Διοργανώσεις άνω των 300 ατόμων με περισσότερους από 2 αγώνες δρόμου μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Πριν 2 μέρες δημοσιεύσαμε τις νέες οδηγίες της ΓΓΑ, όπου δεν επιτρεπόταν η διεξαγωγή περισσότερων από 2 παράλληλων αγώνων την ίδια μέρα, με μέγιστο αριθμό 300 άτομα ανά αγώνα. 

εδώ η σχετική είδηση. 
Νέοι κανόνες από τη ΓΓΑ για τις διοργανώσεις δρόμου : ως δύο παράλληλοι αγώνες των 300 συμμετοχών ανά ημέρα

Σε αυτούς τους αγώνες, θα μπορούν να συμμετέχουν και μη-εμβολιασμένοι σύμφωνα με τους κανόνες της ΓΓΑ, εφόσον δηλαδή προσκομίσουν PCR/Rapid Test εντός 72 ή 48 ωρών. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην είδηση πιο πάνω.  Αυτό έφερε αναστάτωση σε διοργανώσεις που ήδη εκαναν προγραμματισμό με τα προηγούμενα δεδομένα υπολογίζοντας περισσότερους από 2 αγώνες των 300 ατόμων την ίδια μερα και επικοινωνήσαν με την Γ.Γ.Α. μήπως βρεθεί λύση.

Έτσι η υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ ήδη έχει απαντήσει σχετικά και δίνει το πράσινο φως για αγώνες άνω των 300 ατόμων, υπο την προϋπόθεση ότι ο αγώνας θα γίνεται μόνο για εμβολιασμένους ή για αθλητές με πρόσφατο πιστοποιητικό νόσησης, κατευθύνοντας τους στα ήδη εγκεκριμένα πρωτόκολλα των μεγάλων αγώνων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο, ένα πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχών σε αυτούς τους αγώνες να είναι για αθλητές χωρίς εμβολιασμό, κυρίως ανήλικους που ακόμα δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν ή αθλητές που αποδεδειγμένα (πχ λόγω αλλεργιών) δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτό όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.

Ενδεικτικά παραθέτουμε την απάντηση της Γ.Γ.Α. σε σχετικό ερώτημα διοργανωτή μετά την ανακοίνωση για τους νέους κανονισμούς:

Αξιότιμε κύριε
Για να μην έχετε πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε με την εγγραφή αθλούμενων εμβολιασμένων και νοσήσαντων (που θα έχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης πριν τον αγώνα), όπως έχουν ήδη κάνει και οι άλλοι μεγάλοι αγώνες (όπως ο Ημιμαραθώνιος και Μαραθώνιος Αθηνών και ο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Θεσσαλονίκη).

 

Συγχρόνως, η ΓΓΑ θα υποβάλλει άμεσα στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, το αίτημα να εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχών ενός μικρού ποσοστού ανεμβολίαστων με χρήση εργαστηριακού τεστ (PCR/RAPID) σε αγώνες εκτός σταδίου με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (μεγαλύτερου των 300) ώστε να καλύπτονται και κάποιες εξαιρέσεις λόγω αλλεργιών, ηλικίας κλπ που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Όταν καθορισθεί αυτό το πλαίσιο (ελπίζουμε μέχρι τέλος Αυγούστου), θα σας ειδοποιήσουμε ώστε, αν χρειαστεί, να επικαιροποιήσετε το πρωτόκολλο σας αναλόγως.

 

Με εκτίμηση                  

Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ