Το σημερινό Google Doodle τιμά τη Γιορτή της Μητέρας 2022

Κεντρικό θέμα του σημερινού (08/05) Google Doodle δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη Γιορτή της Μητέρας 2022. Έτσι, λοιπόν, το λογότυπο της εταιρείας δείχνει ένα παιδί να κρατάει σφιχτά από το χέρι τη μητέρα του.

Γιορτή της Μητέρας – Η ιστορία

Η Γιορτή της Μητέρας δεν αποτελεί μια σύγχρονη επινόηση, καθώς οι πρώτες σχετικές αναφορές που εντοπίζουμε προέρχονται ήδη από την αρχαία Ελλάδα.

Τότε, οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη Γαία, η οποία θεωρείτο μητέρα ολόκληρου του κόσμου και λατρευόταν σαν θεότητα, ενώ κατά τα ρωμαϊκά χρόνια τη θέση της πήρε η Ιλάρια, ως τη μητέρα θεών και ανθρώπων.

Εντούτοις, οι γιορτές αυτές δεν ήταν αφιερωμένη στη μητρότητα αυτή καθ’ αυτή, μέχρι τουλάχιστον την πρωτοχριστιανική περίοδο, οπότε και θεσμοθετήθηκε μια μεγάλη γιορτή γνωστή ως «Κυριακή της Μητρότητας».

Όπως και να ‘χει, η Γιορτή της Μητέρας όπως την ξέρουμε σήμερα καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και οι καταβολές της προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όλα άρχισαν από μια πολύ συγκεκριμένη μητέρα, ονόματι Αν Μαρί Τζάρβις. Επρόκειτο για μια σπουδαία μητέρα και δυναμική ακτιβίστρια, η οποία ίδρυσε μια σειρά από λέσχες με σκοπό να βοηθήσει τις κοινότητες της πολιτείας της Βιρτζίνια, οι οποίες εκείνη την περίοδο μαστίζονταν από κακές συνθήκες διαβίωσης, ασθένειες και υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.

Όταν η ίδια πέθανε σε ηλικία 72 ετών, το 1905, ένα από τα τέσσερα παιδιά της, η κόρη της Άννα, αποφάσισε να καθιερώσει μια ημέρα προς τιμήν της χαμένης της μητέρας αλλά και όλων των μαμάδων του κόσμου.

Αν και δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με την ιδέα της, η Άννα συνέχισε να επιμένει και το 1908, στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της, η ίδια επανέφερε το θέμα, με το σλόγκαν «πρέπει να τιμούμε αυτή που έχει κάνει τα περισσότερα για εμάς».

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, η Πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου η Άννα καταγόταν, αποφάσισε να αναγνωρίσει την ημέρα ως επίσημη γιορτή. Σύντομα, ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πολιτείες και στη συνέχεια η γιορτή αυτή εξαπλώθηκε σε δεκάδες ακόμα χώρες.

Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας στην Ελλάδα

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για να τιμήσουμε την προσφορά της μητέρας, τόσο στα παιδιά και στην οικογένειά της, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αυτές οι γυναίκες διαμορφώνουν την νέα γενιά αυτού του πλανήτη.

Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας είχε αρχικά συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η oρθόδοξη εκκλησία τιμά την επίσκεψη της Παναγίας και του Ιωσήφ -μαζί με το μικρό Χριστό- στην εκκλησία, για να πάρει ο θεάνθρωπος την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία).

Εντούτοις, από την δεκαετία του 1960 και έπειτα, η Ελλάδα άρχισε να ακολουθεί τον δυτικό εορτασμό και έτσι, πλέον, η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, αν και η ορθόδοξη εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ