Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 21 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 21 μονάδων φαίνεται να διατηρεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, με βάση τα δεδομένα της δημοσκοπικής έρευνας της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 42,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο 21,4%, το Κίνημα Αλλαγής να λαμβάνει 5%, το ΚΚΕ 4,7%, το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη 3,2% και την “Ελληνική Λύση” του Κυρ. Βελόπουλου 2,9%.

Στο 1,5% κινείται η “Χρυσή Αυγή” και στο 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές γνώμες κατά 73%, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά 44% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά 42%.

Στην ερώτηση για το ποιο πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 38% απαντά η επιδημία του κοροναϊού, το 31% η οικονομία, το 9% η ανεργία και το 8% το προσφυγικό/μεταναστευτικό που έχει “πέσει” εξαιτίας των εξελίξεων με τη δημόσια υγεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία αγωνιά τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την επόμενη ημέρα στην οικονομία που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από το lockdown.

Τον Ιανουάριο ο φόβος για την πανδημία ήταν στο 1%, εκτοξεύτηκε στο 49% στις 20 Μαρτίου και βρίσκεται στο 40% στις 20 Απριλίου.

Αναφορικά με την οικονομία, φτάνει στα επίπεδα του Σεπτέμβρη του 2019 καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έρχονται και τρομάζει για το αύριο.

Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης ανά τομέα φαίνονται τα εξής:

-Σχεδόν 9 στους 10 (87%) κρίνει μάλλον θετικά την κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας/κοροναϊός και μόλις το 10% κρίνει αρνητικά.

-Το 74% συμφωνεί με την κυβέρνηση στις ενέργειές της αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κράτους.

-Το 60% κρίνει θετικά και τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, 6 στους 10 έχει θετικές εντυπώσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το 54% είναι με την κυβέρνηση στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, το 52% στην Παιδεία, το 46% στην φορολογική πολιτική.

Χαμηλό βαθμό παίρνει η κυβέρνηση στο Μακεδονικό (37% θετικές εντυπώσεις 44% μάλλον αρνητικές), στα εργασιακά θέματα (40% έναντι 49%), στο μεταναστευτικό (40% έναντι 55%). Μάλιστα το 55% των μάλλον αρνητικών εντυπώσεων στο μεταναστευτικό είναι και το μεγαλύτερο “αγκάθι” της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει).

Από το θετικό +19 πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουμε πέσει στο -44% τον Απρίλιο κι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία βρίσκεται στο -63.

Στο πώς αξιολογείται γενικά το έργο της κυβέρνησης, σχεδόν 7 στους 10 (68%) έχουν θετική άποψη, το 7% ούτε θετική, ούτε αρνητική κι ένα 23% κρίνουν αρνητικά.

Το 74% αξιολογεί θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 22% αρνητικά με τη δημοφιλία του πρωθυπουργού να είναι αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο όταν τον Φεβρουάριο ήταν στο 60%.

“Μαύρα μαντάτα” για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 61% κρίνει αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και το 27% θετικά. Πάντως, υπάρχει μια βελτίωση στις θετικές γνώμες καθώς τον Φεβρουάριο ήταν στο ανώτερο ποσοστό (69%).

Αρνητικά σε ποσοστό 56% κρίνεται και ο Αλέξης Τσίπρας έναντι 33% που έχει θετική άποψη, ποσοστό που ανεβαίνει μήνα με το μήνα και προφανώς ο κόσμος αξιολόγησε θετικά τη στάση του στην πανδημία.

Στην ερώτηση: “Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι ο πολιτικός κόσμος σε γενικές γραμμές κράτησε στάση συνεργασίας και συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 88%, δηλαδή 9 στους 10 λέει “ναι” και το 10% δεν συμφωνεί.

Η πολιτική εμπιστοσύνη “τσίμπησε” λίγο φτάνοντας στο 4,6 από 4,1 τον Ιανουάριο ενώ και η κοινωνική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο 6.0 από 5,7 τον Ιανουάριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το μεγάλο ποσοστό του 73% ως προς τη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και 26% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες.

Είναι το υψηλότερο ποσοστό για τον νυν Πρωθυπουργό, καθώς τον Φεβρουάριο 2018 ήταν στο 41%, ανέβηκε στο 69% τον περασμένη Σεπτέμβρη και εκτινάχθηκε λόγω της πανδημίας.

Δεύτερη σε δημοτικότητα η Φώφη Γεννηματά με 44% δημοτικότητα αντί 55% που έχουν αρνητική γνώμη.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας έχει 42% θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις και 57% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Και για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας.

Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος σπάνε το… ρεκόρ με 75% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με το συντριπτικό 51% έναντι 18%.

Ο Βασίλης Κικίλιας απολαμβάνει και με διαφορά τη… μοναξιά της κορυφής καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 22% τον θεωρούν καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης.

Ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 11%, ο Αδωνις Γεωργιάδης με 8%, η Νίκη Κεραμέως με 7%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας με 5% και οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χαρδαλιάς με 4%.

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πώς αντέδρασε στην πανδημία, το συντριπτικό 97% λέει ότι απέδειξε ότι είναι αναγκαίο και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Το 77% συμφωνεί με την άποψη ότι η Κίνα οφείλει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την προέλευση του ιού, ενώ το 18% διαφωνεί.

Το 95% λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να έχει ενιαία στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 48% ενώ υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας το 49%, κάτι που δείχνει διχασμό της κοινωνίας ως προς αυτό το ερώτημα. Κι έχει ενδιαφέρον η απάντηση λόγω των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ζωντανή η Λεγανές, υποβιβάζεται η Εσπανιόλ

Όσο ζει, ελπίζει η Λεγανές! Η ομάδα του Αγκίρε πέτυχε σπουδαίο διπλό (0-1) στην έδρα της ουραγού Εσπανιόλ και παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της παραμονής. Αντιθέτως,...

Η τετραπλή ευκαιρία της Σίτι (video)

Η τετραπλή ευκαιρία Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου. body.webkit b { font-weight: bold !important; ...

Έφτασε Βαρκελώνη ο Γιασικεβίτσιους

Το πόδι του στη Βαρκελώνη πάτησε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σάρας, ο οποίος πέρασε μέρος των φετινών του διακοπών στην Ελλάδα, αφίχθη στην πρωτεύουσα της...

Γνωστός Έλληνας παρουσιαστής εξομολογείται: “Οι γιατροί μου...

Σε μια σπάνια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε ο Νίκος Κοκλώνης μιλώντας στο περιοδικό Down Town και...