Οι Γερμανοί… ξανάρχονται, τι λένε οι «ειδικοί» για την επιστροφή της Bundesliga

Είναι, πλέον, επίσημο. Η Bundesliga επιστρέφει στα αγωνιστικά δρώμενα και γίνεται το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης που ανοίγει τις πύλες του, μετά τη μακροχρόνια απραξία, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η αρχή θα γίνει στις 16 Μαΐου, όταν και θα διεξαχθεί το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Σάλκε.

Οι σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ φρόντισαν να συνομιλήσουν με ανθρώπους του σύγχρονου αθλητικού γίγνεσθαι, προκειμένου να εκφράσουν αυτοί την άποψή τους, σχετικά με το πρώτο σπουδαίο πρωτάθλημα που ανοίγει (ξανά) τις πύλες του. Και όπως θα πρατηρήσετε, δεν ήταν όλοι δεκτικοί με την απόφαση γερμανικής Κυβέρνησης και Λίγκας.

Ένας άμεσα εμπλεκόμενος πρωταγωνιστής, που τοποθετήθηκε σχετικά, ήταν ο αμυντικός της Χοφενχάιμ, Κώστας Σταφυλίδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Μας χαροποιεί που θα επιστρέψουμε στους αγωνιστικούς χώρους. Πάντα, όμως, με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας”.

Για το συγκεκριμένο θέμα, μίλησε και ο τεχνικός διευθυντής του Άρη, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος, στην ποδοσφαιρική του καριέρα, είχε αγωνιστεί για πολλά χρόνια στην Bundesliga. ”Είναι πολύ θετικό το ότι ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, όπως το γερμανικό, ξεκινάει πάλι γιατί έτσι θα δώσει το σύνθημα ότι πρέπει να ξαναμπούμε πάλι σε ρυθμούς ποδοσφαιρικούς και να προστατέψουμε το Brand. Οι Γερμανοί άλλωστε δείχνουν με αυτή την κίνηση δια στόματος Μέρκελ ότι δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να γίνουν τα παιχνίδια τουλάχιστον κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία των φιλάθλων. Να μην ξεχνάμε όμως ότι εμείς στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μπούμε σε σύγκριση, γιατί τα οικονομικά οφέλη από τα τηλεοπτικά συμβόλαια δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας”, ήταν το σχόλιο του παλαίμαχου Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Πολύ καλά γνωρίζει τη γερμανική νοοτροπία του ποδοσφαίρου και ο επί χρόνια βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδος, Γιάννης Τοπαλίδης, ο οποίος ανέφερε: ”Αν όλοι οι αθλητές έχουν εξεταστεί και είναι “καθαροί”, τότε θα συμφωνούσα με την επανέναρξη της σεζόν. Αλλά πιστεύω γενικά πως εξαιτίας της κατάστασης, δεν είναι ιδανικές οι προϋποθέσεις”.

Ο πρώην τερματοφύλακας, Ηλίας Ατματσίδης, τοποθετήθηκε κι αυτός για τη συγκεκριμένη είδηση, υποστηρίζοντας: ”Είμαι υπέρ της επανέναρξης εφόσον φυσικά τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και υπάρχει ασφάλεια για τους αθλητές. Οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οπότε περιορίζεται ο κίνδυνος. Αν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Κάποια στιγμή έπρεπε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα. Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά. Σίγουρα μας έχει λείψει η μπάλα, αλλά η υγεία του ανθρώπου είναι πάνω απ’ όλα”.

Θετικός, αλλά ταυτόχρονα και επιφυλακτικός ήταν ο αθλητικογράφος, Μάνος Σταραμόπουλος, ο οποίος είπε: «Επειδή, όπως γνωρίζουμε, πολύς κόσμος ζει από το ποδόσφαιρο, θεωρώ πως ήταν μια πολύ σωστή κίνηση της Άγγελα Μέρκελ. Την περίμενα άλλωστε. Οι πιέσεις που δέχεται ο κάθε πρωθυπουργός της χώρας τόσο από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς τόσο και από τις ομάδες, αλλά και από τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι έντονες. Έτσι για να μην χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας πολύ σωστά έπραξε η Καγκελάριος Μέρκελ, αφού φυσικά πρώτα μίλησε με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων της Γερμανίας προχώρησε στη επανέναρξη. Επίσης για μένα το εγχειρίδιο των 51 σελίδων πρέπει να το ασπαστούν όλες οι ομοσπονδίες και οι οργανισμοί υγείας που θα πάρουν μέρος στο κάθε πρωτάθλημα. Πρέπει να είναι μπούσουλας”.

Αντίστοιχη στάση κρατά και ο Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, ο οποίος τόνισε: ”Φαίνεται ότι, σαν Γερμανοί που είναι, οργανώθηκαν πολύ και προμελέτησαν αρκετά πράγματα πριν φτάσουν στην ανακοίνωση της απόφασης. Φυσικά έχουν και ένα πολύ μεγάλο προϊόν που θέλουν να το στηρίξουν αλλά και μια δυνατή κουλτούρα στην κοινωνία τους για το ποδόσφαιρο. Θα φανεί στην πράξη πως θα λειτουργήσει και ποια είναι τα πλάνα στις περιπτώσεις κρουσμάτων σε ομάδες και η διαχείριση πιθανών κρίσεων που ίσως παρουσιαστούν. Σίγουρα η απόφαση τους δίνει κουράγιο, αλλά ίσως και αποφασιστικότητα και σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν. Εύχομαι όσοι θα το επιχειρήσουν να γίνει μεθοδικά και οργανωμένα για το καλό και την υγεία όλων, αλλά μεταδίδοντας και τα κατάλληλα μηνύματα σε όλες τις ομάδες πληθυσμού για την τήρηση μέτρων και προφυλάξεων. Προσωπικά χαιρετίζω την απόφαση των Γερμανών, γιατί όλοι έχουμε ανάγκη ένα έστω νέο είδος κανονικότητας, αλλά είμαι λίγο επιφυλακτικός για την εφαρμογή της απόφασης. Ελπίζω το ποδοσφαιρο παγκόσμια να δείξει το καλό του πρόσωπο και να βοηθήσει την κάθε κοινωνία να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Γιατί έχει τη δύναμη”.

Σύμφωνα με τον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας, Πανίκο Ξιούρρουπα, βασικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη υγεία. ”Η άποψη μου είναι πολύ απλή. Θεωρώ ότι όλα τα πρωταθλήματα θα πρέπει να παίζονται στο γήπεδο ούτως ώστε να δικαιώνεται η ομάδα που θα καταφέρει να έρθει πρώτη μέσα στο γήπεδο και να πανηγυρίσει για τον τίτλο. Αυτή θα είναι ουσιαστικά και η ηθική ικανοποίηση των ποδοσφαιριστών για την προσπάθειά τους. Από εκεί και πέρα με την σημερινή κατάσταση πάνω από όλα είναι η υγεία όλων. Μετά από όσα ζήσαμε και ακόμα ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού, θεωρώ επικίνδυνη για την υγεία όλων μας την επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Σαφέστατα και είναι κρίμα για όλους μας να μην μπορούμε να παρακολουθήσουμε ακόμα ποδόσφαιρο, αλλά όπως είπα και πριν για μένα προέχει η υγεία. Ποδόσφαιρο μπορούμε να παρακολουθούμε και τα επόμενα χρόνια, αδιάκοπα”, ήταν η τοποθέτηση του Κύπριου.

Ο τερματοφύλακας της Ένωσης Παραλιμνίου, Κωνσταντίνος Πέτρου, δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικός στην έναρξη της Bundesliga, καθώς υποστήριξε: ”Σίγουρα η Μπουντεσλίγκα είναι ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα και θα ήταν καλό για όλους τους φιλάθλους πανευρωπαϊκά να ξαναδούν παίκτες όπως ο Λεβαντόφσκι, ο Ρόις, ο Σάντσο κ.α. να αγωνίζονται και να προσφέρουν θέαμα. Όμως δεν είμαι σίγουρος ότι οι συνθήκες είναι οι καλύτερες για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα στα μέσα του Μάη. Ίσως οι ιθύνοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου θα έπρεπε να περιμένουν λίγο ακόμα για να ξανακυλύσει η μπάλα στο χορτάρι, βλέποντας πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία”.

Αυτές ήταν οι τοποθετήσεις ορισμένων σημαντικών ανθρώπων του αθλητισμού για την επιστροφή της Bundesliga. Από εκεί και πέρα, στις 16 Μαΐου, οι ομάδες θα «μιλήσουν» στο γήπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ