Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κίνας (COC) ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει τους αθλητές της από την παράνομη καταχώρηση των ονομάτων τους ως εμπορικά σήματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αρκετοί Κινέζοι αθλητές που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μεταξύ των οποίων η σκοπεύτρια Γιανγκ Κιαν, η αθλήτρια του πινγκ-πονγκ, Τσεν Μενγκ και ο 14χρονος καταδύτης Κιουάν Χόνγκτσαν, είδαν τα ονόματά τους παράνομα καταχωρημένα ως εμπορικά σήματα στις βιομηχανίες αλκοόλ, αθλητικών ειδών και φροντιστηρίων, όπως αναφέρεται σχετικά.

Η Κιουάν είχε τουλάχιστον 19 εφαρμογές εμπορικών σημάτων που σχετίζονται με το όνομά της σε μια εβδομάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αθλητών πρέπει να γίνονται σεβαστά» ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

«Απαγορεύεται οποιαδήποτε καταχώρηση των ονομάτων των αθλητών ως εμπορικά σήματα χωρίς την άδεια των ίδιων των αθλητών ή των κηδεμόνων τους. Κάθε παραβάτης πρέπει να σταματήσει τη δράση του. Οι αθλητές και οι κηδεμόνες ανήλικων αθλητών έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν ευθύνες των σχετικών μερών».