Βουδεσονίδη: Τι είναι το φάρμακο για το άσθμα που «νικάει» τον κορονοϊό

Τι είναι η βουδεσονίδη που φαίνεται ότι αποτελεί το νέο όπλο κατά του κορονοϊού. Πώς λειτουργεί το φάρμακο που χρησιμεύει κυρίως για το άσθμα.

Η βουδεσονίδη είναι το νέο φάρμακο που γεννά ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στη Βρετανία, οι ασθενείς με κορονοϊό που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο, είχαν κλινική ανάκαμψη πιο νωρίς. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος, ο μέσος όρος ημερών με πυρετό στις πρώτες 14 ημέρες αλλά και το ποσοστό συμμετεχόντων με τουλάχιστον 1 ημέρα πυρετού ήταν χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε βουδεσονίδη σε σύγκριση με την ομάδα συνήθους φροντίδας.

Τι είναι όμως το εν λόγω φάρμακο;

Η βουδεσονίδη που πωλείται με την επωνυμία Pulmicort και πρόκειται για ένα φάρμακο τύπου κορτικοστεροειδούς. Διατίθεται ως συσκευή εισπνοής, σε χάπι σε ρινικό σπρέι, ενώ η εισπνεόμενη μορφή χρησιμοποιείται στη μακροχρόνια αντιμετώπιση του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ).

Το ρινικό σπρέι χρησιμοποιείται για την αλλεργική ρινίτιδα, ενώ τα χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας και της μικροσκοπικής κολίτιδας.

Αρχικά κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1973 και η εμπορική χρήση ως φάρμακο για το άσθμα ξεκίνησε το 1981. Βρίσκεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ορισμένες μορφές διατίθενται ως γενόσημο φάρμακο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ