“Ξηλώνεται” η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για οικονομική ενίσχυση της ΕΛΑΣ μετά τις αντιδράσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.56

Της Νίκης Ζορμπά

“Ξηλώνεται” η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛΑΣ, μετά και από τις εσωκομματικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν , κυρίως, αλλά όχι μόνο, από τους εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα ( “53” κλπ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε γενικώς ως άστοχο το momentum της  της εν λόγω πρότασης, καθώς κατατέθηκε ένα 24ωρο μετά τις καταγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για “αστυνομική αυθαιρεσία”. 

Στο μεταξύ, για πλήρη απώλεια του ελέγχου της πανδημίας από την Κυβέρνηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασαν διαδικτυακώς από το μεσημέρι έως και πριν από λίγη ώρα.

Παραλλήλως, αιχμηρές ήταν οι αναφορές του κ. Τσίπρα για την Κυβέρνηση, δηλώνοντας πως προσπαθεί να “βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο” και μιλώντας για  “συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”. 

Έδωσε πάντως στίγμα στα μέλη του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ περί “τεκμηριωμένης και μαχητικής αντιπολίτευσης”, όπως είχε περιγράψει ως κλίμα το capital.gr σε δημοσίευμά του, νωρίτερα. 

Περιγράφοντας το σχέδιο αντιπισσαρίδη που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του ανέφερε, βάσει πληροφοριών στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου πως: “ο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο που είναι σαν να βγήκε από την χρονοκάψουλα της περιόδου 2010-2014 χωρίς τίποτα ουσιαστικά καινούργιο. 

Το σχέδιο που θα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει την βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των ανισοτήτων. Ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω και χωρίς να δημιουργήσουμε νέες ανισότητες. Ακριβώς για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που παράγουν ασφάλεια.  Τέλος κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός  κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους. Με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ”.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε για: 

Πανδημία

*Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα θρηνούμε 2.466 απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρνείται να πράξει τα απαραίτητα. Δηλαδή την συνταγογράφηση των τεστ και την μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί. Την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και φυσικά, τις πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές.

*Τα οικονομικά στοιχεία φανερώνουν μια πραγματική κοινωνική χρεοκοπία. Με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη το 21 μόλις 0,9% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Κυβέρνηση

*Η μόνη διέξοδος της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο. Η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.  Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας με πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση. 

Δική μας ευθύνη είναι με τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση να δώσουμε τη μάχη για την προστασία της κοινωνίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στον δρόμο του βούρκου κι της λάσπης. Τον αφήνουμε στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ