Η διπλωματική “μάχη” της Αθήνας – Στο τραπέζι οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Κορυφώνεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” της Αθήνας, τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με ομολόγους του και ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, δομεί το στρατηγικό πλάνο της Αθήνας και ετοιμάζεται να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, που περνάει μέσα από την εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Άγκυρας. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη, η πίστωση χρόνου που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη γείτονα και τον πρόεδρο Ερντογάν λήγει το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης. Όταν και οι ηγέτες θα κληθούν να αξιολογήσουν τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα σε αυτό το δίμηνο που πέρασε. Μίας Τουρκίας, η οποία επέλεξε να παραμείνει πεισματικά…δεμένη στο άρμα των προκλήσεων και των ρητορικών εξάρσεων, αγνοώντας τα απανωτά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας που την καλούσε να…περάσει άπαξ στην όχθη της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

“Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου…Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός.

“Δε μπορεί μία χώρα που θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών. Και, σε καμία περίπτωση, δε μπορεί να υπάρξει κάποια επιβράβευση για την προκλητική και σε βάθος χρόνου συμπεριφορά της Άγκυρας. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι η Αθήνα δε θα δεχτεί να ανταμειφθεί καθ΄οιονδήποτε τρόπο η Τουρκία στη Σύνοδο”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Στην Αθήνα, σταθερή είναι η εκτίμηση πως η γειτονική χώρα δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που της προσέφεραν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη να προχωρήσει σε μία νέα θετική ατζέντα στη σχέση της με τις Βρυξέλλες. “Αυτό έγινε είτε γιατί δεν την ενδιαφέρει και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον αδιέξοδο δρόμο των αναθεωρητικών διεκδικήσεων στην περιοχή, είτε γιατί εκλαμβάνει την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ευρωπαϊκή αδυναμία. Είναι η ίδια η Τουρκία που επιλέγει με τη συμπεριφορά της το μαστίγιο έναντι του καρότου. Και η αξιοπιστία της Ευρώπης κρίνεται”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν παράγοντες.

Όσο η κλεψύδρα προς τη 10η Δεκεμβρίου…αδειάζει, η ελληνική πρωτεύουσα αναδεικνύει τους ελιγμούς, μέσω των οποίων η Άγκυρα επιχειρεί να περάσει…πέρα και επάνω από το ενδεχόμενο των κυρώσεων. Παράλληλα, τονίζει ότι η συμπεριφορά της γείτονος θα πρέπει να κριθεί συνολικά. Από τα πεπραγμένα, δηλαδή, των τελευταίων μηνών και όχι μόνο από την απόσυρση του Ορούτς Ρέις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα θα παρουσιάσει μία συνολική λίστα με…τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Ερντογάν. Ζητούμενο είναι, με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μην υπάρχει απλά μία λεκτική καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων κυρώσεων, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος Ερντογάν δεν εγκαταλείψει τις προκλήσεις. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και πάλι τα κράτη-μέλη που συνεχίζουν τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών και αμυντικού υλικού στην Τουρκία προ των ευθυνών τους, σε συνέχεια της κίνησης που είχε πραγματοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου. “Ο πρωθυπουργός έθεσε την πολιτική και ηθική αντίφαση μιας Ευρώπης που υποτίθεται ότι ακολουθεί πολιτική αρχών, αλλά δεν τηρεί η ίδια τις αρχές τις οποίες επικαλείται, συνεχίζοντας…business as usual την πώληση όπλων στην Τουρκία, που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. Δε μπορεί ευρωπαϊκά όπλα να χρησιμοποιούνται για επιθετικές ενέργειες έναντι άλλων κρατών-μελών και για περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Άγκυρα. Την ώρα που συγκεκριμένα κράτη-μέλη επικαλούνται ειδικές “ευαισθησίες” έναντι της Τουρκίας, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι όπλα που είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2021, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ214, αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Παράδειγμα αναστολής εξοπλιστικού προγράμματος προς τρίτη χώρα υπάρχει. Το 2014 η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ προς τη Μόσχα, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση”, σχολιάζουν στελέχη.

Η Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει πως επιθυμεί μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για διάλογο. Όχι, όμως, σε προσχηματικό διάλογο, λίγες ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με την Άγκυρα να επιδιώκει να εμφανίσει την απόσυρση του Ορούτς Ρέις ως κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης από την πλευρά της. “Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει στην πράξη την ειλικρίνεια των προθέσεών της για διάλογο και αποκλιμάκωση και αυτό να έχει συνέχεια και διάρκεια. Η συμπεριφορά της θα αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου και όχι στις ημέρες που μένουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, αναφέρουν στελέχη.
 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ