Επιτυχημένη τηλεμεταφορά πληροφορίας μεταξύ chips για πρώτη φορά

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πολυτεχνείο της Δανίας κατάφεραν για πρώτη φορά να πραγματοποιήσουν κβαντική τηλεμεταφορά πληροφορίας μεταξύ δύο ηλεκτρονικών chips.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας, καθώς έγινε εφικτή η μεταφορά πληροφορίας από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, χωρίς οι δύο συσκευές να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους ενσύρματα ή με κάποιον άλλο ασύρματο τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς την ευρεία χρήση κβαντικών υπολογιστών, ή ως ένα στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελεί την απαρχή του κβαντικού Internet, όπως ονομάζεται.

Δύο κβαντικά σωματίδια δημιουργούν μεταξύ τους μία ένωση που τους επιτρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους ακόμα και εάν τους χωρίζει μία πολύ μεγάλη απόσταση. Χρήση αυτής της τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή ακόμα και σε διαστημικές εφαρμογές με την απομακρυσμένη επικοινωνία ενός σκάφους που ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και τη Γη. Υποθετικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αποστάσεις που χωρίζουν τους δύο κβαντικούς υπολογιστές που επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά κάτι τέτοιο ανήκει ακόμα στη θεωρητική σφαίρα. Πειραματικά, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι εφικτή η κβαντική επικοινωνία μεταξύ δύο κυκλωμάτων.

Η θεωρία μέχρι σήμερα πρέσβευε ότι τίποτε δεν μπορεί να ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός, αλλά η κβαντική τηλεμεταφορά έρχεται να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Οι αλλαγές σε ένα φωτόνιο στην μία συσκευή εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο φωτόνιο με το οποίο ήταν αυτό “συνδεδεμένο”, στοιχείο που αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον εύρημα. Η έρευνα έχει ήδη δημοσιευθεί και εκτιμάται ότι αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα που θα μπορούσε να επηρεάσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό επιστημονικών κλάδων πέρα από τη Φυσική ή την Πληροφορική. Τηλεμεταφορά πληροφορίας είχε γίνει και στο παρελθόν και μάλιστα σε διάφορες αποστάσεις, αλλά η κβαντική τηλεμεταφορά πληροφορίας μεταξύ δύο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων είναι κάτι που πραγματοποιείται με επιτυχία για πρώτη φορά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το άρθρο στην σελίδα Naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Play of the day» με τον εορτάζοντα Χαραλαμπίδη (vid)

Ένα ντέρμπι από τα... παλιά με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Κώστα Χαραλαμπίδη και Λάζαρο Παπαδόπουλο...

Το Ρέθυμνο δίνει δωρεάν εισιτήρια διαρκείας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό!

Το Ρέθυμνο αποφάσισε να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο στους «ήρωες» των ημερών, δηλαδή τους...

Βόβορας, Μήτογλου και ο ατζέντης των Σλούκα-Καλάθη έρχονται στη Basket Night!

Το «μένουμε σπίτι» συνεχίζεται και το SDNA σας κρατά συντροφιά με εκπομπή γεμάτη... μπάσκετ!...

προσφατα σχολια