Ο μυστικός διάδρομος διαφυγής του Πάπα σε περίπτωση κινδύνου

Είναι πολλά αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα μυστικά μονοπάτια στο Βατικανό, εκεί όπου για τον εκάστοτε Πάπα υπάρχει μυστικός διάδρομος διαφυγής.

Όταν σκέφτεται κανείς το Βατικανό, η πρώτη εικόνα που του έρχεται στο μυαλό είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι στο δρόμο από τη Βασιλική βρίσκεται το Castel Sant’Angelo. ένα φρούριο που συνδέεται με το Βατικανό με ένα σκεπαστό οχυρωμένο διάδρομο γνωστό ως «passetto di Borgo».

Αυτός ακριβώς ο διάδρομος χρησίμευσε ως έξοδος κινδύνου για τους Πάπες και βρίσκεται στη γειτονιά Μπόργκο. Χτίστηκε το 1277 από τον Πάπα Νικόλαο Γ ‘, αλλά τμήματα του τείχους χτίστηκαν από τον Τοτίλα κατά τη διάρκεια του Γοτθικού Πολέμου.

passetto 1
Το passetto έχει μήκος 800 περίπου μέτρα και διαθέτει δύο διαδρόμους, έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό. Καταλήγει στο Castel Sant’Angelo, στον προμαχώνα του Αγίου Μάρκου.

Το «passetto di Borgo» λειτούργησε σαν οδός απόδρασης του Πάπα μέχρι τον 17ο αιώνα, αλλά συχνά χρησιμοποιήθηκε για να οδηγηθούν από το Βατικανό στις σκληρές παπικές φυλακές του Castel Sant’Angelo διακεκριμένα άτομα, για τους οποίους δεν έπρεπε να τεθεί στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο για τη σύλληψη και τον τόπο κράτησής τους.

Δύο διάσημες διαφυγές

Αυτή η παπική δίοδος αποφυγής του κινδύνου χρησίμευσε στους Πάπες και χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις. Το 1494 χρησιμοποίησε το πέρασμα ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ προκειμένου να διαφύγει στο κάστρο μετά την εισβολή στη Ρώμη των στρατευμάτων του Καρόλου Η’ της Γαλλίας.

Η πιο διάσημη, όμως, «απόδραση» από το Βατικανό μέσω του «passetto di Borgo» ήταν του Πάπα Κλήμη Ζ’ το 1527 κατά τη λεηλασία της Ρώμης από τους μισθοφόρους του Αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρόλου Ε’. Τότε 189 άτομα της Ελβετικής Φρουράς θυσίασαν τη ζωή τους για να δώσουν χρόνο στην Αγιότητά του να ξεφύγει μέσω του μυστικού περάσματος.

passetto1 1
Ο Πάπας Κλήμης Ζ’ έμεινε κλεισμένος στο κάστρο του Αγίου Αγγέλου και μετά έφυγε από την πόλη μεταμφιεσμένος σε μανάβη. Από τότε ο πάπας Clemente VII απεικονίζεται με λευκή γενειάδα. Λέγεται πως τα γένια του άσπρισαν σε μόλις τρεις ημέρες, αποτέλεσμα της ψυχικής οδύνης που ένιωθε για τη λεηλασία της Ρώμης.

Το Passetto έπαιξε βασικό ρόλο στο μυθιστόρημα του Dan Brown Angels & Demons, μέσω του οποίου μεταφέρθηκαν οι τέσσερις απαχθέντες καρδινάλιοι στο Castel Sant’Angelo. Οι πρωταγωνιστές Robert Langdon και Vittoria Vetra χρησιμοποίησαν αργότερα τον διάδρομο ως συντομότερο δρόμο για την πόλη του Βατικανού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ