Ο Πολάκης άνοιξε το “τραύμα” του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη – Η πρώτη “ομολογία” ήταν του Τσίπρα

Της Νίκης Ζορμπά

Μια αναφορά του Π. Πολάκη στη ζημιά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη ( με τη γνωστή του φρασεολογία), ζημιά που όπως ανέφερε ο ίδιος κόστισε στην αξιωματική αντιπολίτευση τις εκλογές, άνοιξε ξανά το “τραύμα” στο εσωτερικό και τροφοδότησε άβολες συζητήσεις, αρχής γενομένης από την Ν.Δ, για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ιδιαιτέρως στη συγκυρία αυτή όπου ο πρόεδρος του, επιχειρεί να ξανασυνδεθεί με τις δυνάμεις που απαρτίζουν τη “μεσαία τάξη”, κυρίως δια της αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής ( αναρίθμητες οι φορές που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει δημόσια απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε τη μεσαία τάξη), μια τέτοια συζήτηση σε δημόσιο επίπεδο, δεν είναι σίγουρα αυτό που θα επιθυμούσε η Κουμουνδούρου. 

Κυρίως, γιατί λαμβάνει και εσωκομματικές διαστάσεις σε μια φάση που τα εσωκομματικά “στρατόπεδα” αναδομούνται, ανασυγκροτούνται και ξανατοποθετούνται στη σκακιέρα, με εμφανή τον κίνδυνο να προκληθεί εκ νέου εσωστρέφεια , στο κόμμα. 

Οι εγκλήσεις  του Π. Πολάκη ( και της ομάδας των σκληρών προεδρικών) περί αφόρητης πίεσης της μεσαίας τάξης άλλωστε, στράφηκαν τους προηγούμενους πολλούς μήνες ευθέως κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αιχμή το περιβόητο “μαξιλάρι”. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μια φορτισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τη συζήτηση περί του εάν έπρεπε ή όχι να αφήσει η τότε κυβέρνηση τόσο μεγάλο μαξιλάρι στη Ν.Δ, που ταλάνιζε ήδη επί μήνες το εσωτερικό του κόμματος, είχε επιχειρήσει να φρενάρει ο Αλέξης Τσίπρας “αδειάζοντας” τον πρώην αν υπουργό , δηλώνοντας επακριβώς: 

“Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε”. 

Η ομολογία του Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, δεν περίμενε την “ανάλυση” του  Παύλου Πολάκη να πληροφορηθεί ότι έχασε τις εκλογές και λόγω της φορολογικής του πολιτικής. 

Τον είχε “προλάβει” ο πρόεδρος του κόμματος, λίγους μήνες πριν, μιλώντας σε μια κομματική εκδήλωση για νέουςόταν παραδέχθηκε απερίφραστα πως:

 “Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε  μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες”. 

Τη δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου να προσεγγίσει ξανά τα τμήματα της μεσαίας τάξης ( απ την κατώτερη έως και την ανώτερη στοιβάδα της), αναγνωρίζουν εξαρχής στην Κουμουνδούρου εξ ου και επιχειρούν εδώ και μήνες να φλερτάρουν μαζί της και δια των διαρκών αναφορών στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ