Σπάνια φωτό του Νίκου Καζαντζάκη: Το ’50, αγκαλιά με τη δεύτερη σύζυγό του, Ελένη [εικόνα]

Η σπάνια φωτογραφία που παρουσιάζουμε χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Νίκος Καζαντζάκης απαθανατίζεται, σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο, αγκαλιά με την δεύτερη σύζυγό του, Ελένη.

Τη νοσταλγική αυτή φωτογραφία μοιράστηκε στο προφίλ της στο Instagram η Έλενα Μακρή Λυμπέρη, η οποία συχνά δημοσιεύει ρετρό φωτογραφίες και σπάνια «κλικ» που μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Στην ανάρτησή της γράφει: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στις αρχές της δεκαετίας του 50 με τη δεύτερη σύζυγο του Ελένη, με την οποία γνωρίστηκε το 1924 όταν εκείνη ήταν 21 ετών. Ο Καζαντζάκης, που είχε μόλις χωρίσει από την πρώτη σύζυγό του Γαλάτεια, την περνούσε 20 χρόνια. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Έζησαν μαζί είκοσι χρόνια ώσπου παντρεύτηκαν το 1945 με κουμπάρο τον Άγγελο Σικελιανό. Ο εξαιρετικός επιχρωματισμός της φωτογραφίας έχει γίνει από τον Χρήστο Καπλάνη για τη σελίδα «Past in Color».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης το 1911 είχε παντρευτεί τη Γαλάτεια Αλεξίου, με την οποία έζησε έως το 1924. H Γαλάτεια (που αργότερα παντρεύτηκε τον ποιητή Μάρκο Αυγέρη), συγγραφέας και η ίδια, έγραψε τη χρονιά του θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη, το 1957, το περίφημο «Aνθρωποι και υπεράνθρωποι», έργο που σκιαγραφεί ένα πορτρέτο του πολύ διαφορετικό από τα γενικώς, για το οποίο δέχθηκε σφοδρή κριτική.

Το 1966, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της Γαλάτειας, ένα ακόμη αυστηρό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη («Για να γίνει μεγάλος») δημοσιεύει η αδελφή της, Ελλη Αλεξίου.

H απάντηση θα δοθεί από την Ελένη Καζαντζάκη με το «Νίκος Καζαντζάκης, ο Ασυμβίβαστος», μια βιογραφία-αγιογραφία του Κρητικού πεζογράφου.

Δείτε την φωτογραφία του Νίκου Καζαντζάκη με τη σύζυγό του, Ελένη:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ