Η οικονομία και η δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης στο επίκεντρο της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, το οποίο ονόμασε “γέφυρα ασφάλειας” προς τη νέα κανονικότητα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής και στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα στρέψει το βλέμμα του στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Έχοντας περιγράψει τους άξονες της μετάβασης στην επόμενη ημέρα, με “κλειδιά” την πειθαρχία του κάθε πολίτη, την υπευθυνότητα και την εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών, ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί και πάλι στο δρόμο του ρεαλισμού. Με την κυβερνητική στρατηγική να βρίσκεται αρωγός στο πλευρό όσων συμπολιτών μας πλήττονται από τις περιοριστικές παρεμβάσεις του τελευταίου διμήνου, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις δυσκολίες που απλώνονται στον ορίζοντα, καθώς η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση προκάλεσε, προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη ύφεση σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, από την οποία δε θα ξεφύγει η χώρα μας. Ωστόσο (και αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα επιμείνει ιδιαίτερα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τη λογική και το…μπούσουλα του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους κρίσιμους μήνες, θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει ότι, με τα βήματα που θα χαραχθούν, η επόμενη χρονιά θα φέρει την προσδοκία μίας ισχυρής ανάκαμψης στην οικονομία, με τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας να αποτελεί ένα από τα δομικά συστατικά της δυναμικής επανεκκίνησης.

Γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ιδιαίτερα σε όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές, που πρέπει να λάβουν χώρα, προκειμένου η επιστροφή στην ανάκαμψη να είναι γρήγορη και να καλυφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. “Είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη, οπότε αυτή έρθει, να είναι μία ανάκαμψη δυναμική. Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος, το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση. Αποδείξαμε αυτούς τους δύο μήνες ότι, πράγματι, πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και αυτήν την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Και νομίζω ότι αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία” ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων:

-Άρχισε η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους και η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

-Αρχίζει η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ σε άλλους 105.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.

-Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

-Ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού (ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ) σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων

-Μέχρι τις 8 Μαΐου θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανακοινώσεις που σχετίζονται με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς για το ζήτημα-φωτιά βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ, με την κυβερνητική γραμμή να δείχνει προς την οριζόντια προστασία για ικανό διάστημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει από τη μία το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο και από την άλλη την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και για τους άξονες του σχεδίου για τη μετάβαση στη…νέα καθημερινότητα. Ένα σχέδιο που έχει ως αιχμές:

-Τη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας, καθώς όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων, είτε σε τοπικό, είτε σε υπερτοπικό επίπεδο.

-Την απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας, εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

-Την πάροδο ικανού χρόνου δύο ή τριών εβδομάδων, με στόχο να γίνεται καταμέτρηση των επιπτώσεων  πριν από το επόμενο κύμα. 

-Τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης για την καταπολέμηση της πανδημίας. που θα μετράει τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.

-Την τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Απογοήτευσε, αλλά πήρε «τρίποντο» Champions League η...

Κάτι δεν πάει καλά στην Τσέλσι εσχάτως, αλλά ακόμα κι έτσι έκανε αυτό που έπρεπε για να γίνει το απόλυτο φαβορί για να τερματίσει...

Στη Ντινάμο Δρέσδης μέχρι το 2022 ο...

Η Ντινάμο Δρέσδης ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του Παναγιώτη Βλαχοδήμου, που έμεινε ελεύθερος από την Ζόνενχοφ Γκρόσασπραχ και υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σάξονες μέχρι...

Στη λίστα της Μπασκόνια o Φρίντετ

Μια είδηση που θα... αρέσει αρκετά και στον Παναθηναϊκό μεταφέρει η Marca. Σε σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η Μπασκόνια έχει...