητες όπως οι πεζοπορίες που ουσιαστικά ακόμη και στην ομαδική τους μορφή παραμένουν ατομικές, να γίνονται πχ με Χ αριθμό ατόμων σε μήκος ενός χιλιομέτρου και αποστάσεις πχ 10 ή 50 μέτρων μεταξύ κάθε πεζοπόρου. Πόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί από τους ειδικούς ότι αν πάνε για πεζοπορία 3 αρχάριοι θα κινδυνεύσουν, ενώ αν είναι πχ 20 άτομα με αποστάσεις δεκάδων μέτρων μεταξύ τους και χωρίς γραφειοκρατίες με δελτία, βεβαιώσεις Ομοσπονδιών κλπ, οι έμπειροι, οι γνώστες πρώτων βοηθειών, οι έχοντες φαρμακείο, θα βοηθήσουν τους αρχάριους αντί να κινδυνεύουν να συλληφθούν?

Ελπίζω φέτος η γραφειοκρατία και η αδιαφορία για τα αθλήματα πλην των εμπορικών ομαδικών, να μην οδηγήσει σε νέα ματαίωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας, όπως έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά το 2020.

Επαναλαμβάνω το αίτημά μου για άμεση επικοινωνία με τους υφυπουργούς κκ Χαρδαλιά και Αυγενάκη, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει άμεση λύση και ηθική αποκατάσταση για τους 6 πεζοπόρους για όσα υποστήκαμε στις 7 Φεβρουαρίου, με συνέχεια για εμένα και στα δικαστήρια.

Με εκτίμηση

Παλάντζας Κων/νος

δρομέας – μαραθωνοδρόμος

τηλέφωνο : ……..

e-mail : ……..

2021 03 02 palantzas1

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ