Το σχέδιο δράσης προς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Τόκιο

Τα σχέδια για να επιστρέψουν οι εκδηλώσεις κάθε είδους στη θέση τους στην κοινωνία, μετά την αναστάτωση, που προκαλείται από την πανδημία, αναπτύσσονται συνεχώς.

Οι λεγόμενοι χάρτες πορείας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η επιτραπέζια αντισφαίριση για αθλητές με αναπηρίες δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς η βασική ημερομηνία της χρονιάς έχει οριστεί για την Τετάρτη 25 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα του τουρνουά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Η κύρια είδηση λοιπόν, είναι ότι το Παγκόσμιο Προπαραολυμπιακό τουρνουά του απλού στη Σλοβενία αναβλήθηκε από τον Απρίλιο για τον Ιούνιο, ενώ έχουν ακυρωθεί τα ηπειρωτικά Προπαραολυμπιακά, πάντα εξαιτίας των εμποδίων από την υγειονομική κρίση. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στο Προπαραολυμπιακό μόνο ο Μάριος Χατζηκυριάκος. Αγωνίζεται στην κλάση 6 των ορθίων και κατέχει γενικά την υψηλότερη θέση από την ελληνική πλευρά στο παγκόσμιο ranking list. Από τις 25 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου θ’ αγωνιστούν στο Τόκιο έως 280 αθλητές κι αθλήτριες (174 άνδρες και 106 γυναίκες).

Πριν βάλουμε το τελευταίο ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF), αναφορικά με το καλεντάρι στο Para Table Tennis, να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα, που σχετίζονται με την ελληνική προετοιμασία.

Σήμερα κατ’ αρχάς αρχίζει προπονητικό καμπ 10 ημερών για μέλη της εθνικής ομάδας στην αίθουσα του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων στο Ίλιον της Αττικής. Επτά από τους επίλεκτους αθλητές, που προπονούνται κατ’ εξαίρεση στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων, θα δουλέψουν μαζί έως τις 11 Μαρτίου υπό την επίβλεψη του ομοσπονδιακού προπονητή Χρόνη Πολίτση. Ο τελευταίος (που θα κοουτσάρει και τον Χατζηκυριάκο στο Προπαραολυμπιακό) θα έχει βοηθούς την Ελευθερία Νταουντάκη, προπονήτρια του Π.Α.Σ.Κ.Α. και τον Αλέξανδρο Καραϊωσήφ, προπονητή του Εν Σώματι Υγιή Βέροιας. Όλοι υποβλήθηκαν χτες στα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Συνολικά 4 θα είναι τα αγωνίσματα στο Παραολυμπιακό τουρνουά, το απλό και το ομαδικό σε άνδρες και γυναίκες και συνολικά 31 τα events (από την κλάση 1 έως την κλάση 11). Όλες οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στη διεύθυνση (https://www.ittf.com/wp-content/uploads/2018/05/Table-tennis-2021_02_11-Tokyo-QG.pdf). Στο Παγκόσμιο Προπαραολυμπιακό η κάθε χώρα μπορεί να έχει μόνο έναν (μία) εκπρόσωπο ανά κλάση και μία αντίστοιχα θα είναι η πρόκριση, όπως αναφέρεται στον οδηγό της διαδικασίας για τους Αγώνες. Το προσπέκτους για το Προπαραολυμπιακό δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, πάντως αν παραμείνει ότι μόνο ο νικητής/νικήτρια της κάθε κλάσης θα πάρει το «εισιτήριο» για το Τόκιο, το έργο του Χατζηκυριάκου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Από κει και πέρα, για όλες τις κλάσεις θα δοθούν και κάρτες ελευθέρας από τη διμερή επιτροπή προσκλήσεων της ITTF. Έχουν προηγηθεί τέτοιες αιτήσεις από διάφορες χώρες και μέσω της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες έχει προτείνει και τον Μάριο Χατζηκυριάκο και τον Γιώργο Μουχθή, ο οποίος αγωνίζεται επίσης στην κλάση 6 και είναι ψηλά στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης.

Το να επιλεγούν με αυτόν τον τρόπο δύο αθλητές από την ίδια χώρα είναι απίθανο κι αν δοθεί στην Ελλάδα μία wild card το προβάδισμα το έχει ο Χατζηκυριάκος λόγω καλύτερης θέσης στον πίνακα αξιολόγησης. Το συγκεκριμένο αίτημα όμως, έχει το σκεπτικό ότι αν ο Χατζηκυριάκος προκριθεί από το Προπαραολυμπιακό θα δημιουργηθεί η πιθανότητα ν’ ακολουθήσει με wild card ο Μουχθής και να έχει η Ελλάδα εκπροσώπηση στο Τόκιο και στο ομαδικό με τους δυο αθλητές.

Τα στοιχεία τώρα από το ρεπορτάζ της ITTF:

Λόγω κορωνοϊού η κατάσταση σε πολλές χώρες του κόσμου είναι ακόμα αβέβαιη. Ως εκ τούτου, η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησαν να αναβάλλουν το Παγκόσμιο Προπαραολυμπιακό τουρνουά, το οποίο θα διοργανωθεί στο Λάσκο της Σλοβενίας, για το διάστημα από την Πέμπτη 3 Ιουνίου έως το Σάββατο 5 Ιουνίου. Το Παραολυμπιακό τουρνουά θα διεξαχθεί στο Metropolitan Gymnasium της ιαπωνικής πρωτεύουσας και αποτελεί προτεραιότητα να έχουν ολοκληρωθεί εβδομάδες νωρίτερα όλες οι διαδικασίες προκριματικών.

Γενικά το φετινό διεθνές καλεντάρι για τους Α.Με.Α. αρχίζει τον Μάιο και η Σλοβενία ​​μπαίνει αμέσως στο επίκεντρο της προσοχής. Από το Σάββατο 29 Μαΐου έως την Τρίτη 1 Ιουνίου το Tri Lilije Sports Hall, στο Λάσκο, θα διοργανώσει για 16η χρονιά το καθιερωμένο Slovenia Para Open και ακολούθως στην ίδια εγκατάσταση θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Προπαραολυμπιακό.

Έτσι, κατά την επιστροφή τους στη δράση οι αθλητές δεν θα αντιμετωπίσουν αυτό το τουρνουά σαν να είναι οι αγώνες τόσο κρίσιμοι όσο το World Qualification event, αλλά θα μπορούν ν’ αγωνιστούν σε διεθνές γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα, στο ίδιο περιβάλλον και με τα ίδια διαθέσιμα καταλύματα. Προπαραολυμπιακά ηπειρωτικά τουρνουά δεν θα γίνουν και οι αρμόδιοι ελπίζουν από τον προσεχή Οκτώβριο και για τους Προπαραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να οργανωθούν όλα κανονικά και πάλι σχετικά με το σύστημα προκρίσεων. Η Ελλάδα θα έχει έντονη συμμετοχή στο διεθνές όπεν του Λάσκο.

Τα νέα όμως, δεν αφορούν μόνο στο Τόκιο. Πολλές τοπικές οργανωτικές επιτροπές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διοργανώσουν εκδηλώσεις το 2021, είναι πιθανό να γίνουν 17 ανοιχτά διεθνή τουρνουά συν το event στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και υπάρχει γεμάτο ημερολόγιο από τον Μάιο κι έπειτα.

Μεταξύ των χωρών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ITTF Para Table Tennis για τουρνουά είναι και η Γαλλία, η οποία θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση τον Νοέμβριο με την πρόθεση να αποκτήσει εμπειρία πριν από το Παρίσι 2024.

Στην ITTF είναι ενθουσιασμένοι με τα νέα αυτά, αλλά έχοντας υπόψη τη γενικότερα κακή κατάσταση παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις με την πανδημία παγκοσμίως. Σε περίπτωση σοβαρής συχνότητας εμφάνισης του ιού σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, το καλεντάρι μπορεί να αλλάξει, να τροποποιηθούν οι ημερομηνίες ή, εάν είναι απαραίτητο, ακόμη και να ακυρωθούν τουρνουά».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ