Η Ουκρανή δρομέας, Βαλεντίνα Βερετσκάγια, η οποία πρόσφατα κατάφερε να διαφύγει στο Ισραήλ, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην πατρίδα της, επικράτησε στον Μαραθώνιο της Ιερουσαλήμ, που διεξήχθη σήμερα (25/03). Ο αγώνας έγινε υπό βροχή και με την θερμοκρασία να φθάνει στους πέντε βαθμούς Κελσίου, ενώ η Βερετσκάγια, τερμάτισε μετά από δύο ώρες, 45 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα.

Στον Μαραθώνιο δρόμο της Ιερουσαλήμ, έλαβαν μέρος περίπου 25.000 δρομείς, μεταξύ των οποίων και 40 Ουκρανοί αθλητές.

Η 31χρονη Βερετσκάγια, η οποία πρώτευσε και στον Μαραθώνιο των Τιράνων στην Αλβανία, τον περασμένο Οκτώβριο, έφυγε πρόσφατα από την Ουκρανία με την κόρη της, για να φθάσει αρχικά στην Πολωνία και μετά στο Ισραήλ. Ο σύζυγός της παρέμεινε στην Ουκρανία, όπου υπηρετεί στον στρατό. Αμέσως μετά τον τερματισμό, η έμπειρη αθλήτρια κάλυψε τους ώμους της με τις σημαίες του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αθλητισμού, Χίλι Τρόπερ ανακοίνωσε την Πέμπτη (24/03) ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για την υποδοχή 100 Ουκρανών αθλητών, οι οποίοι διέφυγαν από τον πόλεμο στην χώρα τους και βρήκαν καταφύγιο στο Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Τρόπερ, φιλοξενεί δύο Ουκρανούς πρόσφυγες, μια μητέρα και τον εννιάχρονο γιο της, ο οποίος θεωρείται ταλέντο στο τένις.