Τσίπρας: Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων

“Η Κέρκυρα έχει ήδη χτυπηθεί περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από περιοδεία που είχε στο κέντρο της πόλης αλλά και σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους εργαζομένων.

“Η  εικόνα αποκαρδιωτική”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και “όχι μόνο γιατί είναι μεγάλες οι οικονομικές και οι  κοινωνικές επιπτώσεις  από την πανδημία αλλά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας μιας ουσιαστικής στρατηγικής  στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις”.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι έμποροι επεσήμαναν στον Αλέξη Τσίπρα ότι τουρισμός υπάρχει μόνο στα λόγια, οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες και δυστυχώς όλοι οι επαγγελματίες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ενισχύσεις από τις τράπεζες. “Κανένας μας δεν πήρε κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες” τόνισαν οι  έμποροι με τους οποίους συνομίλησε ο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι ανησυχούν πλέον ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο από το φθινόπωρο.

“Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η χώρα μας την κρίση αυτή θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ύφεση”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό “οδηγεί σε τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες”.

“Εμείς έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα η ύφεση θα είναι πολλαπλάσια του αναμενόμενου”  πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στο δημόσιο ταμείο υπάρχουν αυτά τα λεφτά ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

“Το δημόσιο ταμείο το αφήσαμε με 37 δισεκατομμύρια ευρώ για μια κρίσιμη στιγμή, όότι τώρα” σημείωσε χαρακτηριστικά. “Ευτυχώς ξεπεράσαμε την κατάσταση της σκληρής επιτροπείας, ρυθμίσαμε το χρέος και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία δεν αξιοποιούνται” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για αυτό το λόγο και τόνισε ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία, πόσο μάλλον όταν έρχεται η ΕΕ και συζητά σε μία ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 με 23 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις”. 

“Η μόνη απάντηση γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει την μικρή και την μεσαία επιχείρηση είναι ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία. Όότι έγινε και το 2010  μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας με θύμα για άλλη μία φορά τον εργαζόμενο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις” πρόσθεσε  ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:  “Αναδιάρθρωση σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν, είναι αυτό που ονομάζουμε ανοσία αγέλης στην οικονομία. Δηλαδή οι ισχυροί να αντέξουν και να επιβιώσουν . Οι μη ισχυροί, οι μικρομεσαίοι να μην επιβιώσουν και να πάρουν την θέση τους κάποιοι άλλοι. Και ο εργαζόμενος; Εγώ πιστεύω ότι χρησιμοποιούν την κρίση για να επιβληθούν πρακτικές οι οποίες ήταν στα μυαλά κάποιων ακραίων νεοφιλελεύθερων εργοδοτών και τα μνημονιακά χρόνια. Κι είχαν αποκρουστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχονται να επιβληθούν” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην στάση των τραπεζών, που στην ουσία “ενισχύουν με χρηματοδοτήσεις μόνο αυτούς που δεν έχουν ανάγκη”, τονίζοντας ότι “η οικονομία δεν μπορεί  να προχωρήσει αν συνεχιστεί αυτό και να δεν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, δηλαδή οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις”. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε ότι μέσα από το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι “η λογική είναι να στηριχθεί η επιχείρηση και η εργασία. Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της και ταυτόχρονα να δοθεί μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σταθούν”.

“Πολύ φοβάμαι ότι  η de facto μείωση του  μισθού κατά 20% που έχει γίνει πράξη, η εκ περιτροπής εργασία , η ανυπαρξία πλαισίου επιτήρησης  των όρων εργασίας,  είναι πρακτικές που ήρθαν με ευκαιρία την πανδημία αλλά κάποιοι θέλουν  να μείνουν σε αυτές οι πρακτικές” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στην Κέρκυρα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους ξεναγούς που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία διεκδικώντας από την πολιτεία να τους στηρίξει.

Όότι εξήγησαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχουν ξεκινήσει να εργάζονται και είναι πολύ δύσκολο ακόμη κι αν έρθουν τουρίστες να ξεκινήσουν την δουλειά τους κανονικά, αφού δύσκολα οι τουρίστες θα μπουν στα τουριστικά λεωφορεία για την ξενάγηση με τον κίνδυνο του κορονοϊού. 

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι “εκτός από τους ξεναγούς υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και είναι ουσιαστικά αόρατοι για την πολιτεία αφού δεν τους έχει σταθεί καθόλου”.

“Αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη το μπάχαλο στον τουρισμό – Δραματικό SOS από εργαζόμενους και επιχειρηματίες”

Νωρίτερα, επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για “ασυνεννοησία” και “έλλειψη σχεδιασμού στην επανέναρξη του τουρισμού” είχε εξαπολύσει  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την περιοδεία του στο κέντρο της πόλης στην Κέρκυρα.

“Πολύ φοβάμαι ότι αν ο Κ.Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει από την φούσκα της εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει, το φθινόπωρο 
στα μεγάλα νησιά μας, δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αλλά θα μιλάμε για οργάνωση συσσιτίων” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι όλες τις επαφές που είχε αλλά και τα μηνύματα από όλους τους τουριστικούς προορισμούς, αποτυπώνουν “μία τραγική, δραματική εικόνα”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδεινώσει την κατάσταση με την ασυνεννοησία, την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου”.

“Ο εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός Τουρισμού, όσο παραμένει, πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική. Ούτως ή άλλως ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά με τη στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Και για αυτό το μπάχαλο την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πέρα από το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι πολύ περιορισμένες φέτος, “θα είναι λιγότερες εξαιτίας αυτής της ανυπαρξίας σχεδιασμού”. 

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο “δραματικό SOS”  που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. “Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που μπορεί να κάνουν και 18 μήνες για να βρουν εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην στηρίξει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της” σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα όμως, όότι σημείωσε, και οι  επιχειρηματίες εκπέμπουν κι αυτοί sos  γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, διότι δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά . “Από όλους όσους συζήτησα, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει πρόσβαση σε δανεισμό και αναρωτιέμαι: Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης που πήγαν; Σε ποιους πήγαν;”.

Τέλος, ο κ .Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση  να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει εργαζόμενους και  επιχειρήσεις καθώς και να σταματήσει “το απίστευτο αλαλούμ” με την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Επίσημο : Τον Οκτώβριο αντίπαλοι στο ρινγκ...

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων η πολυαναμενόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στον Vasyl Lomachenko και τον Teofimo Lopez είναι γεγονός! Η μάχη τους με μετάδοση από...

Επέκτειναν το συμβόλαιο του Στίβενς οι Σέλτικς

Την επέκταση της συνεργασίας τους με τον Μπραντ Στίβενς ανακοίνωσαν οι Σέλτικς. Ο 43χρονος τεχνικός μετρά ήδη επτά σεζόν στο τιμόνι της ομάδας, όταν...

Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις και στα...

Του  Κώστα Ράπτη Θα φανταζόταν κανείς ότι ενώπιον της πανδημίας του κορονοϊού, που...