Η Άγκυρα “γκριζάρει” και απειλεί, πριν τις διερευνητικές – Οι “κόκκινες γραμμές” της Αθήνας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δύο εικοσιτετράωρα από τον ημερολογιακό ορισμό της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία επιβαρύνει το κλίμα και προσπαθεί να…ράψει στα μέτρα της το κοστούμι του ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα δείχνει να παραμένει πιστή στις…οβιδιακές μεταμορφώσεις της, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της για διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών. Με τόνους απειλητικούς, που θυμίζουν τα προκλητικά κύματα του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου του 2020, η ηγεσία της Τουρκίας…γκριζάρει τις επικείμενες συζητήσεις, πριν καν αυτές ξεκινήσουν. Με θέματα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος και η δικαιοδοσία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Η Αθήνα, από την πλευρά της, δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι ο χαρακτήρας των συνομιλιών είναι αυστηρά μονοθεματικός. Και περιλαμβάνει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

“Η κυβέρνησή μας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που τονίζω είναι άτυπες συνομιλίες, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν. Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Αντέννα”. Ερωτηθείς, δε, για το εάν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας ή γκρίζες ζώνες, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής. “Δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δε θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία”, επεσήμανε.

Επιχειρούν να…φτιάξουν κλίμα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι εμφανές ότι επιχειρούν να…μεγεθύνουν την ατζέντα, προβάλλοντας τις μαξιμαλιστικές θέσεις της γείτονος ως…φυσιολογικές, Φτάνουν, δε, στο σημείο να εκτοξεύσουν απειλές τόσο εναντίον της χώρας μας, όσο και εναντίον της ίδιας της ευρωπαϊκής οικογένειας, αγνοώντας το αποτύπωμα των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά και το στοιχείο-κλειδί ότι η πορεία των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα περνάει μέσα και από τις σχέσεις της γείτονος με την Αθήνα.

“Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών”, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε., έσπευσε να “προειδοποιήσει” τις Βρυξέλλες ότι, σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως κατά τον ίδιο έπραξε το Δεκέμβριο, τότε η Άγκυρα θα επαναλάβει τις σεισμογραφικές έρευνες με το Ορούτς Ρέις. “Αντιδράσαμε και, εάν ξανασυμβεί, θα το ξανακάνουμε” είπε, ενώ επικαλέστηκε συμφωνία για συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. “Ο κ. Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”, έλεγαν διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας τα περί συνάντησης των δύο υπουργών.

“Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ήδη έχει δεχθεί την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως να κλιμακωθεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί αυτό, αλλά θα γνωρίζει πάντα η Τουρκία πια ότι σε περίπτωση που εξακολουθεί να κάνει τα γνωστά -από το παρελθόν τουλάχιστον- ζιγκ-ζαγκ ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Εξ’ ου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν πολύ σαφής. Πρέπει να υπάρχει διάρκεια σε αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη:
Bloomberg: Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία παρουσίασαν λίστα με κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ