Ανοιχτό ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμα και σήμερα για τις “κόκκινες” περιοχές

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ακόμα και μέσα στην ημέρα, έχοντας λάβει πρώτα την εισήγηση των ειδικών, αυστηρότερα μέτρα για τις “κόκκινες” περιοχές της χώρας αφήνει η κυβέρνηση.

“Σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να γιορτάσει. Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο. Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές”, ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν και ανακοινωθούν θα έχουν το “αποτύπωμά” τους σε τοπικό επίπεδο, καθώς δεν εξετάζονται παρεμβάσεις σε πλαίσιο γενικό. “Τα περιοριστικά μέτρα σε μητροπολιτικά κέντρα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο όχι μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά και γενικά στη δραστηριότητα σε ευρύτερες περιοχές. Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Δυτικής Αττικής, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, σε οποιαδήποτε τοπική ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με την απόκλιση από το γενικό μέσο όρο, είμαστε εκεί προκειμένου να παρακολουθούμε έγκαιρα και να παρεμβαίνουμε νωρίς, για να μην ξεφύγει η κατάσταση…”, σχολίασε.

-Τιτάνιο έργο για το εμβόλιο

Με το βλέμμα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Πέτσας, με αφορμή το μικρότερο αριθμό πρώτων εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.

“Κάθε κράτος-μέλος παίρνει τα εμβόλια που αντιστοιχούν στο πληθυσμό του. Παίρνει η Ευρώπη λιγότερα εμβόλια, παίρνει και η Ελλάδα λιγότερα εμβόλια. Και αυτό πρέπει να είναι καθαρό…Η εταιρεία Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 900.000 εμβόλια όπως φάνηκε για αυτή την εβδομάδα…Βρισκόμαστε στη φάση ενός τιτανίου έργου και αυτό που έχει σημασία είναι να έρθουν τα εμβόλια στη χώρα μας μέχρι τέλος της χρονιάς πιθανότατα και μετά να δοκιμαστεί στην πράξη ο περίπλοκος μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί, με βάση το σχέδιό μας…Γίνεται η αρχή γρηγορότερα, έχουμε λιγότερα εμβόλια, αλλά το σύστημα θα δοκιμαστεί, για να είμαστε έτοιμοι να έχουμε την απαραίτητα ροή συνεχών εμβολίων”, τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς, δε, εάν τα λιγότερα σε σχέση με αυτά που αναμένονταν εμβόλια δύνανται να θέσουν αναχώματα στο πλάνο που θέλει μέχρι τον Ιούνιο να έχει επιτευχθεί ανοσία στο 60% έως 70% της κοινότητας, ο κ. Πέτσας σημείωσε: “Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους και σχετίζονται με την επαρκή ποσότητα εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας. Εμείς, αυτή τη στιγμή, με τα συμβόλαια προαγοράς που υπάρχουν θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια διαταραχή εκτός από τις πρώτες παραγγελίες και παραδόσεις. Κρίσιμο, λοιπόν, θα είναι το χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουμε μετά να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας…”.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι μέσα στην προτεραιοποίηση για το εμβόλιο. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ