ΣΥΡΙΖΑ: “Μπλόκο” στην τροπολογία Σπίρτζη για το bonus στην ΕΛΑΣ- Το παρασκήνιο

Της Νίκης Ζορμπά

Αποσύρεται, θα φτιασιδωθεί ( ώστε να αφορά εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα που δίνουν τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, ευρύτερα)  και θα επανακατεθεί η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ , με την οποία το κόμμα ζητούσε να δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ενός μισθού στην ΕΛΑΣ, όπως πρώτο αποκάλυψε χθες το Capital.gr. 

Διατασικές αντιδράσεις

Η τροπολογία του αρμόδιου τομεάρχη Χρήστου Σπίρτζη την οποία συνυπέγραφαν και οι βουλευτές Καλαματιανός, Ελευθεριάδου, Ξανθόπουλος και Λάππας), προκάλεσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα “διατασική” οργή στο οικοσύστημα της Κουμουνδούρου, η οποία πάντως δεν εκφράστηκε με ηχηρές δημόσια διατυπωμένες διαφωνίες, αλλά κυρίως σιβυλλικούς υπαινιγμούς ( όπως της Αννέτας Καββαδία, στελέχους των 53 λόγου χάριν , η οποία έγραψε στο λογαριασμό της στο facebook : και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται, όχι στο όνομά μας”. 

Ανέμεναν προφανώς οι διαφωνούντες , τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ , στο οποίο συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα , με την πλειοψηφία των μελών του, να συμφωνεί για το “άκαιρον” της υπόθεσης. 

Την διαφωνία τους με το momentum που κατατέθηκε η τροπολογία ( λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του κόμματος για αστυνομική αυθαιρεσία με αφορμή την επέτειο Γρηγορόπουλου), κατέγραψαν όχι μόνον οι συνήθεις εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα “ύποπτοι”, Φίλης, Σκουρλέτης και “53”, αλλά και “σύμμαχοι” , όπως ο Νίκος Μπίστης. 

Το παρασκήνιο του ξηλώματος

Το “σινιάλο” ότι θα ξηλωθεί η τροπολογία για το μπόνους στην ΕΛΑΣ, έδωσε το πολιτικό συμβούλιο. Μετά την ολοκλήρωσή του, είχε ήδη ληφθεί η απόφαση πως η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί ως άστοχη και άκαιρη. 

Κρίθηκε ωστόσο ότι πρέπει να ακολουθηθεί και “τυπική” διαδικασία που θα επισφράγιζε την απόφαση. Εξ ου και χθες αργά το απόγευμα, συνεδρίασε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί και “επισήμως” το πράσινο φως στην απόσυρσή της.

Το “σήμα” πως θα πάει στις καλένδες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το έκτακτο μπόνους στην ΕΛΑΣ, είχε δοθεί ήδη και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Ρήγα , ο οποίος παρενέβη δια προσωπικής του ανάρτησης στο facebook, παίρνοντας σαφή θέση κατά της τροπολογίας: 

“Όταν η κοινωνία στενάζει οικονομικά και δεν ξέρει πως θα επιζήσει την επόμενη μέρα. Όταν χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται, όταν εργαζόμενοι έχουν μηδενικό εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας, όταν πολλοί εργαζόμενοι σε τομείς του δημοσίου έχουν πιεσθεί προσφέροντας κοινωνικό έργο, όταν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ένα χρόνο σήμερα προσφέρει εθνικό και κοινωνικό έργο σε αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι δίκαιο και πολιτικά ορθό να επιλέγεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση τροπολογίας για επίδομα στους αστυνομικούς”.

Το σημειολογικώς ενδιαφέρον στην παρέμβαση του Π. Ρήγα, που προϊδέασε για την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι προβλήθηκε αρκούντως, από τα κομματικά ΜΜΕ. 

Στο δια ταύτα πάντως, έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν πως η ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν “σύρθηκε” σε ξήλωμα της τροπολογίας, λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων αλλά συμμερίστηκε τον προβληματισμό για το… σόλοικο του θέματος: Πρώτα καταγγέλλουμε και λίγες ώρες μετά, ζητάμε μποναμά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ