Γιατί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν θα εφαρμοστεί ποτέ

Τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι πολλά και διαφορετικά, εκτίμησε ο διευθυντής του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική Φόλκερ Πέρτες σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός επιστήμονας: «Ένα από τα κυριότερα συμφέροντα αφορά την άσκηση επιρροής. Συγκεκριμένα, επιρροή στη Λιβύη όπου μαίνεται εμφύλιος, επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, επιρροή στη διελκυστίνδα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου από τη μια και μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ από την άλλη πλευρά. Αφορά όμως και την αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν κάποτε οι πρώην αυτοκρατορίες τους, δηλαδή η Οθωμανική και η Ρωσική».

«Σε βάρος τρίτων» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Πέραν αυτών υπάρχουν βέβαια και τα αμιγώς οικονομικά συμφέροντα επισήμανε ο διεθνολόγος αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«(Ο Ερντογάν) Διασφάλισε κάτι από μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να διασφαλίσει ελάχιστα. Η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι μεν διεθνώς αναγνωρισμένη, δεν έχει όμως καμία δυνατότητα να ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της. Αυτό που έγινε εδώ είναι μια πολιτική συμφωνία σε βάρος τρίτων χωρών οι οποίες δεν συμμετείχαν αν και έπρεπε να είχαν συμμετάσχει. Ειδικώς η Ελλάδα και η Κύπρος αφού από τις δικές τους διεθνείς ζώνες, από τα δικά τους χωρικά ύδατα, διέρχονται οι διάδρομοι, τους οποίους έβαλαν Τουρκία και Λιβύη στο χάρτη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν πρόκειται πιθανότατα να υλοποιηθεί ποτέ αυτή η συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές και τους θησαυρούς που κρύβουν».

«Νόμιμη» η τουρκική παρέμβαση

Σχολιάζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης των ευρωπαϊκών χωρών ο Φόλκερ Πέρτες εκτίμησε:

«Η Λιβύη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν οι χώρες της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία με την Τουρκία. Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο θέμα της Λιβύης η Τουρκία κάνει ή προαναγγέλλει κάτι το οποίο είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Διότι υπάρχει έκκληση βοήθειας από μιας διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη. Και ο Ερντογάν λέει ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση. Βάσει διεθνούς δικαίου αυτό είναι θεμιτό, σε αντίθεση με όσα κάνει η Τουρκία στη βόρεια Συρία. Όταν έχεις έναν προβληματικό εταίρο, όπως την Τουρκία, τότε αυτό που κάνει η καγκελάριος, δηλαδή να παραμείνει σε επικοινωνία, είναι πιθανότατα ενδεδειγμένο ακόμη κι αν έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας».

Πηγή: skai.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το άρθρο στην σελίδα Sport-fm.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Φαν Σιπ έβαλε πλυντήριο και έκανε “stay at home challenge”

Την Τετάρτη (18/3) ο Τζον Φαν Σιπ ανέβασε video στο instagram κατά το οποίο καθάριζε το σπίτι του με ηλεκτρική σκούπα, μένοντας στο σπίτι...

Κορονοϊός: Αξιέπαινη προσπάθεια Ελλήνων παικτών για τη δημιουργία ΜΕΘ

Σε μια αξιέπαινη προσπάθεια προχώρησαν αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους συγκεντρώνοντας χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα για την...

Κορονοϊός: Οι Legends 2004 έδωσαν εθελοντικά αίμα

Αρκετός κόσμος φοβάται ελέω κορονοϊού να πάει στο νοσοκομείο για να δώσει αίμα, που τόσο είναι απαραίτητο στα νοσοκομεία. Οι Έλληνες διεθνείς του 2004...

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης VPN για τη διαδικτυακή ασφάλεια

Τον τελευταίο καιρό μεγάλη είναι η κουβέντα που γίνεται για την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων ως μέρος μίας στρατηγικής ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με...

προσφατα σχολια