Προανακριτική: Νέα λίστα υπόπτων και μαρτύρων – νέος καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον καθορισμό της νέας λίστας υπόπτων και μαρτύρων, που θα κληθούν μετά την απόφαση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Πρόσχημα για εγκατάλειψη Παπαγγελόπουλου βλέπει η ΝΔ

Η διαφωνία ως προς τα πρόσωπα και ιδίως η πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως ύποπτοι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδα «δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης, ο στενός συνεργάτης του Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου,  καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μεθόδευση της πλειοψηφίας, οδηγώντας την αξιωματική αντιπολίτευση στην αποχώρηση από τη σημερινή συνεδρίαση, προκαλώντας τα δηκτικά σχόλια της ΝΔ περί αναζήτησης προσχήματος για να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τύχη του τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Εν αναμονή για κλήση ή όχι και πώς για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς

Στα ενδιαφέροντα, πάντως καταγράφεται το τι μέλλει γενέσθαι ως προς το εάν και πώς θα εξεταστούν από την Επιτροπή η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και οι επίκουροι αντεισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Η πρόταση της ΝΔ,  είναι να τοποθετηθούν προηγουμένως οι αρμόδιοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, αναφορικά με τον τρόπο που εκλήθησαν οι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί να καταθέσουν στους ίδιους, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» να μην τους καλέσουν καθόλου στην Επιτροπή, εφόσον οι ίδιοι έχουν παράσχει έγγραφες εξηγήσεις.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα των υπόπτων

«Η Επιτροπή μας δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν από την σύνταξη του Πορίσματος. Δεν μπορούμε να καταστήσουμε υπόπτους κάποιους, επειδή τους χαρακτήρισε έτσι ένας ιδιώτης, ο Μιωνής», σχολίασε αρχικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, αντιδρώντας στις προτάσεις της ΝΔ.

Προειδοποιητικά πυρά για την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαπολύσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις.

«Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αφορά σε αυτοτελείς πράξεις, οι οποίες αναφέρονται από έναν και μόνο  ιδιώτη, τον κ. Μιωνή.  Εμείς είμαστε εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων.  Δεν είναι θέσφατο τα όσα καταγγέλλει ο Μιωνής, το αντίθετο μάλιστα. Εμείς ψάχνουμε την αλήθεια , κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς αποδεικτικό υλικό. Εμμένουμε να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν επί του ερευνητέου θέματος. Χωρίς την διασφάλιση των εχεγγύων εμείς θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα μόνο για να προβάλουμε ενστάσεις στις μεθοδεύσεις σας», σημείωσε ο ίδιος, προδιαγράφοντας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία διατείνεται ότι επιφυλάσσεται για την περαιτέρω στάση της στην Επιτροπή.

Για τη λίστα μαρτύρων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τους επόπτες αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ Παπαγεωργίου και Μπρακουμάτσο,   τους εισαγγελείς Καλούδη και Ζαγοραίο, τη δημοσιογράφοςΓιάννα Παπαδάκου, τους κ.κ Φιλιππάκη, Μαργωμενος (σ.σ. δικηγόρος Γ. Φιλιππάκη), Ταρκας και Ιατρού (σ.σ. εκπρόσωπος Σ. Μιωνή), την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίηκησης, Μαρία Παπασπύρου, καθώς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ: Εγκαταλείπουν Παπαγγελόπουλο μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πάντως, σχολίασαν δηκτικά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη σημερινή συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αντιδράσεις των βουλευτών- μελών της Επιτροπής και ερμηνεύοντας τη στάση τους ως απόφαση εγκατάλειψης του κ. Παπαγγελόπουλου, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές σχολίαζαν ότι:

Η πλειοψηφία θέλοντας να ρίξει πλήρες φως στην όλη διαδικασία, πρότεινε κλήση ως υπόπτων των κ.κ Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου και να τοποθετηθούν οι οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης. Παράλληλα  εκφράστηκε επιφύλαξη για άλλους μάρτυρες.

Παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πυροδοτήσει ξανά την Επιτροπή, απειλώντας την πλειοψηφία για τρίτη συνεχόμενη φορά με αποχώρηση, ζητώντας ως μάρτυρες τους Παπασπύρου, Μπακουμάτσο, Παπαγεωργίου, Καλούδη, Ζαγοραίο, Παπαδάκου, Φιλιππάκη Μαργωμένο και ο Τάρκα.

Στόχος τους ήταν ξεκάθαρα να τραβήξουν τη διαδικασία σε μάκρος.

Η πλειοψηφία πρότεινε πως μετά από 8 μήνες πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

Κύκλοι της προανακριτικής αναφέρουν πως τα μέλη της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώντας αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τον εγκαταλείπουν.

Η πλειοψηφία ουκ ολίγες φορές δέχθηκε μάρτυρες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του.

Θυμίζουνε πως ως πλειοψηφία είχαμε δεχθεί ως μάρτυρες τους προτεινόμενους από ΣΥΡΙΖΑ Κκ Ξένη Δημητρίου, μανία, Ράνο, Μανιαδακη και Φρουζή. Άρα η καταγγελία περί  δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας είναι προσχηματική. Θέλουν να αποχωρήσουν.

Δεν είναι τυχαία η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ από Παπαγγελόπουλο με τη φράση του βουλευτή Γιάννη  Γκιόλα, ο οποίος απαντώντας τόνισε : “Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος”.

Στις 2 Ιουνίου η επόμενη συνεδρίαση – καλούνται οι 4 «ύποπτοι»

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για τις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία καλούνται τα 4 πρόσωπα που η ΝΔ προτείνει να καταθέσουν ως ύποπτα, αποκλειστικά όμως για την άσκηση δικαιωμάτων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να προσέλθουν στην Επιτροπή υποχρεωτικά, προκειμένου να λάβουν αντίγραφα των πρακτικών και προθεσμία, για να καταθέσουν είτε  ανωμοτί ενώπιον της Επιτροπής είτε μέσω γραπτού υπομνήματος.  

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ