Ζαούτης: Aν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά, η πανδημία θα επιστρέψει

Υπερ του εμβολιασμού των παιδιών ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.

Θέση υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών – αν και κάτι τέτοιο επισήμως στην Ελλάδα δεν έχει αποφασιστεί- παίρνει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο κ.Ζαούτης τόνισε ότι υπάρχουν 2.000.000 παιδιά στην Ελλάδα και αν δεν εμβολιαστούν θα υπάρξει τρύπα στο τοίχος ανοσίας και η πανδημία θα επιστρέψει.

«Στην Αμερική, όπου το πράσινο φως έχει ανάψει για χρήση εμβολίων στα παιδιά, η σύσταση είναι όλοι οι έφηβοι 12-17 να εμβολιαστούν και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, δηλαδή να προστατέψουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και επειδή νοσούν λίγο περισσότερο με τα μικρότερα παιδιά, γιατί όσο μεγαλώνουν μοιάζουν περισσότερο με τους ενήλικες. Για τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών αναμένονται τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες, το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Περιμένουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις, αν θα είναι οριζόντια η σύσταση ή σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων», είπε ο κ. Ζαούτης.

Ακόμη, ο κ.Ζαούτης ανέλυσε τα δεδομένα για την μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας μεταδίδεται μέχρι και 60% πιο εύκολα αλλά όπως είπε τα εμβόλια με τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν να παρέχουν επαρκή κάλυψη και σ’ αυτή την παραλλαγή του κορονοϊού και σε περίπτωση που ένας εμβολιασμένος νοσήσει δεν θα χρειαστεί νοσηλεία αλλά θα περάσει τη νόσο ήπια με συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα.

Επίσης, ο καθηγητής εξήγησε πως σε εξωτερικό χώρο χωρίς συνωστισμό δεν υπάρχει λόγος χρήσης μάσκας ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως όλα τα δεδομένα είναι πάντα υπό αναθεώρηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Τέλος, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις όσων φοβούνται για την ασφάλεια των εμβολίων σημείωσε ότι έχουν δοκιμαστεί σε εκατομμύρια πολίτες ενώ αναφέρθηκε και στις αντενδείξεις των κοινών φαρμάκων που όλοι έχουμε σπίτι μας και που αν διαβάζαμε σχολαστικά τα κουτιά τους δεν θα παίρναμε κανένα με την ίδια λογική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ