ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικές “ασκήσεις” στο τραπέζι και σκληρό ροκ για τα κρούσματα

Της Νίκης Ζορμπά 

Τι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν στην πλειοψηφία του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορείτο από “βεβαιότητα” πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πατήσει το κουμπί των εκλογών, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο; Όχι, πολλά μεν αλλά σημαντικά: Δεν υπάρχει πια επικρατούσα συλλογική αντίληψη για το πώς θα επιλέξει να κινηθεί ο πρωθυπουργός το επόμενο εξάμηνο.

Προφανώς και στα στοιχεία που “συλλέγει” η Κουμουνδούρου, βρίσκονται “διαρροές”, “εισηγήσεις” που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναζητήσει μόλις βρει την ευκαιρία , εκλογικό παράθυρο προκειμένου να κάψει την απλή αναλογική, σύμφωνα με τις οποίες, αυτό είναι πιθανό να γίνει την Άνοιξη, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία και έχουν κυλήσει ομαλώς οι διαδικασίες με τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Η “συναντίληψη” πάντως στις εκτιμήσεις, για τα πρωθυπουργικά σχέδια, περιορίζεται, εδώ.

Και τούτο γιατί κορυφαία κομματικά στελέχη μιλώντας στο Capital.gr, μετέφεραν εκ διαμέτρου αντίθετες “αναγνώσεις” των εκλογικών σεναρίων που διακινούνται προς και από ΜΜΕ.

Υψηλά ιστάμενο στην κομματική “πυραμίδα” στέλεχος, αξιολογεί μεν ως λογικά τα επιχειρήματα όσων εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να στήσει κάλπες την Άνοιξη, ( τον Φεβρουάριο αναμένεται “προκαταβολή” ύψους 2,5 δις από το ταμείο) αλλά διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο έχει λόγο ο κ. Μητσοτάκης να “πυροβολήσει” την αυτοδυναμία της κυβέρνησής του. Κοινώς, εκτιμά ότι με διπλές κάλπες, η Ν.Δ δεν πρόκειται να ξαναβγει αυτοδύναμη και αμφιβάλλει πως ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να υποχρεωθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Έτερο “μπαρουτοκαπνισμένο” στέλεχος, που έχει διατελέσει υπουργός και βρίσκεται επίσης στον πυρήνα συνεργατών του κ. Τσίπρα, βέβαια , προκρίνει άλλο σενάριο: Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές μεν αλλά όχι πριν από το Φθινόπωρο του ‘21. Επιλογή που συνδέει άμεσα με το “ζεστό” χρήμα που θα πέσει στην αγορά μέσω της Ε.Ε, από την Άνοιξη.

Προς ώρας πάντως, η ηγεσία της Κουμουνδούρου, αναζητά τον τρόπο που θα “σπάσει” το υψηλό δημοσκοπικά, αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ του 60% του εκλογικού Σώματος, ώστε να ξεκολλήσει από το 20-23% που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όλες οι δημοσκοπήσεις.

Κορονοϊός και ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, με βάση δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, κατά τα οποία η καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι ανακριβής, ο ΣΥΡΙΖΑ , επανέρχεται σε ρυθμό σκληρού ροκ για την διαχείριση της πανδημίας (και) στο υγειονομικό σκέλος. Ζητεί μάλιστα παρέμβαση εισαγγελέα και επαναφέρει το αίτημα για δημοσίευση των πρακτικών στις συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων.

Κομματικά στελέχη, δηλώνουν σχετικώς πως: “Προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα: Έκανε η Επιτροπή συστάσεις στην κυβέρνηση με λάθος επιδημιολογικά δεδομένα για μία σειρά από ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας, όπως πχ για το καθυστερημένο lockdown στη Θεσσαλονίκη;”.

Στο ίδιο πλαίσιο,  επαναλαμβάνουν τις αιτιάσεις περί εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης , τοποθετώντας στο κέντρο του “κάδρου”, ως συνηθίζουν, τον πρωθυπουργό : “Η συντριπτική αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών στο μέτωπο της πανδημίας το τελευταίο δίμηνο όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των ποιοτικών στοιχείων στις δημοσκοπήσεις, η κατάρρευση του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα, θα κάνουν το Μαξίμου να αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ