Φροντίδα μαλλιών στο lockdown: Το κόλπο με την κοτσίδα για να κρατήσετε τα μαλλιά σας υγιή

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, ανάγκασαν πολλούς από εμάς να υιοθετήσουμε μια DIY προσέγγιση όσον αφορά στα μαλλιά μας. Οι ειδικοί όμως, μας δίνουν τις συμβουλές τους σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγουμε και ποια κοινά λάθη κάνουμε όταν πρόκειται για την φροντίδα των μαλλιών μας.

Ο Ρίκι Γουόλτερ, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Salon64 στο Λονδίνο μίλησε στην Daily Mail και είπε πώς ορισμένα χτενίσματα, όπως η αλογοουρά, μπορούν να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών, ενώ ο Πολ Μπράιαν, επίσης ιδιοκτήτης κομμωτηρίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο του βαψίματος των μαλλιών στο σπίτι. Την ίδια ώρα, η ειδική στις βαφές Σόνα Μπέιν, είπε πως το βάψιμο των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στα μαλλιά με τα άκρα να είναι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμα από τις ρίζες.

Βαφή μαλλιών στο σπίτι

«Το βάψιμο των μαλλιών στο σπίτι είναι μια ριψοκίνδυνη δουλειά και μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μαλλιά σας εάν δεν γίνει σωστά» δήλωσε ο Ρίκι. Προειδοποίησε μάλιστα, πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση του οξυζενέ και να μείνουμε μακριά από κάθε προϊόν που υπόσχεται άνοιγμα του χρώματος. «Δεν μιλάμε για το πώς τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν πιο ξηρά, αλλά στο χειρότερο σενάριο, μιλάμε για καθόλου μαλλιά» τόνισε.

«Η λανθασμένη χρήση του οξυζενέ μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας στο σημείο να σπάσουν και να τα χάσετε» ανέφερε και πρόσθεσε πως οι βαφές μαλλιών που αγοράζει ο κόσμος, έχουν πολλά προβλήματα.

«Οι έτοιμες βαφές μαλλιών μπορεί να εμφανίζονται σαν να επιδιορθώνουν ένα πρόβλημα κατά την πρώτη εφαρμογή, ωστόσο είναι ο χειρότερος εφιάλτης των κομμωτών» εξήγησε. «Οι συγκεκριμένες βαφές δύσκολα αφαιρούνται από τα μαλλιά και οι κομμωτές συχνά παλεύουν να της βγάλουν μέχρι και 5 χρόνια μετά την εφαρμογή».

Πρόσθεσε πως το ασφαλέστερο που μπορεί να κάνετε είναι να επιλέξετε προσωρινά, μη μόνιμα χρώματα εάν θέλετε να τα βάψετε στο σπίτι σας. «Προτού χρησιμοποιήσετε την βαφή σκεφτείτε ότι μπορεί τώρα να θέλετε να έχετε σκούρα μαύρα μαλλιά, αλλά θα εξακολουθείτε να το θέλετε και σε 5 χρόνια; Η ασφαλέστερη επιλογή όταν βάφετε τα μαλλιά στο σπίτι είναι οποιοδήποτε προσωρινό, μη μόνιμο χρώμα» είπε.

«Η εφαρμογή είναι το κλειδί για το συνολικό τελικό αποτέλεσμα. Κατά την διάρκεια του lockdown, έχω δει μερικά απίστευτα αποτελέσματα επειδή αυτός που βάζει την βαφή, δεν λειτουργεί μεθοδικά. Πάρτε το χρόνο σας όταν εφαρμόζετε το χρώμα».

Η Σόνα Μπέιν συμφώνησε, εξηγώντας πως η βαφή στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τις ρίζες. «Οι άκρες των μαλλιών σας θα αρχίσουν να γίνονται πιο σκούρες και θα υπάρχει αισθητή διαφορά από το χρώμα στις ρίζες» είπε. «Αν θέλετε να καλύψετε τις ρίζες στο σπίτι, δοκιμάστε τα προσωρινά σπρέι και τις σκόνες για την ρίζα. Καλύπτουν εκπληκτικά καλά και ξεπλένονται από τα μαλλιά, ώστε να μην υπάρχει μόνιμη βλάβη, όταν τελικά επιστρέψετε στο κομμωτήριο».

Τι να χρησιμοποιήστε και τι να αποφύγετε

Αντί να βάψετε τα μαλλιά σας κατά την περίοδο του lockdown, τα προϊόντα μαλλιών όπως οι μάσκες, μους και συγκεκριμένα σαμπουάν μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να φροντίσετε τα μαλλιά σας αυτή την περίοδο.
Ωστόσο, η Άβα Χόλαντ, επικεφαλής του κομμωτηρίου Τζιέλι Γκριν, εξήγησε πως η υπερβολική χρήση τέτοιων προϊόντων, έχει και τα μειονεκτήματά της. «Εάν χρησιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια προϊόντα, αυτό θα κάνει ζημιά στα μαλλιά σας και θα φαίνονται στεγνά και άχρωμα» είπε.

Αφρός μαλλιών

Εάν χρησιμοποιείται αφρό μαλλιών, σπρέι ή ξηρό σαμπουάν κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας, τότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καλό σαμπουάν για να αφαιρέσετε σωστά αυτά τα προϊόντα από τα μαλλιά σας. Ονομάζονται σαμπουάν καθαρισμού».

Η ειδικός συνέχισε λέγοντας πως η πολύ συχνή χρήσης τέτοιων προϊόντων μπορεί να είναι επικίνδυνη για το τριχωτό της κεφαλής καθώς και για τα μαλλιά. «Όταν το τριχωτό της κεφαλής έχει ένα στρώμα προϊόντος συνεχώς, είναι πιο δύσκολο να βγουν νέα μαλλιά, και τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά θα γίνουν πιο λεπτά, πιο γρήγορα» είπε.

Ο Ρίκι συμφώνησε, προσθέτοντας: «Το λιγότερο είναι και καλύτερο. Τα προϊόντα οικιακής φροντίδας είναι φυσικά σχεδιασμένα για να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη, ωστόσο η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αλκοόλη

«Οποιαδήποτε προϊόντα περιέχουν τεράστια ποσότητα αλκοόλης στα συστατικά πρέπει να αποφεύγονται και να μην χρησιμοποιούνται τακτικά» εξήγησε ο Ρίκι. «Η αλκοόλη βοηθά όσους έχουν λεπτή τρίχα να αποκτήσουν όγκο, ωστόσο η υπερβολική χρήση θα στεγνώσει τα μαλλιά».

Ενισχυτικά προϊόντα

Ενώ αυτά θεωρούνται καλά στη θεωρία, ο Ρίκι προειδοποίησε πως η υπερβολική χρήση τος θα μπορούσε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Ναι, όλοι θέλουμε υγιή μαλλιά, ωστόσο αυτά τα προϊόντα είναι αυτά που ονομάζουμε προϊόντα πρωτεϊνης» είπε. «Η υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνης στα μαλλιά θα έχει με την πάροδο του χρόνου αρνητική επίδραση και θα αφήσει τα μαλλιά σας εύθραυστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ,μπορεί ακόμη και να προκαλέσει θραύση».

Μάλιστα, πρότεινε πως η διαφοροποίηση των προϊόντων που χρησιμοποιείτε, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύστε το πρόβλημα. «Εναλλακτικά ανάμεσα σε ένα ενισχυτικό σαμπουάν και μαλακτικό, προσθέστε μια σειρά ενυδάτωσης» πρόσθεσε. Βλάβη μαλλιών

Ο Ρίκι συνέχιζε απαριθμώντας τα μικρά καθημερινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι και που μπορεί να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην κατάσταση των μαλλιών τους. «Βλέπω ανθρώπους να καταστρέφουν τα μαλλιά τους σε καθημερινή βάση χωρίς καν να συνειδητοποιούν το πώς» είπε.

Αλογοουρά

«Μια σφιχτή αλογοουρά είναι μια τεράστια τάση αυτή την στιγμή, αλλά εάν δεν γίνει καλά, μπορεί να είναι καταστροφική για τα μαλλιά» εξήγησε ο Ρίκι. «Προσπαθήστε να αλλάξετε το πού κάνετε την αλογοουρά. Η αλωπεκία προκαλείται συχνά από το τράβηγμα στις ίδιες περιοχές των μαλλιών και είναι κάτι που βλέπω συχνά στις σφιχτές αλογοουρές».

σαμπουάν γυναίκα λούσιμο
Πρέπει να λούζουμε καθημερινά τα μαλλιά ή όχι;

Υπερβολικό λούσιμο

Ζυγίζοντας το παλιό ερώτημα, ο Ρίκι συμφώνησε με εκείνους που ισχυρίζονται ότι το καθημερινό λούσιμο αποδυναμώνει τα μαλλιά. «Τα μαλλιά δεν χρειάζονται σαμπουάν κάθε μέρα» είπε. «Αυτή η κακή συνήθεια ξεπλένει τα μαλλιά από το φυσικό λάδι και τα αφήνει ταλαιπωρημένα».

Χρήση υπερβολικής θερμότητας

Όσον αφορά στη χρήση ενός εργαλείου στεγνώματος, ο Ρίκι είπε ότι τα πιστολάκια, τα ισιωτικά, τα σίδερα και άλλα καυτά εργαλεία, όλα καταστρέφουν τα μαλλιά. «Μην χρησιμοποιείτε αυτά τα εργαλεία σε καθημερινή βάση. Προτιμήστε να το κάνετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η υπερβολική θερμότητα στεγνώνει τα μαλλιά, καθιστώντας τα αδύναμα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ