Η NASA θα πληρώσει ιδιωτικές εταιρίες για να συλλέξουν δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θέλει να μελετήσει τα διαστημικά δείγματα προτού στείλει αστροναύτες στην σεληνιακή επιφάνεια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της NASA να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2024, εκ των οποίων και την πρώτη γυναίκα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ επιδιώκει να αποκτήσει κάποια δείγματα. Η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι θα πληρώσει ιδιωτικές εταιρίες για τη συλλογή μικρών ποσοτήτων πετρωμάτων από την επιφάνεια της Σελήνης.

Η NASA ζητά από τις ιδιωτικές εταιρίες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και αναφέρει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με εταιρίες εκτός των ΗΠΑ. Η NASA θα απαιτήσει να παρέχουν εικόνες από τη συλλογή αλλά και του υλικού που θα συλλεχθεί όπως επίσης και όλα τα δεδομένα τοποθεσίας. Το υλικό που θα συλλεχθεί θα γίνει αποκλειστική ιδιοκτησία της NASA με την υπηρεσία να ελπίζει να εξασφαλίσει τα δείγματα έως το 2024.

Ο Jim Bridenstine, επικεφαλής της NASA, έγραψε σε μία δημοσίευση στο επίσημο blog της NASA:

Εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας στην πράξη για να τροφοδοτήσουμε μια νέα εποχή εξερεύνησης και ανακάλυψης που θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα.

Η NASA έχει δεκάδες άλλα έργα υπό ανάπτυξη που θα την βοηθήσουν να προετοιμαστεί για μια αποστολή στην Σελήνη το 2024. Συνεργάζεται επίσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να φέρει δείγματα από το έδαφος του Άρη στη Γη ενώ με την ομάδα OSIRIS-Rex (ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος) επιχειρεί την πρώτη αποστολή που θα επιστρέψει δείγματα από τον κοντινό αστεροειδή Μπενού. Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από έναν μετεωρίτη που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική, ακόμη και μια μικρή ποσότητα διαστημικών πετρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανακαλύψεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ