Έφτασαν τα επίσημα benchmarks του Qualcomm Snapdragon 888

Αποκαλύφθηκαν οι επιδόσεις του επερχόμενου chipset, συγκριτικά με τα Snapdragon 855 και Snapdragon 865.


Νωρίς μέσα στον Δεκέμβριο, η Qualcomm αποκάλυψε τον Snapdragon 888, το SoC που θα χρησιμοποιούν flagships του 2021. Οι βελτιώσεις που φέρνει είναι σε διάφορους τομείς, από ανώτερες επιδόσεις σε CPU και GPU έως καλύτερη επεξεργασία εικόνας και νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Ελέω Covid-19, η εταιρεία δεν κατάφερε να κάνει επίδειξη του chipset παρουσία δημοσιογράφων, όμως δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τις επιδόσεις του ανά benchmark. Αυτά που επιλέχθηκαν για τις δοκιμές είναι τα AnTuTu, GeekBench, GFXBench και MLPerf Mobile. Κάθε benchmark έτρεξε τρεις φορές και ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων διαμόρφωσε την τελική βαθμολογία σε κάθε περίπτωση. Επιπλέον, η Qualcomm αναφέρει δεν χρησιμοποίησε κάποιο high-performance mode σε οποιοδήποτε benchmark.

Παρακάτω θα βρείτε το σχετικό βίντεο που παραχωρήθηκε από την Qualcomm στο XDA Developers:

Σε πιο σύντομη μορφή, τα αποτελέσματα ανά benchmark διαμορφώνονται ως εξής:

Έφτασαν τα επίσημα benchmarks του Qualcomm Snapdragon 888

Το XDA Developers συγκέντρωσε στοιχεία από περυσινά, δικά του benchmarks και έφτιαξε διαγράμματα σύγκρισης μεταξύ των τριών Snapdragon. Ένα Google Pixel 4 με Snapdragon 855 και δύο δοκιμαστικές συσκευές της Qualcomm -με Snapdragon 865 και Snapdragon 888- χρησιμοποιήθηκαν για τις δοκιμές. Ας σημειωθεί πως το Pixel 4 και η συσκευή Qualcomm με Snapdragon 865 χρησιμοποιούν Android 10, ενώ η φετινή συσκευή Android 11.

Στο AnTuTu, παρατηρείται πως ο Snapdragon 888 υπερέχει αισθητά και, βάσει των επιμέρους σκορ (δεν εμφανίζονται στο διάγραμμα), οι μεγαλύτερες βελτιώσεις προέρχονται από τη GPU και τη μνήμη. Για τον επεξεργαστή, σημειώνεται πως ναι μεν πάλι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση, όμως καθώς η συσκευή με τον Snapdragon 888 έχει νεότερη έκδοση Android, είναι δύσκολο να γίνει απευθείας σύγκριση μεταξύ τους και το νούμερο να θεωρηθεί απόλυτο. Οι δύο συσκευές της Qualcomm, με Snapdragon 865 και 888, διαθέτουν έκαστη 12GB LPDDR5 RAM κι έτσι είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο προβάδισμα παίρνει η φετινή συσκευή στο κομμάτι αυτό, όμως είναι άγνωστη η συχνότητα της RAM ώστε να γίνει πιο ολοκληρωμένη σύγκριση.

Στο GeekBench 5.0, υπάρχει χαώδης διαφορά σε επιδόσεις single- και multi-core σε σύγκριση με τον 855, ενώ συγκριτικά με τον 865, οι διαφορές υπάρχουν μεν όμως είναι λιγότερο αισθητές. Είναι αμφίβολο αν κάποιος κάτοχος συσκευές με 865 θα νιώσει εύκολα τις διαφορές, ενώ ένας κάτοχος συσκευές με 855 θα απολαύσει έως και σχεδόν διπλάσια ταχύτητα.

Qualcomm Snapdragon 888 AnTuTu results Qualcomm Snapdragon 888 Geekbench single core results Qualcomm Snapdragon 888 Geekbench multi core results

Στα γραφικά και το GFXBench, ο 888 αποδίδει πολύ καλύτερα στα Manhattan και Aztec Ruins tests, με 169fps και 86fps (κατά μέσο όρο) – δηλαδή διαφορές της τάξεως του +34.13%/+83.7% και +38.71%/+95.45% σε σχέση με τα 865 και 855, αντίστοιχα. Η Adreno 660 GPU που χρησιμοποιεί ο Snapdragon 888 είναι άγνωστο πόσους πυρήνες διαθέτει και σε τι χρονισμό.

Qualcomm Snapdragon 888 GFXBench Manhattan 3.1 results Qualcomm Snapdragon 888 GFXBench Aztec Ruins results

Τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα έρχονται από το MLPerf, όμως, καθώς η απόδοση της AI είναι κατά πολύ ανώτερη από ότι στους Snapdragon 855 και 865. Είναι βέβαιο πως στο κομμάτι της επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφίας, για παράδειγμα, οι βελτιώσεις θα είναι σημαντικές χάρη στην AI. Πρέπει όμως να υπάρχει κατά νου πως η MLCommons δεν έχει πιστοποιήσει τα παρακάτω στοιχεία, καθώς ο οργανισμός προϋποθέτει η συσκευή που παράγει τα δεδομένα να είναι διαθέσιμη στο εμπόριο, κάτι που δεν ισχύει για τις δοκιμαστικές συσκευές της Qualcomm. Οπότε, είναι άγνωστο αν τα νούμερα αυτά θα ισχύουν σε πραγματικές συνθήκες.

Snapdragon-888-MLPerf-Image-Classificati Snapdragon-888-MLPerf-Image-Segmentation

Snapdragon-888-MLPerf-Object-Detection-1 Snapdragon-888-MLPerf-Language-Processin

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ