Ν. Δένδιας: Ιστορική η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας – Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.47

Για μια ιστορική συμφωνία, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα του 1977, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή, από τον ίδιο και τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λίγο μετά τη 1 μ.μ., στην Αθήνα.

“Μέλημα μας είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επικυρώνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με άκυρες, όότι το μνημόνιο Άγκυρας – Σαράτζ, ούτε με μονομερή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, ο Ν. Δένδιας είπε ότι “αναδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο”.

Πρόσθεσε δε ότι τις “κόκκινες γραμμές” τις προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο και αυτές “θα γίνουν σεβαστές”.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην βορειοαφρικανική χώρα, καθώς και την ευρωπαϊκή αποστολή “Ειρήνη”.

“Η συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων”, σημείωσε εξάλλου ο κ. Δένδιας, ευχαριστώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού και των τουριστικών μετακινήσεων, ο κ. Δένδιας σημείωσε: “Αναμένουμε ότι οι Ιταλοί φίλοι μας θα περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ιταλία”.

Πρόσθεσε δε ότι από τις 15 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί για τα ταξίδια Ιταλών πολιτών στην Ελλάδα.

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία

Ως ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία, χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Σημείωσε ότι η Ιταλία αποδεικνύει ότι φροντίζει τα συμφέροντα των αλιέων, σεβόμενη ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. 

Ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών έκανε ευρεία αναφορά στο θέμα του τουρισμού, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ιταλίας για την απόφαση της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς τουρίστες έως τα τέλη Ιουνίου.

Ξεχωριστά ο κ. Ντι Μάιο αναφέρθηκε στα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επί τάπητος μεταξύ των δύο υπουργών τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τον κ. Ντι Μάιο να υποστηρίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι πρόκληση για τις χώρες πρώτης εισόδου και να τάσσεται υπέρ ενός συστήματος που θα επιμερίζει το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε όλες τις χώρες.

Ξεχωριστά ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και τη συνεργασία τους τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ