Τρία χρόνια μετά την εκκίνηση της νέας προσπάθειας της Εθνικής, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας εν όψει της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2018 η Εθνική ομάδα, έχοντας κατακτήσει λίγο νωρίτερα το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα της Ισπανίας, βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου ξεκινώντας την προετοιμασία της για τα προκριματικά του Ευρωβόλεϊ 2019.

Στις 12 Ιουλίου 2018 ξεκίνησε τις προπονήσεις κι αποχώρησε από εκεί στις 22 Αυγούστου έχοντας δώσει δύο ματς για τον όμιλο πανηγυρίζοντας ισάριθμες νίκες και βάζοντας τις βάσεις για την επιστροφή της σε τελική φάση Ευρωβόλεϊ μετά από 10 χρόνια.

Τώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται ξανά στη Θράκη, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα τελικά (1-19 Σεπτεμβρίου) και ξεκινώντας από σήμερα τη δουλειά εν όψει των αγώνων του Α’ ομίλου που θα φιλοξενηθούν στην Κρακοβία της Πολωνίας.

«Ξεκινάμε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας με τις βασικές επιλογές των 16 αθλητών. Θα έχουμε ένα μικρό πρόβλημα καθώς Ράπτης και Κωτσάκης στις 19 και 20 Ιουλίου θα παρουσιαστούν στο στρατό, αλλά πιστεύουμε ότι θα το ξεπεράσουμε κι αυτό. Επιδίωξη μας είναι η εθνική να συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα των τελευταίων ετών κι όλοι νομίζω βλέπουμε τη σταθεροποίηση και την πρόοδο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος», είπε αρχικά ο Ομοσπονδιακός τεχνικός κι όταν τον ρωτήσαμε αν κυριαρχούν ανάλογα συναισθήματα μ’ αυτά του 2019 τόνισε:

«Όλοι εμείς στο προπονητικό τιμ κι αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στους παίκτες, πιστεύουμε πως η εθνική αξίζει να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και έχει τις δυνατότητες να είναι συνεχώς εκεί. Η φιλοσοφία μας παραμένει ίδια και ξεκινάμε με τη λογική ότι έχουμε μπροστά μας  ένα τουρνουά στο οποίο τα παιδιά θα κάνουν το καθήκον τους και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Δεν μας αρέσει να μιλάμε για αποτελέσματα και ποτέ δεν το κάνουμε αυτό. Αντιθέτως αυτό που μας αρέσει είναι η συνεχής δουλειά και η βελτίωση. Κι αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι έχουμε περάσει αυτή τη φιλοσοφία στους αθλητές οι οποίοι προσφέρουν υπό δύσκολες συνθήκες τον καλύτερο εαυτό τους στην εθνική ομάδα. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό στα παιδιά. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Έλληνας αθλητής έχει πλούσιο ταλέντο και μπορεί να τα καταφέρνει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να γίνουμε ομάδα του ‘εμείς’ και όχι του ‘εγώ’ και η αίσθηση που έχω είναι ότι δίπλα μας βρίσκεται και η πλειοψηφία του κόσμου του βόλεϊ. Όλοι καταλαβαίνουν την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η εθνική και είμαστε χαρούμενοι γιατί εισπράττουμε αυτή την ανταπόκριση από τον κόσμο του αθλήματος».

Με την Εθνική να επιστρέφει στην Αλεξανδρούπολη μετά από μία τριετία, ο έμπειρος τεχνικός δεν είχε κανέναν ενδοιασμό γι’ αυτά που θα συναντήσει ο ίδιος και οι παίκτες του.

«Επιστρέφουμε εκεί ξεκίνησαν όλα πριν από τρία χρόνια… Κι εδώ πρέπει να πω κι εγώ από την πλευρά μου ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και τον Αντιδήμαρχο Θοδωρή Βουρδόλη για τη φιλοξενία και την έμπρακτη στήριξη στην εθνική, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία.

Οι συνθήκες στην Αλεξανδρούπολη είναι ιδανικές, κι αυτό έχει να κάνει με τη διαμονή, με τις προπονήσεις αλλά και την παροχή κάθε βοήθειας από τους ανθρώπους της πόλης που αγαπά το βόλεϊ και είμαι σίγουρος ότι όλα θα κυλήσουν περίφημα για όσο διάστημα παραμείνουμε εκεί.»

Όσον αφορά τις προσδοκίες του γι’ αυτό το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας ο κ. Ανδρεόπουλος δήλωσε:
«Στην Αλεξανδρούπολη θα γίνει το πρώτο βασικό στάδιο της προετοιμασίας όπου το βάρος θα πέσει στη φυσική κατάσταση και την τεχνική. Περνώντας ο χρόνος θα μπούμε στα κομμάτια της τακτικής αν και τώρα πια όλα τα παιδιά ξέρουν τι ζητάμε και η προσαρμογή είναι πολύ πιο εύκολη».

Τέλος αναφορικά με τις κλήσεις και τα νέα πρόσωπα ο προπονητής της Εθνικής ανέφερε: «Η Εθνική μας έδωσε αποτελέσματα την τελευταία τριετία στηριζόμενη σε ένα κράμα παλαιών και νέων αθλητών και παρά τις αποχωρήσεις που έχουν προκύψει βλέπουμε ότι η εθνική δε σταματάει, ανανεώνει το έμψυχο δυναμικό της και συνεχίζει την πορεία της. Μέσα από τις προετοιμασίες κι από την άμιλλα και τον ανταγωνισμό βλέπουμε συνεχώς νέα πρόσωπα να πλαισιώνουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και αυτό μας οπλίζει με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.»