Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπου της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Σπήλιου Λιβανού και Ανδρέα Ξανθού, σημειώθηκε κατά τη συζήτηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο κ. Ξανθός επέκρινε τις θετικές αναφορές που είχε κάνει ο κ. Λιβανός προς την Ελληνική Λύση, για τη στάση της σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ “παραγνώρισε ότι είναι το κόμμα που ταϊζει το τέρας του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλείας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας”. “Η Αριστερά δεν είχε πέσει ποτέ στο πολιτικό βούρκο και στη πολιτική σήψη σε αυτή τη χώρα. Δεν είχε ποτέ σχέση με παρακράτος και παρακρατικές μεθόδους, αλλά αντίθετα υπήρξε θύμα τους”, πρόσθεσε ο κ. Ξανθός προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Λιβανού.

“Απάντησα με τον δικό μου τρόπο στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλο, χωρίς να ακολουθήσω το ύφος του. Θα μας επιτρέψετε να έχουμε και το δημοκρατικό πνεύμα και το κοινοβουλευτικό ήθος όταν κάποιοι κάνουν κάτι σωστό να μπορούμε να το λέμε. Δεν θα μας απαγορεύσετε εσείς να εκτιμάμε κάτι αν είναι σωστό η λάθος. Θα μας επιτρέψετε να έχουμε την άποψη μας”, αντέτεινε ο κ. Λιβανός, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis:

“Σε όσα είδαν το φως τις τελευταίες μέρες και τη συζήτηση που γίνεται παντού, δεν θα έπρεπε να λέτε ότι θέλετε να τελειώνουμε γρήγορα και εύκολα. Δεν τελειώνει αυτή η υπόθεση γρήγορα και εύκολα για το παρακράτος. Δεν είναι προς το συμφέρον και της παράταξής σας. Είπατε ότι η Αριστερά ήταν θύμα του παρακράτους. Για ποια Αριστερά μιλάτε; Του Καμμένου; που συνεργάζεται με Παπαγγελόπουλο; Της Αριστεράς που υιοθετεί “ντηλς”, διευθετήσεις με επιχειρηματίες, τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα, ή αναφέρεστε στην Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου και του Νίκου Κωνταντόπουλου, στην Αριστερά του ήθους και των αξιών; Αν θέλετε αυτή την αριστερά ανοίχτε αυτή τη συζήτηση, κάντε την αυτοκάθαρσή σας και βοηθήστε όλο το σύστημα να αυτοκαθαρτεί. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε μια χρήσιμη για τη δημοκρατία μας παρέμβαση. Με το να φωνάζετε, δείχνετε ότι εκτίθεστε και παρασύρεστε. Αντισταθείτε στο πολιτικό βούρκο κάποιων στελεχών σας και κοιτάξτε να υπηρετήσετε το θεσμικό σας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί εκτός από μια καλή και καθαρή κυβέρνηση, ο τόπος χρειάζεται και μια καθαρή και καλή αντιπολίτευση”, υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

“Μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους και θεσμικής υπευθυνότητας, σοβαρότητας και προσήλωσης στη δημοκρατία δεν δεχόμαστε. Και τουλάχιστο προκαλείτε όταν μας εγκαλείται εμάς σε μια υπόθεση που έχει αποδειχθεί ότι ήταν απολύτως σκανδαλώδη, αλλά που εσείς δεν αναλάβατε ούτε καν την πολιτική ευθύνη” ανταπάντησε ο Αν. Ξανθός.

“Εμείς σε αυτή την υγειονομική και κοινωνική κρίση αποδείξαμε και σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν καθόμασταν να προσμετράμε τους νεκρούς από ιλαρά και ιούς, όότι κάνατε εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση. Αυτή ήταν μια τοξική αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Οι αήθεις αυτές συμπεριφορές δεν ήταν ποτέ της Αριστεράς, σε αυτό τον τόπο, σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με συλλογικό και αλληλέγγυο τρόπο θα περιφρουρήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα της πολιτικής εντιμότητας, της χρηστής διαχείρισης. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Θα υπερασπιστούμε με ένα πρόγραμμα αξιών τη κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, που θα είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της οικονομικής κρίσης που διαγράφεται μπροστά μας”, συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ