Ζωή Ράπτη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Δεν υπάρχει Υγεία χωρίς την Ψυχική Υγεία

Η παγκόσμια περιπέτεια με την πανδημία επαναπροσδιόρισε μεταξύ άλλων τις σχέσεις και τον τρόπο με τον οποίο συσχετιζόμαστε και συμμετέχουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Δοκίμασε τις αντοχές και τις σχέσεις μας.

Έβαλε σε αναμονή τη ζωή μας. Επιβάρυνε τους ήδη ψυχικά πάσχοντες και δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα σε εφήβους και ηλικιωμένους. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται υπό το βάρος της αύξησης των εγκληματικών ενεργειών και καταθλίψεων παγκοσμίως και υπό τη σκιά της διεύρυνσης κοινωνικών ανισοτήτων.

Πληροφορίες από τον ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία ορίζεται ως μία κατάσταση ψυχικής ευεξίας (mental wellbeing) που καθιστά τον άνθρωπο ικανό να αντιμετωπίζει το άγχος της ζωής, να συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, να εξελίσσεται, να εργάζεται εξελισσόμενος και να συμβάλει αποτελεσματικά στην κοινωνία που ζει.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια διεθνείς Οργανισμοί, πανεπιστημιακά ιδρύματα και κυβερνήσεις κρατών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη συμβολή της ψυχικής υγείας και ευεξίας σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του ανθρώπου και της προόδου του.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνονται πολιτικές και διαμορφώνονται στρατηγικές και προτάσεις, που στοχεύουν:

– Στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών,

– στην αποτίμηση της ανάπτυξης των κρατών με ποιοτικούς δείκτες (και όχι μόνο βάσει του ΑΕΠ) και

– στηνπροώθησημιαςαλλαγήςνοοτροπίαςστοντρόποπουζούμε, πουεργαζόμαστεκαιπουσυνεργούμε “We need a just transformation in the way we live, work, and cooperate, United Nations Development Program”.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλουν, όχι μόνο στην προληπτική αντιμετώπιση των σύγχρονων ασθενειών (ψυχικών και σωματικών), αλλά και στην προσωπική εξέλιξη των ανθρώπων, την πρόοδο των κοινωνιών και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη, σχολιάζει μιλώντας στο iEidiseis:

«Το φετινό θέμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «Να κάνουμε την ψυχική υγεία και ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».Τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας μας έδωσαν τη δυνατότητα, παγκοσμίως, να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία του αγαθού της υγείας, η οποία καταλάβαμε, όσο ποτέ, πόσο πολύτιμη είναι.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει Υγεία χωρίς την Ψυχική Υγεία.Πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να επιδιώξουμε την ολιστική ευεξία και ευημερία, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σε αυτή τη βάση, η προαγωγή και η της ψυχικής υγείας αποτελεί ζωτικό μέλημά της Πολιτείας μας.

Στα δύο χρόνια, από τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων από τον Πρωθυπουργό, καταφέραμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, να νομοθετήσουμε καινοτόμες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε νέες δομές και προγράμματα για όλους τους συμπολίτες μας, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας.

Επίσης, για την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών που το έχουν ανάγκη, λειτουργούμε την 24ωρη, δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 10306, που έως σήμερα έχει δεχθεί πάνω από 450.000 αιτήματα.

Για την ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν ήδη προκηρυχθεί οι 65 από αυτές, όπως Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία, και ξενώνες, καθώς και Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά, τον γενικό πληθυσμό.

Στο σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τον αυτισμό, την άνοια – Αlzheimer’s, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση».

1ο Διεθνές Wellbeingr Forum με παρουσία και του Πρωθυπουργού

Η Wellbeingr Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία διοργανώνει σήμερα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, το 1ο Διεθνές Wellbeingr Forum το συνέδριο με τίτλο: «H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών».

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει με κεντρική ομιλία η κ. Ζωή Ράπτη, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ομιλία του Πρωθυπουργού. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το 1o Wellbeingr Forum θα εστιάσει τις εργασίες του στη συμβολή της ψυχικής υγείας και ευεξίας στην πρόοδο του ανθρώπου, την παγκόσμια υγεία και την οικονομία.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

  • Ο ρόλος της ψυχικής υγείας στην πρόοδο του ανθρώπου και την ανάπτυξη των κοινωνιών.

  • Οι παγκόσμιες τάσεις και αλληλεπιδράσεις της ανθρώπινης προόδου, της κοινωνικής ευημερίας και της βιωσιμότητας του πλανήτη.

  • Οικονομία της Ευτυχίας: Μετρήσεις και Δείκτες.

  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και ευεξία των ατόμων στη σύγχρονη εποχή.

  • Σύγχρονες τάσεις και στρατηγικές ενίσχυσης της ψυχικής υγείας και ευεξίας μέσω του πολιτισμού και της τέχνης.

  • Ο ρόλος της ψυχικής υγείας και ευεξίας των εργαζομένων στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων.

  • Ψυχική υγεία στο Ψηφιακό Περιβάλλον – To στοίχημα του μέλλοντος.

  • Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο wellbeing των ανθρώπων

  • Ψυχική υγεία και Αστικό Περιβάλλον: Σχεδιάζοντας βιώσιμες πόλεις για ευτυχισμένους πολίτες

Η Αγγελική Δικαιούλια, συν-ιδρύτρια, Wellbeingr δήλωσε:

«Η διοργάνωση του 1ου Wellbeingr Forum αποτελεί την πρώτη μεγάλη δράση ενημέρωσης, έμπνευσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας που έχουμε σχεδιάσει σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με στόχο την αφύπνιση των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, προκειμένου να καταστεί προτεραιότητα η ψυχική υγεία και ευεξία για όλους».

Η Ιζαμπέλ Ράζη, συν-ιδρύτρια, Wellbeingr πρόσθεσε:

«Μέσω της επίγνωσης αποδεχόμαστε τις αδυναμίες μας και αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις μας. Η εσωτερική αυτή ανάπτυξη επιδρά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και λειτουργεί σαν “domino effect” και αλυσιδωτή αντίδραση γύρω μας. Αυτό ακριβώς ευελπιστούμε στη Wellbeingr. Να υπάρξει μία αλλαγή νοοτροπίας προς μία συλλογική αφύπνιση ευεξίας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ