Παρασημοφορήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τ. Πατρίκιος και Κ. Γεωργουσόπουλος

Με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, τίμησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δυο ανθρώπους των γραμμάτων για την διαχρονική προσφορά τους στην ελληνική λογοτεχνία. Το παράσημο επιδόθηκε στον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή, Τίτο Πατρίκιο και στον συγγραφέα, κριτικό θεάτρου και μεταφραστή, Κώστα Γεωργουσόπουλο, δυο «αυθεντικούς εκπροσώπους» της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή παρασημοφόρησης.

Απονομή Παράσημου του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Βαπτιστή-Τίτο Πατρίκιο.
Απονομή Παράσημου του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Βαπτιστή-Τίτο Πατρίκιο.

«Σας επιδίδω το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σε αναγνώριση της αξίας σας ως αυθεντικού εκπροσώπου της σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας. Εκπροσώπου, ο οποίος οδηγεί την Λογοτεχνία μας πολύ έξω από τα σύνορά μας, για να εκπέμπει την λάμψη της «urbi et orbi», όπως είναι ο εκ καταγωγής προορισμός της» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος κατά την επίδοση του παρασήμου στον Τίτο Πατρίκιο.

«Αν πρέπει να εστιάσω την λογοτεχνική προσφορά σας σ’ ένα ιδιαίτερο πεδίο της, επιλέγω εκείνο -έντονα επηρεασμένο από τον, βιωματικής προέλευσης, κοινωνιολογικό στοχασμό σας- το οποίο αναδεικνύει ότι γράφετε ποιήματα γιατί οι μέρες μας δεν είναι «ποιητικές». Με την στάση σας λοιπόν δίνετε τον δίκαιο αγώνα να «μπολιάσουμε» τις, εν πολλοίς στείρες πνευματικώς, μέρες μας με την ευαισθησία της ποίησης. Και κάπως έτσι, η στάση σας αυτή δίνει έμπρακτη απάντηση στο εμβληματικό ερώτημα του Φρήντριχ Χάιντερλιν: «Μα τι χρειάζονται οι ποιητές σε τόσο μίζερους καιρούς;»

Ταυτοχρόνως, με το έργο σας υπηρετείτε και μιαν άλλη μεγάλη αλήθεια ως προς την αποστολή της Λογοτεχνίας: Η πραγματική Ποίηση δεν πρέπει ν’ αποστρέφεται ή και ν’ αποφεύγει την δεινή πραγματικότητα και τους χαλεπούς καιρούς. Όλως αντιθέτως, πρέπει να την βιώνει στο βάθος της, για να μπορεί ο Ποιητής να ορθώνει το πνευματικό του ανάστημα απέναντί της», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Μύστη» του θεάτρου απεκάλεσε τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, τιμώντας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής την μεγάλη του προσφορά στα Ελληνικά γράμματα, αλλά και στο λογοτεχνικό πεδίο του θεάτρου.

Απονομή Παράσημου του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Κωνσταντίνο Γεωργουσόπουλο.
Απονομή Παράσημου του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Κωνσταντίνο Γεωργουσόπουλο.

«Κύριε Γεωργουσόπουλε, σας επιδίδω το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς σας στα Ελληνικά Γράμματα εν γένει και, κυρίως, στο λογοτεχνικό πεδίο του Θεάτρου, υφ’ όλες του τις επόψεις. Το έργο σας επιτρέπει -και κυριολεκτώ- να θεωρείσθε πλέον ένας πραγματικός «Μύστης» του Θεάτρου, από τις απαρχές του και τις ρίζες του ως τις μέρες μας. Ιδίως δε «Μύστης» του Αρχαίου Δράματος, στο οποίο έχετε εντρυφήσει με τρόπο υποδειγματικό. Έτσι ώστε έχετε αποδείξει και την μεγάλη αλήθεια ότι το Θέατρο -τουλάχιστον εκείνο που υπηρετεί την κατά τον προορισμό του αποστολή του- έχει και θα έχει, στο διηνεκές, τις ρίζες του στο Αρχαίο Δράμα και, για την ακρίβεια, στην Αρχαία Τραγωδία» είπε για τον κ. Γεωργουσόπουλος ο Π. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε:

«Πρωτίστως δε έχετε αναδείξει την αλήθεια ότι, με αφετηρία την Αρχαία Τραγωδία, το Θέατρο και η Λογοτεχνία συνδέονται αρρήκτως, με την έννοια ότι αφενός μέσω του Θεάτρου η Λογοτεχνία βρέθηκε «επί σκηνής» για να εκπέμπει τα μηνύματά της. Και, αφετέρου, μέσω της Λογοτεχνίας το Θέατρο καταξιώθηκε ως πνευματική «Εστία», η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το άρθρο στην σελίδα News247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ριζούπολη: Οι σκέψεις της ΑΕΚ, η επιθυμία του Μελισσανίδη -Διορία μέχρι Απρίλιο

Η Ριζούπολη είναι μία από τις λύσεις που εξετάζει η ΑΕΚ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Και το Sportime καταγράφει όλα τα δεδομένα. Μπορεί ο...

UEFA: Οι τρεις επιλογές για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων!

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ξεκαθάρισε ότι η UEFA έχει τρεις επιλογές για την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς, τονίζοντας όμως πως το σημαντικότερο πράγμα αυτή την...

Βέλεθ: «Φοβάμαι για την οικογένειά μου – Να κατακτήσουμε το Κύπελλο με τον Άρη»

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό στην Ελλάδα, αλλά και τις εντυπώσεις του από τη χώρα μας και το πρωτάθλημά της...

«Θα επικρατήσει η λογική για τα συμβόλαια, δεν αντέχει 16 ομάδες η Basket League»

Ο Γενικός Διευθυντής του Περιστερίου, Γιώργος Πανταζόπουλος, μίλησε για την οριστική διακοπή της Basket...

προσφατα σχολια