Κ. Μητσοτάκης: Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να υιοθετήσει την τολμηρή πρόταση της ΕΕ

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Με μηνύματα για τα εθνικά θέματα, το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, αλλά και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνόδευσε τον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Θα έχουμε μία πολύ δύσκολη, αλλά ελπίζω θετική ως προς την εξέλιξη της, διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Μαζί με τον πρόεδρο, τον φίλο Νίκο, θα αγωνιστούμε για να στηρίξουμε τον πυρήνα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρώ ότι είναι μία τολμηρή πρόταση που πρέπει να υιοθετηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις κινήσεις τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις εθνικές προκλήσεις, βασιζόμενες πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και στους αδιάρρηκτους δεσμούς τους.

“Ελλάδα και Κύπρος είναι, σήμερα, στις προτιμήσεις των διεθνών επισκεπτών ακριβώς επειδή κέρδισαν το στοίχημα της αντιμετώπισης της πρώτης φάσης του κορονοϊού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι από σήμερα η χώρα μας δέχεται διεθνείς πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμιά της, έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα προηγμένο σύστημα για την εξέταση ταξιδιωτών και την ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων, και χρησιμοποιώντας έναν σύνθετο αλγόριθμο και λεπτομερή πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν σε όλους τους επισκέπτες να αισθάνονται πρωτίστως ασφαλείς.

“Η επιτυχής αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν πρέπει να οδηγήσει σε απερισκεψία ή απροσεξίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς ανοίγουμε και εμείς και εσείς, να εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά υπεύθυνοι στην τήρηση των πρωτοκόλλων”, είπε. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας της Covid-19, διαψεύδοντας όσους είχαν αμφιβολίες, και συνεπώς έχουν πλέον επανεκκινήσει την οικονομική τους δραστηριότητα.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης και ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει ως εξής: 

Κ. Μητσοτάκης: Η χαρά μου που σε συναντώ είναι μεγάλη. Μόλις ηχογράφησα και το μήνυμα για τα 44α γενέθλια του “Συναγερμού”. Και βέβαια είχα την ευκαιρία -και on camera- να επιβεβαιώσω αυτό το οποίο φυσικά γνωρίζουμε, τις πάρα πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων μας και είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά κάθε φορά που σε συναντώ, πόσω μάλλον σε αυτήν την συγκυρία, όπου Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν εθνικές προκλήσεις και απαιτείται να είμαστε απολύτως συντεταγμένοι στον βηματισμό μας. Πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους δεσμούς, που δεν μπορούν με τίποτα να διαρραγούν, μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού λαού.   

Α. Νεοφύτου: Πρωθυπουργέ μου, την τελευταία φορά που βρεθήκαμε είπα ότι ένιωθα περήφανος επειδή η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξανακέρδισε την αξιοπιστία της στη διεθνή σκηνή. Σήμερα, σε αυτήν την επίσκεψη, θα σου πω ότι νιώθω διπλά περήφανος. Γιατί η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έδειξε ότι η Ελλάδα έχει μία ηγεσία που μπορεί να διαχειριστεί και παγκόσμιες κρίσεις. Και το ίδιο κάναμε και εμείς στην Κύπρο και νιώθουμε περήφανοι για τη δική μας διαχείριση. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι καλά παραδείγματα και πρώτα.

Κ. Μητσοτάκης: Έτσι είναι, και είναι και πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο επισημαίνεις, διότι νομίζω ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος εξέπληξαν ευχάριστα αυτούς οι οποίοι, ίσως, προεξοφλούσαν ότι θα είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Τα καταφέραμε εξίσου καλά και οι δύο χώρες, γιατί πήραμε γρήγορα μέτρα, πήραμε τολμηρά και δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως θωράκισαν τη δημόσια υγεία και μας επιτρέπουν τώρα, οργανωμένα, να επανεκκινήσουμε τις οικονομικές μας δραστηριότητες.

Σήμερα, είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη ημέρα που δεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια μας από το εξωτερικό. Και είναι και η πρώτη ημέρα στην οποία δοκιμάζουμε το καινούργιο σύστημα της στοχευμένης ιχνηλάτησης και “τεσταρίσματος” των επισκεπτών μας με έναν τρόπο πολύ προηγμένο, χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά σύνθετο αλγόριθμο και έχοντας θεσπίσει, πάντα, και όλα τα πρωτόκολλα τα οποία θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να αισθάνονται πάνω απ’ όλα ασφαλείς.

Ελλάδα και Κύπρος είναι, σήμερα, στις προτιμήσεις των διεθνών επισκεπτών ακριβώς επειδή κέρδισαν το στοίχημα της αντιμετώπισης της πρώτης φάσης του κορονοϊού. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς ανοίγουμε, και εμείς και εσείς, να εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά υπεύθυνοι στην τήρηση των πρωτοκόλλων, στις μάσκες εκεί που χρειάζεται, κυρίως στο προσωπικό στην εστίαση και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Και να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα απόλυτα την κρίση. Ο ιός είναι μαζί μας, κυκλοφορεί, και θα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για εσάς.

Α. Νεοφύτου: Το πιο δύσκολο κομμάτι, από τη μία η επανεκκίνηση της οικονομίας και από την άλλη η διατήρηση της υγείας…

Κ. Μητσοτάκης: Η επανεκκίνηση είναι πιο σύνθετη από το κλείσιμο.

Α. Νεοφύτου: Βέβαια.  

Κ. Μητσοτάκης: Και βέβαια διαχειριζόμαστε τις οικονομικές συνέπειες, δίνοντας πρώτοι τη μεγαλύτερη έμφαση στην διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και στην στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων. Και βέβαια θα έχουμε και μία πολύ δύσκολη, αλλά ελπίζω θετική ως προς την εξέλιξη της, διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Μαζί με τον Πρόεδρο, τον φίλο Νίκο, θα αγωνιστούμε για να στηρίξουμε τον πυρήνα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρώ ότι είναι μία τολμηρή πρόταση που πρέπει να υιοθετηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ