Κ. Μητσοτάκης: Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

“Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας”, τόνισε, στην παρέμβασή του κατά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ζητώντας από την Γηραιά ήπειρο να κάνει το χρέος της. “Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι”, σημείωσε και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Όότι αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε, δε, αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

“Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ