Αυστρία: Υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Βιέννης έβαλε ο πρώην αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Κρίστιαν Στράχε

Το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη — που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας — θα διεκδικήσει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Έπειτα από την (υποτιθέμενη) “οριστική αποχώρηση” του από την πολιτική, πριν από μερικούς μήνες, ο Στράχε ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη την “επιστροφή” του, ως επικεφαλής υποψήφιος του νέου κόμματος “Συμμαχία για την Αυστρία”, προαναγγέλοντας για τις 15 Μαΐου την παρουσίαση της τελικής μορφής αυτού “του νέου, δυναμικού κινήματος πολιτών, με ένα πρόγραμμα για ελευθερία και δικαιοσύνη”.

Εξαιτίας της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στην διαβόητη “Υπόθεση Ίμπιζα” — το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του, ενώ λόγω εμπλοκής του σε άλλα εσωκομματικά σκάνδαλα είχε διαγραφεί οριστικά από το Κόμμα των Ελευθέρων τον περασμένο Δεκέμβριο.

“Πρέπει να κηρύξουμε τον αγώνα εναντίον του κατεστημένου και πρέπει να κατανικήσουμε την πλειοψηφία Κόκκινων και Πράσινων” (σ.σ. τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων στην Βιέννη), είχε ζητήσει ο Στράχε σε συγκέντρωση φανατικών οπαδών του πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον περασμένο Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, είχε διαγραφεί οριστικά στις 13 Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους, εξαιτίας επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα.

Την απόφαση διαγραφής είχε ανακοινώσει ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος τέλη Μαΐου είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος τον Στράχε, όταν εκείνος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα του, μετά τις αποκαλύψεις για την αποκαλούμενη “Υπόθεση Ίμπιζα”.

Η συμμετοχή του Στράχε ως μέλος στο Κόμμα των Ελευθέρων είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο όχι τόσο λόγω της “Υπόθεσης Ίμπιζα” όσο λόγω της κατασπατάλησης από μέρους του, χρημάτων του κόμματος για προσωπικά του έξοδα.

Επίσημα πάντως, η “ερήμην του” οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του από μέλος του κόμματος, δεν επακολούθησε για την “Υπόθεση Ίμπιζα”, ή για την σπατάλη κομματικών χρημάτων, αλλά “για τις επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Σάλο είχαν προκαλέσει τον Νοέμβριο, οι νέες αποκαλύψεις ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δικαιολογούσε ως “έξοδα παράστασης” ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης, ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων για τον γιο του, και αυτό, πέραν από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του.

Μετά την “Υπόθεση Ίμπιζα”, αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε – όπως, είσπραξη από μέρους του, ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του – το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο και μετά.

Τη διεξαγωγή στις 11 Οκτωβρίου των ιδιαίτερα σημαντικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην αυστριακή πρωτεύουσα, είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η τήρηση της συγκεκριμένης ημερομηνίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην κρίση του κορονοϊού.

Η 11η Οκτωβρίου είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Βιέννη — που γίνονται κάθε πέντε χρόνια — και συμπίπτει ακριβώς με την πέμπτη επέτειο των τελευταίων εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015.

Σε εκείνες τις εκλογές, κατά τις οποίες το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, νικητής ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.

Το 2015, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις απόπειρές του.

Βαθιά ήταν η ανακούφιση που επικράτησε τότε για το γεγονός πως, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία των Ελευθέρων, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση από μέρους τους της μεσούσης τότε προσφυγικής κρίσης, τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν πανηγυρικά όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Ο νικητής των εκλογών του 2015, ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος είχε προχωρήσει σε έναν συνασπισμό – όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά — με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Όπως και οι δυο τους είχαν προαναγγείλει τότε, ο μεν Μίχαελ Χόιπλ παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 και τον διαδέχθηκε ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ, η δε Μαρία Βασιλάκου αποσύρθηκε από την πολιτική ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019.

Ωστόσο, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων στη Βιέννη παραμένει στην εξουσία, και πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, αν αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, που αναμένεται να φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γρήγορη προπόνηση των 5 λεπτών με το...

 Σήμερα θα δούμε ένα πολύ γρήγορο workout, μία γρήγορη προπόνηση των πέντε λεπτών που μπορείς να κάνεις στο σπίτι ή και σε εξωτερικό χώρο...

Ολυμπιακός: Πιστός στο πλάνο του

Την προετοιμασία του για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ θα ολοκληρώσει το Σάββατο ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι», αύριο Κυριακή (12/7) θέλουν μια ακόμη επικράτηση...

Ρεάλ – Αλαβές 2-0: Καλπάζει προς τον...

Δείχνει ότι δεν μπορεί να χάσει με τίποτα τον τίτλο. Η Ρεάλ υποδέχθηκε στο Αλφρέδο Ντι Στέφανο την Αλαβές, νίκησε 2-0 τους Βάσκους και...

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Σοβαρή πρόκληση που...

Με ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος του...