Με τι τιμωρίες κινδυνεύει η Γιουβέντους – Ολα τα δεδομένα

Η Γιουβέντους είναι το βασικό θέμα συζήτησης στον ιταλικό Τύπο, με τους πάντες να εκφράζουν άποψη για την υπόθεση.

«Θα ρίξουν τη Γιούβε στη Serie B;», είναι η ερώτηση που γίνεται με ρυθμό πολυβόλου εδώ και 10 μέρες. Από τις 28 Νοεμβρίου, συγκεκριμένα, όταν παραιτήθηκε σύσσωμη η διοίκηση του Αντρέα Ανιέλι. Είναι μια ερώτηση που την κάνουν οι οπαδοί των άλλων ομάδων αλλά και οι Γιουβεντίνοι. Οι μεν με προσδοκία, οι δε με φόβο. Προδοκία και φόβος, αντίθετα αισθήματα, τα οποία τροφοδοτεί ο ιταλικός Τύπος με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση. Καθημερινά, άλλωστε, διαρρέουν συνομιλίες επί συνομιλιών, τις οποίες προφανώς μοίρασε η εισαγγελία. Αυτό, όμως, θα το δούμε παρακάτω. Ας δούμε, τώρα, πώς έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής. Πώς έχει η κατάσταση με βάση όσα έχουν αποκαλυφθεί τώρα…

Με τι τιμωρία κινδυνεύει η Γιουβέντους στην αθλητική δίκη

%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B51
Για να υποβιβαστεί η Γιουβέντους στη Serie B θα πρέπει να συμβεί το εξής: Να αποδείξει η εισαγγελία ότι παραποίησε τον ισολογισμό της προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στη Serie A. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Με βάση όσα έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα, με βάση όσα ξέρουν όλοι, όχι. Το κλαμπ κατόπιν εντολής της Consob, της ελεγκτικής αρχής του χρηματιστηρίου, αναγκάστηκε να αλλάξει τους ισολογισμούς του 2021 και του 2022.

Συγκεκριμένα: Η Γιουβέντους είχε ανακοινώσει ότι ο ισολογισμός του 2020-21 είχε κλείσει με -209,6 εκατ. ευρώ. Αυτό άλλαξε σε -226,4, κατόπιν εντολής της Consob. Για το 2021-22 οι Μπιανκονέρι είχαν ανακοινώσει ότι ο ισολογισμός έκλεισε με -254,3 εκατ. ευρώ. Αυτό άλλαξε σε -238,1 εκατ. ευρώ, κατόπιν εντολής της Consob. Η ελεγκτική αρχή του χρηματιστηρίου, δηλαδή, θεωρεί ότι αυτά ήταν τα λάθη στους ισολογισμούς. Οτι κακώς μετατοπίστηκε ένα ποσό, πάνω-κάτω, της τάξης των 15 εκατ. ευρώ από τον ένα ισολογισμό στον άλλο.

Σημείο-κλειδί: Και στους δύο ισολογισμούς το patrimonio netto, το καθαρό κεφάλαιο του κλαμπ, έχει θετικό δείκτη. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν είχε κανένα θέμα με την αδειοδότηση της συμμετοχής στη Serie A. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι μέσα σε 3 χρόνια έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το ποσό που μπήκε στο ταμείο του κλαμπ ήταν, συνολικά, 700 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι το κλαμπ έχει μια ιδιοκτησία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους ισολογισμούς της Exor, οι οποίοι παρουσιάζουν έσοδα κάτι δεκάδων δισ. ευρώ.

Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατον επομένως, με βάση όσα ξέρουμε ως τώρα, να αποδείξει η εισαγγελία ότι το κλαμπ δεν μπορούσε να πάρει άδεια συμμετοχής στη Serie A. Αν δεν μπορεί ένα κλαμπ με θετικό δείκτη στο καθαρό κεφάλαιο και με μια ιδιοκτησία που βάζει 700 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, τότε μάλλον στη Serie A παίζουν 20 ομάδες που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Εκτός κι αν στην πορεία η εισαγγελία φέρει στο φως άλλα στοιχεία που θα ανατρέπουν όλα αυτά.

Ποια είναι, επομένως, η πιθανή τιμωρία της Γιουβέντους σε αθλητικό επίπεδο; Με βάση όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, πιθανότατα το πρόστιμο. Και στη χειρότερη περίπτωση αφαίρεση ενός ή περισσότερων βαθμών.

Με τι τιμωρία κινδυνεύει η Γιουβέντους στην ποινική δίκη

%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B52
Το ποινικό κομμάτι είναι διαφορετική υπόθεση και δεν αφορά μόνο το κλαμπ. Αφορά και φυσικά πρόσωπα. Κυρίως αυτά, αν και θα δικαστεί και το κλαμπ… σαν να είναι φυσικό πρόσωπο. Σε ό,τι αφορά τα άτομα, δηλαδή τον Αντρέα Ανιέλι, τον Πάβελ Νέντβεντ, τον Μαουρίτσιο Αριβαμπένε και όλους τους υπόλοιπους που είναι ύποπτοι, το χειρότερο σενάριο είναι ποινή φυλάκισης 12 ετών. Ακόμη, βέβαια, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ποιοι θα παραπεμφθούν και ποιοι όχι. Ή με ποια κατηγορία θα παραπεμφθεί ο καθένας.

Σε ό,τι αφορά το κλαμπ, τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι στην αθλητική δικαιοσύνη. Στην αθλητική, η εκδίκαση της υπόθεσης θα είναι σύντομη, λογικά. Η ποινική δίκη, όμως, αναμένεται να διαρκέσει μια διετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οπως και να έχει, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει εκεί το κλαμπ, αν κριθεί ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την αγορά, από τη στιγμή που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο, είναι το πρόστιμο.

Προσοχή όμως: Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στη Γιουβέντους δεν θα είναι… 5, 10, 100 ή 500.000 ευρώ. Εκεί μπορεί να σκάσει και πρόστιμο… 100.000.000 ευρώ που θα είναι χειρότερο και από αφαίρεση βαθμών για το κλαμπ.

Με τι τιμωρία κινδυνεύει η Γιουβέντους από την UEFA

%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B53
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα τρίτο μέτωπο για τους Μπιανκονέρι. Και είναι η UEFA. Η οποία UEFA, έπειτα από όσα έγιναν με την ευρωπαϊκή Super League, μάλλον θα ασχοληθεί… με χαρά με το συγκεκριμένο θέμα. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι χρόνοι θα είναι πιο γρήγοροι από αυτούς της ποινικής δικαιοσύνης. Η Γιούβε, υπενθυμίζουμε, είναι σε settlement agreement με την UEFA και πρέπει να παρουσιάσει break even στους ισολογισμούς της εντός τριετίας.

Αν αποδειχθεί ότι έκανε κάτι παράνομο, προφανώς αυτή η συμφωνία παύει να ισχύει και πάμε σε τιμωρία. Το χειρότερο σενάριο, φυσικά, είναι ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ένα χρόνο. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Υπάρχουν κι άλλα, καλύτερα, όπως η επιβολή προστίμου ή ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ποινή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, γράφουν οι Ιταλοί, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ποσά.

Στην περίπτωση της Γιούβε, όπως είδαμε παραπάνω με τις αλλαγές που υπέδειξε στους ισολογισμούς η Consob, οι αλλαγές στους ισολογισμούς δεν είναι μεγάλες. Μιλάμε για 15 εκατ. ευρώ, πάνω-κάτω, που μπήκαν στον ένα ισολογισμό αντί του άλλου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η αίσθηση ότι κάποια ποινή θα επιβληθεί από την UEFA λόγω της ευρωπαϊκής Super League. Ποια θα είναι αυτή, πόσο αυστηρή θα είναι, θα φανεί προσεχώς.

Ολα αυτά, επαναλαμβάνουμε, ισχύουν με βάση όσα έχουν έρθει στο φως μέχρι τώρα. Αν στην πορεία προκύψουν άλλα, πιο επιβαρυντικά στοιχεία, προφανώς θα αλλάξουν και τα δεδομένα…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ