Πέτσας: Θετική ενέργεια από πλευρά Τουρκίας η απόσυρση του Όρουτς Ρειτς

Ως θετική ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας χαρακτήρισε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογαν σχετικά με την απόσυρση του Όρουτς Ρειτς.

“Εμείς έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και με πολλούς τρόπους ότι θέλουμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά που έχει η Τουρκία γενικά στη Ανατολική Μεσόγειο επομένως η δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν είναι μια θετική ενέργεια” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι “επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να συζητήσουμε το ζήτημα που ταλανίζει πολλές δεκαετίες και τις δύο πλευρές που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα που χρειάζεται μια διαδικασία για να προχωρήσει”. 

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα για διάλογο με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “το ζήτημα των διερευνητικών επάφων που διεκόπησαν το 2016 από την Τουρκία είναι ένα πρώτο βήμα εφόσον προχωρά όλη αυτή η διαδικασία της έμπρακτης αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας”.  

Σημειώνεται ότι την προσωρινή αναβολή των σεισμικών ερευνών του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρείς, ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Τουρκικἠς προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα “χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

“Στην τελευταία μας Navtex, η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρείς σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε ότι αφού θα γίνουν συνομιλίες, περιμένουμε  (σ.σ. για το Ορούτς Ρείς) για ένα χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη του στο CNN Turk.

Ο Kαλίν δήλωσε υπερβολικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ανέφεραν ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου “όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ”.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ