“Η απειλή των κυρώσεων το πιο ισχυρό εργαλείο” – Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Συμμαχίες. Έντονες διεργασίες. Συνεχείς συζητήσεις. Πολύωρες διαπραγματεύσεις. Και, τελικά, μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα στα “στρατόπεδα”, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση απέναντι στην Τουρκία και την παραβατική συμπεριφορά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό ήταν το “σκηνικό” που διαμορφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, με τις επαναδιατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής να αποκαλύπτουν το παρασκήνιο, πίσω από τις κλειστές πόρτες του “ραντεβού” των 27 ηγετών. Δύο πόλοι. Από τη μία, η Γερμανία και μαζί της η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Μάλτα, που δεν ήταν πρόθυμες, από την αρχή, να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία σκληρή γραμμή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Από την άλλη, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, που στάθηκαν υπέρ των θέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας.

“Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά, αλλά τώρα έκανε ένα βήμα που συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά”. Μέσω αυτής της δήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης συνόψισε τα αποτελέσματα των Βρυξελλών αναφορικά με το μέτωπο της Άγκυρας. “Αυτή τη φορά, η εντολή είναι σαφής και η υπόδειξη αυτή δεν επιδέχεται καμίας ερμηνείας ως προς το εύρος της δουλειάς που πρέπει να κάνει ο κ. Μπορέλ έως το Μάρτιο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας μία φράση που χρησιμοποίησε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου του Οκτωβρίου. “Έχω ξαναπεί ότι η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο που δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ταχύπλοου. Αλλά, εάν στρίψει, τότε θα κρατήσει την πορεία της σταθερά”, τόνισε.

Τα θετικά σημεία

Δυνατότητα επέκτασης του πλαισίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αναφορά σε άλλες επιλογές και εργαλεία απέναντι στη γείτονα. Σαφές χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που αποτιμώνται ως θετικά από την ελληνική πλευρά, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή είναι το καλύτερο εργαλείο για πίεση στη γειτονική χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. “Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα προφανώς θα υπάρχει και ένα πολύ πιο ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο θα έχει και ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο. Η Άγκυρα καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να αντιληφθεί ότι η πολιτική της αυτή είναι  αδιέξοδη, έχει κόστος για την ίδια και κυρίως για τον τουρκικό λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται. Η  Ευρώπη  στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Ποιο είναι πλέον το ζητούμενο; Το έχει τοποθετήσει εξακολουθητικά στην προμετωπίδα των παρεμβάσεών της η ελληνική πρωτεύουσα. Να δείξει η Τουρκία συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές επαφές, που σταμάτησαν με ευθύνη της γείτονος. Η…μπάλα, λοιπόν, βρίσκεται στο τερέν της Τουρκίας…

“Η δική μου επιθυμία πάντα είναι αυτή η σταδιακή, αυτή η κλιμακούμενη πίεση προς την Τουρκία να λειτουργήσει με ένα τέτοιο τρόπο που να πείσει τη γειτονική χώρα ότι τελικά είναι προς όφελός της να αλλάξει αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, όσον αφορά στην Ελλάδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας. Να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο αυτό το οποίο είναι η βασική μας, η κύρια, η μόνη διαφορά η οποία έχει ουσιαστικό νομικό υπόβαθρο που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα προεξοφλήσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι και μετά το προηγούμενο Συμβούλιο είχαμε ακούσει ουκ ολίγες διαβεβαιώσεις από πλευράς Τουρκίας ότι ήταν έτοιμη η Τουρκία να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Και αντ’ αυτού είδαμε συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Κατά συνέπεια, θα δούμε, θα αξιολογήσουμε, θα κρίνουμε”, πρόσθεσε.

“Το δίκαιο των επιχειρημάτων μας”

Όπως είχε διαμηνύσει τις ημέρες που προηγήθηκαν του “ραντεβού” των 27 στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έθεσε “μετ’ επιτάσεως” στους ομολόγους του το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. “Είναι ένα ζήτημα για το οποίο δε μπορεί να τοποθετηθεί το Συμβούλιο και αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις των κρατών-μελών…Αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας, καθώς, από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων υπονομεύουν την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών”, είπε. Παράλληλα, ειδική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. “Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αποτυπώνεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα εκείνη από την πλευρά της να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο και να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας”, σχολίασε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ