Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι κάτι “παραπάνω από νόμιμες”

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε κατανοητές και νόμιμες τις διαδηλώσεις που επεκτείνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία, και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες των αμερικανικών αρχών πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου.

“Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που βλέπουμε στις ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολλές συγκινητικές κινήσεις, όότι αυτές Αμερικανών αστυνομικών, είναι κατανοητές και περισσότερο από νόμιμες”, δήλωσε ο Μάας στο Βερολίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Θέλω επίσης να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν θα οδηγήσουν σε νέες βιαιότητες και ακόμη περισσότερο, την ελπίδα ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα κάνουν διαφορετικά τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, πρόσθεσε.

Ο Μάας είπε ότι θα είναι σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένα συνεργείο της Deutsche Welle δέχθηκε αστυνομικά πυρά ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Μινεάπολις.

“Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους”, είπε. “Τα δημοκρατικά κράτη, που διέπονται από την κυριαρχία του νόμου, πρέπει να εφαρμόζουν τα πιο υψηλά στάνταρ όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου”, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η βία που παρατηρήθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία είναι πολύ ανησυχητική.

“Η βία την οποία είδαμε είναι σαφώς πολύ ανησυχητική… οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπεται να διαδηλώνουν ειρηνικά”, είπε ο εκπρόσωπος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ