Η ARM έκδοση των Windows 10 θα μπορεί να τρέχει x64 εφαρμογές μέσω emulation

Υπολογιστές που στηρίζονται στην ARM αρχιτεκτονική και τρέχουν την ειδική έκδοση των Windows 10, θα αποκτήσουν σύντομα μια πολύ σημαντική δυνατότητα.

Αυτή είναι η υποστήριξη x64 εφαρμογών τις οποίες θα μπορούν να «τρέχουν» μέσω emulation, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος μόνο για 32bit εφαρμογές. Η Microsoft ενεργοποίησε τη σχετική δυνατότητα στην τελευταία δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insiders, με τη σχετική υποστήριξη να επεκτείνεται όχι μόνο σε εγγενείς x64 εφαρμογές αλλά και σε παιχνίδια. 

Έτσι οι λίγοι υπολογιστές στην αγορά που στηρίζονται σε επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM όπως το Surface Pro X, θα μπορούν να τρέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί για x86 συστήματα, αν και με σημαντικό αντίκτυπο στην ταχύτητα λόγω του emulation. Η εταιρεία πάντως προειδοποιεί ότι τουλάχιστον κατά τη δοκιμαστική περίοδο, πολλές από τις εφαρμογές μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα, προτείνοντας την εγκατάσταση ενημερωμένων drivers για την κάρτα γραφικών και άλλου σχετικού λογισμικού. 

Η κίνηση αυτή της Microsoft πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η Apple κυκλοφόρησε μόλις τους πρώτους υπολογιστές της που ενσωματώνουν τους δικούς της επεξεργαστές που στηρίζονται στην ARM αρχιτεκτονική. Λύνοντας το ίδιο πρόβλημα, η Apple παρουσίασε στο νέο macOS Big Sur το Rosetta 2.0. Mέσω emulation, το Rosetta 2.0 είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των εφαρμογών που οι χρήστες Mac είχαν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να κυκλοφορήσουν οι εγγενείς εκδόσεις. Με βάση μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα, οι επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα είναι εντυπωσιακές, υποβοηθούμενες και από τις επιδόσεις του M1 τσιπ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ