ΣΥΡΙΖΑ και Προϋπολογισμός: Σε πρώτο “πλάνο” ο… νεοφιλελευθερισμός

Της Νίκης Ζορμπά

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται αύριο.

Λίγο πριν το μεγάλο φινάλε ( το κονταροχτύπημα των πολιτικών αρχηγών αύριο το βράδυ και την ψηφοφορία), ο ΣΥΡΙΖΑ δια των κορυφαίων στελεχών του, επιχειρεί να εμφανιστεί ως το αντίπαλον δέος της κυβερνητικής πολιτικής:

Οι όροι “ιδεοληψίες” και “νεοφιλελευθερισμός”, βρίσκονται prima vista στις εγκλήσεις της Κουμουνδούρου για τις ακολουθούμενες πολιτικές τόσο στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας όσο και στην υγειονομική πλευρά της. 

Η στήριξη επιχειρήσεων

Στο πλαγιοκόπημα της Κυβέρνησης, κεντρική θέση έχει ασφαλώς ως κυρίαρχο αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ( εδώ και μήνες, άλλωστε) όπερ και επαναλαμβάνεται και από το βήμα της Βουλής πως η Κυβέρνηση της Ν.Δ ενσυνειδήτως δεν στηρίζει το ΕΣΥ αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις διότι στοχεύει σε “βίαιη αναδιοργάνωση” της οικονομίας , σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Με αφορμή – ελλείψει δυνατότητας να ανοίξει η αγορά τις επόμενες ημέρες- του περιβόητου click away, η Κουμουνδούρου, “επικαιροποίησε” τις αιτιάσεις της , καταλήγοντας στο ίδιο δια ταύτα: οδηγείτε τις μμΕ σε αφανισμό.

Αυτή ήταν και η “κεντρική” ιδέα της ομιλίας του τομεάρχη Ανάπτυξης Α. Χαρίτση στη Βουλή: “Περιοριστήκατε σε ημίμετρα, αναστολή κάποιων υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και νέο δανεισμό για επιχειρήσεις ήδη χρεωμένες μέχρι τον λαιμό ενώ αφήσατε τον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση εντελώς εκτεθειμένους στην κρίση” , με κατακλείδα την “υπενθύμιση” των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ: “Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το Κράτος και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα πληττόμενα νοικοκυριά ειδικά για την περίοδο του Δεκεμβρίου”. 

Το “νέο  ΕΣΥ”

Παραλλήλως, κάθε άλλο παρά κοπάζει ο “πόλεμος” που έχει κηρύξει Ο ΣΥΡΙΖΑ  στην Κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το έλλειμμα στήριξής του που καταλογίζει στη Ν.Δ, αποδίδοντάς το – και αυτό” σε… νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. 

Ενδεικτική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη στη Βουλή, όπου είπε μεταξύ άλλων:

 “Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, δεν κάνατε ούτε μία ΜΕΘ. Αυτό σχετίζεται με την αντίληψή σας για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία, που είναι το όραμά σας και σας έχει οδηγήσει στο να εγκαταλείψετε το δημόσιο σύστημα υγείας; Υπάρχει τελικά κάποιο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλετε από τη σημερινή πανδημία, ότι για να είναι προσβάσιμο το δημόσιο αγαθό της υγείας, θέλει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα και να εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες σας;”. 

Και ενώ το “σχέδιο αντι-πισσαρίδη” τα μέτρα του οποίου παρουσίασε το “Κ”  ( για φορολογία, επιχειρήσεις, εργασία”, θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις γιορτές, επισπεύδεται η παρουσίαση για το “νέο ΕΣΥ”, που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το εν λόγω σχέδιο, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, μόλις “σιγάσουν” τα νταούλια για τον προϋπολογισμό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ