Έφυγε από τη ζωή ο συνιδρυτής της Intel, Gordon Moore

O πρωτοπόρος της βιομηχανίας των ημιαγωγών, Gordon Moore, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Ήταν ο εμπνευστής του “Νόμου του Moore”, που πρόβλεψε τη σταδιακή ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών για δεκαετίες και συνιδρυτής της Intel Corp.

Το 1968 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Intel, ο Moore και οι συνάδελφοι του ίσως δεν είχαν φανταστεί ότι 55 χρόνια μετά, οι επεξεργαστές της εταιρείας θα βρίσκονταν στο 80% των υπολογιστών της παγκόσμιας αγοράς.

Σε ένα άρθρο που έγραψε το 1965, ο Moore τόνισε πως, χάρη στις βελτιώσεις στην τεχνολογία, ο αριθμός των transistors στα microchips θα διπλασιαζόταν περίπου κάθε χρόνο από τότε που εφευρέθηκαν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, λίγα χρόνια πριν εκείνο το έτος.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι προέβλεψε την μετατόπιση του ενδιαφέροντος του κόσμου της τεχνολογίας στα PC, ο ίδιος είχε δηλώσει στο Forbes ότι απόκτησε υπολογιστή μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ο Moore περιέφραφε τον εαυτό του ως “επιχειρηματία κατά λάθος”, που δεν καιγόταν να ιδρύσει μια εταιρεία, όμως τελικά το έκανε μαζί με τους Robert Noyce και Andy Grove.

Ενώ ο Noyce είχε θεωρίες για το πώς να λύσει μηχανολογικά προβλήματα των chips, ο Moore ήταν αυτός που σήκωσε τα μανίκια του και ξόδεψε αμέτρητες ώρες τροποποιώντας transistors και τελειοποιώντας τις ευρείες και μερικές φορές ασαφείς ιδέες του Noyce, προσπάθειες που συχνά απέδωσαν καρπούς. Ο Grove συμπλήρωσε την ομάδα ως εμπειρογνώμονας λειτουργιών και διαχείρισης της Intel. Το ταλέντο του Moore ενέπνευσε άλλους μηχανικούς που εργάζονταν γι’ αυτόν και, υπό την ηγεσία του ιδίου και του Noyce, η Intel εφηύρε τους μικροεπεξεργαστές που θα άνοιγαν το δρόμο για την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ